. Ma Gedeon napja van.
Mi döntjük el, kinek a nyomában járunk!
2014-03-20 19:19:20
Mi döntjük el, kinek a nyomában járunk!

Mi döntjük el, kinek a nyomában járunk!

Csütörtökön Salkaházi Sára emléktáblájának megkoszorúzásával emlékezett Kerék-Bárczy Szabolcs és Pál Tibor az egykori Bokréta utcai Katolikus Nővédő Otthon előtt a boldoggá avatott, embermentő, szerzetes-újságírónőre.

 

- A hetven évvel ezelőtt történt borzalmaknak, bár nem volt értelme, de levonható tanulságuk van.-kezdte beszédét Kerék-Bárczy Szabolcs. Salkaházi Sára 1944. december 27-én, innen indult mártíruma. Ő rámutatott arra, hogy mi az élet értelme: hogy emberek legyünk, s azok is maradjuk az embertelenségben! - fejtette ki a DK Budapest, 1.számú választókerületi-jelöltje.

 

- Salkaházi jómódú kassai családban nőtt fel, azokban az években, amikor a női egyenjogúság elfogadása még gyerekcipőben járt Magyarországon. Ennek ellenére Salkaházi igazi nagyvilági életet élt: újságíróként dolgozott, nadrágot hordott, kávéházakba járt. S ez a jókedvű, szép nő, megtérése hosszú útja végén úgy érezte, hogy be kell lépnie a Slachta Margit által alapított Szociális Testvérek Társaságába – idézte fel Kerék-Bárczy, majd azzal folytatta, hogy a több mint 100 embert megmentő Salkaházi azon a végzetes napon maga is megmenekülhetett volna, ha a rendházhoz visszatérve nem kél a csendőrök által rajtaütésében elfogott lelkész és négy zsidó menekült segítségére.

 

„Fel akarom vértezni lelkemet az eljövendő nehézségekre. Nem kérem Uram (...), de ha küldöd, el akarom fogadni szeretettel”- idézte.

 

A meztelenre vetkőztetett Salkaházi, mielőtt a magyar csendőrök a Dunába lőtték volna, térdre rogyott, keresztet vetett és az úrhoz fohászkodott. Nem tudom én mit tettem volna - mondta Kerék-Bárczy -, de azt kívánom, egyikünk se tudja meg, hogy ilyen helyzetben hogyan cselekedne. Mi döntjük el, hogy az embermentő Carl Lutz, Raoul Wallenberg, vagy Salkaházi Sára példáját; vagy a bólogató, megalkuvó, esetleg aktív támogató embertelenek példáját követjük-e! - hívta fel a figyelmet.

 

- Megacélosodott lélekkel emlékszem minden egykori mártírra, hősre, s azokra is, akik ma a világ legkifordultabb pontjain is az emberi méltóságot, életet és a demokráciát védelmezik - fejezte be beszédét Kerék-Bárczy Szabolcs.

 

VéDé

fotók: Sajósi

 

Utoljára frissítve: 2014-03-20 19:35:40

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>