. Ma Gedeon napja van.
Megalakult az Első Magyar Egyesület a Feltétel Nélküli Alapjövedelemért
2013-08-27 06:21:29
Megalakult az Első Magyar Egyesület a Feltétel Nélküli Alapjövedelemért

Megalakult az Első Magyar Egyesület a Feltétel Nélküli Alapjövedelemért

A feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) olyan jövedelem, amely egy adott politikai közösség (állam) minden polgárának feltétel nélkül jár. Sem rászorultsághoz, sem munkavégzéshez nincs kötve. Kiváltja az összes olyan szociális támogatást (munkanélküli segély, családi pótlék, stb.) melyet ma a munka megadóztatásából finanszíroznak.


Az idén januárban megalakult Egyesület támogatja Európa tagállamai közötti együttműködést, hosszútávú céljaként tűzte zászlajára, hogy az EU minden egyes állampolgára számára biztosítsa a méltóságteljes élethez elengedhetetlen anyagi szükségleteket.

 

Az Egyesület munkáját minden magyar állampolgár, és más civil szervezetek is támogathatják. Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány, Az Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) és az Emberközpontú Országét Mozgalom (EKO) az elsők között volt, civil szervezetként, aki az Egyesület és törekvése mellé állt.

 

"Mi, demokratikus jogállamok polgárai nem nézhetjük többé tétlenül, hogy sok embertársunk megalázott életkörülmények között éljen, ne biztosítsák nekik a puszta fizikai létezéshez, s a megélhetéshez nélkülözhetetlen jövedelmet."

"Meg vagyunk győződve arról, hogy a világméretű műszaki fejlődés elérte azt a szintet, amelyen biztosítani lehet minden ember alapszükségleteinek kielégítését. Meggyőződésünk, hogy változtatni kell a jelenlegi pénzügyi, gazdasági, politikai szerkezeten ahhoz, hogy az ember meg tudjon élni."


Az Egyesület, és az őket támogató civil szervezetek idén májusban felhívással fordultak Magyarország állampolgáraihoz, és vállvetve küzdenek azért, hogy minden embert megillethessen a feltételekhez nem kötött alapjövedelem, amelyből biztosítani tudja létfenntartását, emberi méltóságának megőrzését. A közös felhívás itt olvasható.

 

A kezdeményezés sikeréhez egymillió aláírás összegyűjtésére van szükség. Az aláírásgyűjtés internet-honlapokon folyik: a http://basicincome2013.eu/ubi/signup-page/, ahttp://alapjovedelem.hu/ és a http://alapjovedelem.org/ oldalakon. Részletes tájékoztatást nyújt azhttp://basicincome2013.eu/ubi/hu/kezdemenyezes/ oldal.

 

A megélhetés alapja a munka. Ma minden politikai erő munkahelyeket követel, ám ennek legfőbb oka az adóbevételek kellő mértékű megléte, máskülönben az állam fizető- és működésképtelenné válik. A mai tőkés társadalomban mindenhol, ahol csak lehet, az ésszerűsítés és az emberi munkaerő kiváltása a cél, ezért a cégtulajdonosnak nem áll érdekében új munkahelyeket létesíteni.

 

Az emberi munkaerővel szemben a gépesítés, a racionalizálás áll. Az emberi munkaerő drága, sok járulékos költséggel jár. A gépi munkaerő, a kezdeti befektetést leszámítva, adó és járulékmentes. A gép nem megy szülni, a gép nem kér jutalmat, a gépnek nem kell túlórapénzt fizetni. Az embernek igen.

 

Akinek mégis megmarad az állása, azt a végletekig kizsigerelik, túlfoglalkoztatják.

 

Az emberek megélhetéséhez viszont jövedelemre van szükség, különben éhen halnak. Ha az embereknél nem marad, vagy alapvetően nincs elég jövedelem, akkor nem képesek fogyasztani, tehát a gazdaság lelassul, az adóbevételek elmaradnak.

 

A kezdeményezés célja, hogy minden állampolgárnak alanyi jogon juttasson az állam a tisztes megélhetéshez elegendő alapjövedelmet (ez legalább az átlagbér 60%-a, azaz legkevesebb 84.000 Ft). Töröljék el a munkabért terhelő adókat és járulékokat, és az adóbevételeket  a fogyasztáson, az árukon, a tőkeműveletek, és az extrém nagy vagyonok megadóztatásán keresztül valósítsák meg!

 

Forrás az FNA honlapja.

 

 

Doody


Kapcsolódó írásunk:


Alapjövedelem feltétel nélkül, mindenkinek jár


További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>