. Ma József napja van.
Megértő jegyzet a tüntetésekről
2014-11-18 15:52:30
Megértő jegyzet a tüntetésekről

Megértő jegyzet a tüntetésekről

Szóval azért az nem úgy szokott történni, hogy az Elégedetlen Tömeg rögtön kész politikai alternatívákkal áll elő, sőt lehetőség szerint konkrét kormányprogramot hirdet, megnevezi a minisztereit vagy a népbiztosait, majd vázolja adóelképzeléseit és klímapolitikáját.

 

A valódi tüntetések a "NEM" szó körül szoktak koncentrálódni, és különösen nem szokásuk a múltban keresni bejáratott politikai alternatívákat.

 

Főleg, mivel óhatatlanul felismerik azt a – tudásunk jelen állása szerint – obligát ok-okozatiságot, hogy a jelen a múltból következik.

 

Kissé furcsa lett volna, ha német tüntetők 1933-ban a Weimari Köztársaságot éltetik, bár kétségtelen, hogy az élhetőbb volt a nácizmusnál. A nácizmusnál ugyanis bármi élhetőbb volt. De a korrupt és tehetetlen Weimari Köztársaság esélyesen megint kitermelte volna a nácikat, legfeljebb az a hülye kis bajusz nem lett volna. Hovatovább az októberi forradalomban sem a cárban vagy Lvov herceg kormányában látták az emberek a továbblépést, mikor de facto a Kerenszkij-kormány ellen harcoltak, hanem valami újban – előre pedig nem láthattak az időben, mint ahogy senki sem láthat. A jelszó inkább az volt, hogy "a múltat végképp eltörölni". Hát, nem sikerült, de ez nem jelenti azt, hogy eleve a feltámasztására kellett volna törekedni.

 

 

Még a francia forradalom sem úgy alakult, hogy le XVI. Lajossal, adják vissza XV. Lajost, elegünk van, kérem, az özönvízből!

 

Először láttam olyan tüntetést hosszú idő óta, ahol a szónokok elmondták, amit akartak, és nem vacilláltak azon, hogy ennek milyen következménye lesz a politikai karrierjükre, mert hát jól láthatóan nem akarnak ilyet. És ez nagyon helyes.

 

Nem akarták a saját belátásuk szerint irányítani az embereket, csak elmondták, mi a bajuk. Woody Allen írja valahol, hogy mikor Szókratész a pere végén megkérdezte: "Most az a baj, hogy egy filozófus király szükségességéről beszéltem?", azt a választ kapta: "Nem, hanem az, hogy közben jelentőségteljesen magadra mutogattál, köhécseltél és kacsingattál."

 

Én itt végre nemigen láttam köhécselést és kacsingatást. Üdítő volt.

 

 

Sok jó dolog akadt az elmúlt 25 évben, persze. Csak ezek igen ritkán függtek össze a politikai elitekkel. Nem a politikától, az államtól jöttek a jó dolgok, hanem az emberekből; az állam legfeljebb eltűrte őket, néha összeszorított fogakkal, néha elnéző mosollyal. Ez nem kevés, de elégnek sem bizonyult. Mert végül csak jöttek ezek a mostaniak. És nem csak úgy a semmiből.

 

Annyi változott most, hogy míg korábban a politikai elit nem igyekezett minden erejével a lehetőségét is elvenni bármi jónak, önszerveződőnek, tudatosnak és érdekesnek, addig ez a mostani rablóbanda határozott elképzelésekkel rendelkezik arról, hogy milyené akar tenni mindent és mindenkit. Önérzetes, néhol küldetéstudattal felvértezett latrok. Ez végképp tűrhetetlen, de nem igazolja visszamenőleg a korábbi, lazábbra hagyott rezsimeket, mikor még – Petri pazar képével élve – a "seggünkbe nem csizmával rúgtak".

 

Hogy nézne már ki egy ilyen transzparens: "Még egyszer ugyanabba a folyóba akarunk lépni!"?!

 

Konok Péter

Utoljára frissítve: 2014-11-18 15:52:40

További híreink
Meddig tart a kapcsolatunk?
Kapcsolatunk addig tart, ameddig érted a szavaimat. Nem pattannak le rólad, mintha simára csiszolt felület lennél, és én egyre csak dobálnálak szavaim színes kavicsaival,...
2015-05-05 09:59:52, Hírek, Publicisztika Bővebben
Elfogtunk egy levelet
Olvasóink közösségi oldalán kering egy levél, amit most elkaptunk és megosztjuk a szélesebb nyilvánosság előtt bízván, hogy a magyar kormány jeles szimpatizánsaihoz intéz...
2015-04-14 18:27:26, Hírek, Publicisztika Bővebben
Kertitörpe-jelenség a köztereken
Vicces összeállításokban szerkesztik ki a neten a hazai zsánerszobrok legriasztóbb darabjait. Az olvasó röhög, pedig valamelyikbe biztosan belefutott már, Szolnoktól Pécs...
2015-02-10 00:14:31, Hírek, Publicisztika Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>