. Ma Auguszta napja van.
Már egymillió regisztrált magyar munkavállaló - Angliában
2014-08-05 17:01:54
Már egymillió regisztrált magyar munkavállaló - Angliában

Már egymillió regisztrált magyar munkavállaló - Angliában

Visszafordíthatatlan az elvándorlás? Meghaladta az egymilliót az Angliában munkát vállaló magyarok száma. A Social Security Office által belső használatra készített tanulmány szerint a 2013-as évben már több mint egymillió-háromszázezer magyar rendelkezett az Angliában munkát vállalók számára kötelezően kiváltandó társadalombiztosítási számmal. Idén ez a szám az első négy hónapban több mint hetvenezerrel nőtt és minden hónapban rekordot dönt.

 

Az Angliában munkát vállalók számára kötelezően kiváltandó társadalombiztosítási szám (National Insurance - rövidítve: NI) csakúgy, mint a magyar társadalombiztosítási (TB) szám, személyre szól és élete végéig ugyanaz marad, akkor is, ha időközben a munkavállaló elhagyja az Egyesült Királyságot, és később visszatér – jelezte a hir3.hu. A munkavállaló erre a számra fogja fizetni a TB járulékot (National Insurance Contribution), és akkor is szüksége lesz rá, ha kapcsolatba szeretne (vagy kell) lépnie a helyi Munkaügyi Hatóságokkal (Department of Work) vagy az Adóhivatallal (HM Revenue and Customs).

A londoni Munkaügyi Központban (Jobcentre Plus) már két éve ügyintézőként dolgozó magyar forrásuk szerint nem igaz, hogy megközelítőleg csak ötszázezer a külföldön munkát vállaló magyarok száma, ennél lényegesen több. Az általa megküldött, áprilisban készült tanulmányból kiderül, hogy jelenleg csak az Egyesült Királyságban több mint egymillió (2014. március havi adatok szerint: 1.021.711) magyar fizet társadalombiztosítási járulékot, társadalombiztosítási (NI) száma pedig már megközelítőleg 1,4 millió magyarnak van. A társadalombiztosítási (NI) szám nem csak a munkavállaláshoz szükséges, annak is igényelnie kell, aki tanulmányi támogatást szeretne kapni.

 

 

Már nehezebb Angliában

 

A brit miniszterelnök hivatala még tavaly decemberben jelentette be, hogy a szigorítási tervek közül elsőként, 2014. január 1-jétől az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe.

Ennek alapján az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat. Az új szabályok szerint, ha a külföldi EU-munkavállalóknak ilyen jellegű támogatásra az első három hónap elteltével is szükségük lenne, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e juttatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy belátható időn belül álláshoz jutnak. A szigorítás ellenére is nő a magyar munkavállalók száma és egyre több család kényszerből, a megélhetés hiánya miatt hagyja itt Magyarországot.

 

Orbán szerint kalandvágyból

 

Orbán Viktor arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból - erről beszélt 2012-ben a Fidelitas rendezvényén. A miniszterelnök azonban arról nem beszélt, hogy miért is térnének haza a szerinte kalandvágyból külföldre ment "fiatalok", hiszen Magyarországon jelenleg a közmunka és a biztos munkanélküliség vár rájuk.

 

A minisztréium cáfol

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a fenti, a hir3.hu oldal információira támaszkodó írásunk után közleményben tudatta a szereksztőségünkkel, hogy feltehetően téves adatokat idézett a hir3.hu, mivel a Department of Work and Pensions (az illetékes brit minisztérium) idén február 14-én közzétett statisztikája szerint 2012-ben 21760, 2013-ban pedig 26770 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot (NI number) az Egyesült Királyságban (és nem Angliában). A hivatalosan közzétett nyilvános statisztika szerint 2002-2013 között összesen 143.678 magyar állampolgár kért NI numbert.

 

 

Utoljára frissítve: 2014-08-06 20:49:43

További híreink
Cigarettát és kulcscsomót vettek el a megvert férfitól
A kifosztás bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy férfival és egy nővel szemben, akik a me...
2024-01-16 16:59:47, Hírek, Kitekintő Bővebben
BMW és Mercedes versenyzett az Árpád hídon – halálra gázoltak egy szabályosan közlekedő kerékpárost
Tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval az Árpád hídon 2023. július 1-jén, nem sokkal éjfél után, ír...
2023-07-02 11:38:09, Hírek, Kitekintő Bővebben
Mérget adott be az anyjának az ápolónő a gyöngyösi kórházban
A Heves Vármegyei Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 41 éves nő ellen, aki megpróbálta megölni az anyját – tud...
2023-02-18 12:34:05, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>