. Ma Valter napja van.
Miért csak 8,75% a TIGÁZ rezsicsökkentése?
2013-03-12 14:46:38
Miért csak  8,75%  a TIGÁZ rezsicsökkentése?

Miért csak 8,75% a TIGÁZ rezsicsökkentése?

Olvasónk leveléből az derül ki, hogy pontosan ugyanannyi volt az elmúlt két hónapban a gázfogyasztása, de a TIGÁZ  mégis több ezer forinttal többet számlázott a második számlában. A két  számlát összehasonlítva az egyetlen különbség, hogy a fűtőérték a második számlán 0,07 értékkel magasabb. A TIGÁZ  vajon ezért  korrigált és ezért számlázott 15m3-el többet  a fogyasztónak?

 

Vajon mitől kerül közel négyezer forinttal többe ugyanannyi elfogyasztott gáz két egymást követő hónapban? A két számlán a különbség a fűtőérték mértéke, ez utóbbi számból adódó korrekciós tényező, illetve az ezek alapján korrigált m3 gázfogyasztás, ami azt jelentette, hogy a második számlán plusz 15m3 gáz árát terhelte a TIGÁZ a fogyasztóra, az előző számlához képest.

 

Vajon mi  az oka annak, hogy ugyanannyit mutat a gázóra mindkét hónapban de a TIGÁZ mégis többet számláz, vagyis nem 10%-al, hanem csak  8,75%-al csökkenti a fogyasztó gázszámláját? (olvasónk két számlájának adataiból kiszámítható)

 

Vajon hogyan tud a fogyasztó hitelt érdemlően meggyőződni arról, hogy a TIGÁZ milyen módon, milyen alapon dönti el, hogy a magasabb fűtőérték,  ugyanarra az elhasznált köbméterre, többe kerül az ügyfélnek?

 

Megpróbáltunk utánanézni, hátha van logikus magyarázat.

 

A TIGÁZ  honlapján lehetőség van a fűtőérték lekérdezésre

 

Átlag fűtőérték a fogyasztó településén  2013.01.09. - 2013.02.07. időszakra: 34,2537 MJ/m 3

Átlag fűtőérték a fogyasztó településén 2013.02.08. - 2013.03.07. időszakra: 34,3396 MJ/m 3

 

A TIGÁZ  honlapján műszaki tájékoztatás  is olvasható:

 

A gázmennyiség és gázdíj meghatározásához illetve kiszámításához nem elegendő a gázmérő számlálójáról leolvasott érték. A leolvasások közötti mérőállások különbségéből keletkezett fogyasztást gáztechnikai normálállapotra kell átszámolni. Az adott időszak gázfogyasztásának energiamennyisége, a normálállapotú felhasznált köbméter és a fűtőérték szorzatából állapítható meg. A fogyasztás gázdíja az energiamennyiség és az egységár szorzatából kerül kiszámításra.

A gáztechnikai normálállapotra történő átszámítás (ld. Nyomáskorrekció ) a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott módszerrel történik, az Országos Meterológiai Szolgálat által közölt adatok alapján. Az átszámítás során figyelembe kell venni a tengerszint feletti magasságot, és a légnyomást is.

A fűtőérték a tökéletes elégetésekor felszabaduló energia mennyiséget jelenti, tehát a földgáz köbméterenkénti energiatartalmát jelzi. A joghatályos gázminőségi mérést a MOL Földgázszállító Zrt. végzi ún. kromatográfokkal, amelyek a földgáz összetételét határozzák meg.”

 

Előbbiekből mintha az derülne ki, hogy nem  is  olyan egyszerű a kérdés és a fűtőértéknek van köze ahhoz, hogy mennyi a gáz ára. Hogy biztosak lehessünk mindebben, tovább kutakodtunk

 

A FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) honlapján  el lehet jutni IDE,  ahol a fűtőérték bonyolult képleteiből ennyi érthető egy átlagember számára:

 

„A számítások eredményeként megállapíthatjuk, hogy az FGSZ Zrt által végzett gázkromatográfiás elemzésekből a földgáz számított karbon tartalma kiterjesztett bizonytalanságának jellemző értéke 0.0006 kg/m ami megfelel 0.1 % (relatív) kiterjesztett bizonytalanságnak. A fűtőérték jellemzőbizonytalansága ugyancsak 0.1 %”

 

majd IDE is, ahol azonban nem lehet a tájékozódásban tovább jutni, mivel bármilyen megjelenítővel próbáljuk a kiadási pontokon mért fűtőérték súlyozott átlagát megtudni, az oldal adatai nem töltődnek be.

 

Hiábavaló próbálkozásunk folytatódik, mert ITT szintén nem töltődnek be az adatok, melyekből olvasható lenne a GET VHR 66/A. § (5) bekezdése szerint a kiadási pontokon mért fűtőérték súlyozott átlaga a gázévi adatok alapján.Viszont közérthetően megfogalmazott anyag található  ITT,  ahol meg lehet tudni,  hogy bármilyen is a fűtőérték, nem kell többet fizetni, mert például ha a fűtőérték alacsonyabb, akkor ugyan több gázt kell elhasználni ugyanannyi hőmennyiség eléréséhez, „tovább fő a leves”, de többet azért nem kell fizetni érte, mivel a két tényező szorzata azonos.

 

Fentieket összegezve joggal merül fel a kérdés, hogy ha fűtőértéktől független az elhasznált gázmennyiség fizetendő értéke, akkor:


Mitől kerül többe a TIGÁZ-nál ugyanannyi elfogyasztott gáz két egymást követő hónapban?

 

Ha  két TIGÁZ számlán egyforma az elhasznált gázmennyiség, és a különbség kizárólag a fűtőérték adata, az milyen változást eredményez a számla végösszegében?

 

A TIGÁZ-nál - fentiek alapján - miért nem 10%, miért csak  8,75%, a törvény által előírt gázdíj csökkentés?

 

Megkérdezzük az illetékeseket - Száraz Gábort, a TIGÁZ sajtószóvivőjét, valamint Lakatos Edinát az FGSZ sajtószóvivőjét és válaszaikat – amint megérkeznek -  közzétesszük.

Utoljára frissítve: 2013-03-13 20:42:44

További híreink
Sándor Mária Londonban boldogulna
Nem szeretne idén politizálni, inkább dolgozna a fekete ruhás nővér. Sándor Mária minderről Londonban beszélt, ahol kiderült: hamarosan munkája is lesz.
2017-02-23 12:26:08, Hírek, Fókuszban Bővebben
Igazgatósági helyet kapott a ménesbirtoknál Rákay Philip
Még Rákay Philip-nek is jutott hely a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság új igazgatóságában.
2017-02-02 17:00:54, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Legfőbb Ügyészség szerint minden OLAF-ajánlás után vizsgálat indult
Az ügyészség közleménye szerint a szervezet minden olyan esetben nyomozást rendelt el, amikor hozzájuk az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlással ford...
2017-01-30 13:15:29, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Június 23-án vasárnap este ellenzéki előválasztási vitaműsort láthatnak a nézők az ATV-n. A nagyszabású élő ad...
Bővebben >>