. Ma Béla napja van.
Megvonták a szót egy civil érdekvédőtől
2012-02-07 11:56:22
Megvonták a szót egy civil érdekvédőtől

Megvonták a szót egy civil érdekvédőtől

A civilek is hivatalosak voltak az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságának a 2002 – 2010 közötti lakossági deviza eladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló Albizottságának december 06-i ülésére.  Szabó József, a Hiteles Mozgalom elnöke is szót kért, de nem kapott. Még a nevét is eltévesztették.


Azért írunk róla csak most, mert az ülésen készült jegyzőkönyvet nem hozták nyilvánosságra, csak 2012. január 26.-án.

 

Papcsák Ferenc, a Bizottság elnöke megköszönte Szabó Józsefnek az általa előterjesztett, írásbeli tanulmányt. Az átadott tanulmány a devizahitelesek helyzetét mutatja be, annak fényében, hogy a bankok eljárásaikban milyen törvényeket sértettek meg, illetve hagytak figyelmen kívül, valamint a felügyeletre jogosult szervek munkájának hiányosságait kívánta bizonyítani.

A köszönetnyilvánítás után a bizottság elnöke azt mondta: „Ez egy parlamenti bizottság, a parlamenti bizottság előtti megszólalás egy szigorúan vett dolog. … Tessék elmondani az úrnak, neki még van lehetősége egyébként a válaszadásra, jó?”

 

Egy jobbikos képviselőnek köszönhetően azonban a civil érdekvédő mégiscsak kapott két percet a felszólalásra. Ez az időintervallum azonban csak annyira volt elég, hogy címszavakban kifogásolja a PSZÁF és a Gazdasági Versenyhivatal munkáját, és felügyeleti jogkörét. Jelezte, hogy e két felülvizsgálatra jogosult szerv csak „egymásnak dobálja a labdát”, az érdemi munka elvégzése helyett. Felháborodva hívta fel a figyelmet arra is, hogy a PSZÁF Fogyasztóvédelmi Bizottságának a gyakorlati tapasztalatokkal ellentétben az a véleménye – vizsgálat lefolytatása nélkül -, hogy a bankok tisztességesen, és a törvényeknek megfelelően jártak el a adósokkal szemben. Kijelentette: ez „nevetséges”. (Bővebben ITT olvashat erről.)

 

Majd a bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy a Szabó Úr által említett szervezetek munkáját a bizottság vizsgálatnak fogja alávetni, és egy nyilvános ülésen tárgyalnak róla. Erre az ülésre civilek szintén hivatalosak lesznek. Papcsák Ferenc azt is elmondta, hogy fogalma nincs arról, az ülés utáni jelentéstervezetet hogyan fogja összeállítani. Idézem: „Forrás nem áll rendelkezésre, mielőtt még felmerülne a gyanú, a jegyzőkönyv számára mondom, hogy saját kútfőből fogjuk ezt összebarkácsolni munkatársaimmal.”  A jegyzőkönyvet ITT olvashatja el.

 

Attól függetlenül tehát, hogy a politikusoknak nincs forrásuk a tényfeltáró munkához, éppen azt az embert nem hallgatják meg, aki kutatásaival már rég feltárta a vizsgálat forrásanyagát és igazán hitelesen tudna nyilatkozni az egész történetről. 

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>