. Ma Paulina napja van.
Mikor múlik el az isiász?
2023-09-29 18:16:27
Mikor múlik el az isiász?

Mikor múlik el az isiász?

Az isiász, más néven ülőidegzsába (ülőideg gyulladás) olyan tünetegyüttes elnevezése, amely a derék, a fenék és az alsó végtagok területét érinti. Kiváltó oka az, hogy az ülőideg nyomás alá kerül vagy becsípődik, és begyullad. Legtöbbször éles fájdalommal jár, ami lehet folyamatos, vagy fokozódhat ülés, illetve felállás, vagy járás során, de isiászra utal például a zsibbadás is a lábakban. A Gyógytornászom rendelő az isiász kezeléséről is írt egy hasznos cikket.

 

A tünetek erőssége és helye a betegséget okozó becsípődött ideg helyzetétől függ. Az isiász kialakulása más alsó háti betegséggel is összefügghet, ilyen például a gerincsérv, gerinckopás, vagy gerinccsatorna szűkület. Gyakran összekeverik a lumbágót és az isiászt, mivel mindkettőre erős derékfájdalom jellemző, azonban a lumbágó izom eredetű, míg az isiász idegi eredetű panasz.

 

Az isiász leggyakoribb tünete a zsibbadás, az izomgyengeség, a tűszúrás-érzés és az éles fájdalom, ami a derékban, a lábfejben, vagy a lábakban is jelentkezhet. Mivel ezeket a tüneteket más betegségek is okozhatják, ezért mindenképpen érdemes orvoshoz, vagy szakemberhez fordulni, aki segíthet a kiváltó okok megtalálásában, a megfelelő kezelés összeállításában.

 

Idősebb korban a csontok, ízületek és az izmok állapota romlik, ezért aztán egyedi eltérésekkel, de akár már 40 éves kor felett is jelentkezhetnek az isiász tünetei. Az életkor mellett további rizikófaktor az ülő életmód, a gerincferdülés, de a nehéz fizikai munka, a nagyobb terhelés és az egyoldalú izomterheléssel járó sportok is növelik az isiász kialakulásának az esélyét. Meg kell említeni, hogy a túlsúly, a dohányzás és a tartós szorongás (stressz) is hozzájárulhat a tünetek kialakulásához.

 

Mikor múlhat el az isiász?

 

Sokan gondolják azt, hogy az isiász a betegség, pedig tulajdonképpen inkább a tünetek elnevezésére használják ezt a kifejezést, amelyek hátterében több betegség is állhat.

 

Az isiász kiváltó oka többnyire valamilyen gerincprobléma, amely lehet akár ágyéki porckorongsérv. Ilyenkor a porckorong fala károsodik és az ülőideget alkotó gerincvelői ideggyökre is nyomást fejt ki. Az isiász kiváltó oka lehet még gerincszűkület, a csigolyák elcsúszása vagy más kopásos degeneratív elváltozás is.

 

Az isiász kezelésekor az első dolog az akut fájdalom enyhítése. Ez több kezelést igénylő folyamat, amely azonban már az első alkalommal is enyhülést hozhat. A tüneti kezelés alatt a gyógytornász által felállított diagnózis már a szükséges vizsgálatok eredménye alapján születik meg. Ezt követően kezdhető el az igazi okokra fókuszáló terápia.

További híreink
Fafelületek festése profi módon
A fafelületek festése nem nehéz ugyan, de időigényes. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fa másképp viselkedik, mint más felületek, például a festett falak, a fém vagy...
2024-06-20 12:25:26, Hírek, Könnyű Bővebben
Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben nem lehetséges fém evőeszközök használata, ilyenkor mindenképpen a műanyag változat mellett kell dönteni. Azonban ma már nem kell azo...
2024-06-13 15:58:04, Hírek, Könnyű Bővebben
Ezekben a cipőkben bátran útnak indulhatsz kirándulni
Amikor szabadtéri programokon veszünk részt, az erdőben kirándulunk, terepen sétálunk, esetleg sokat megyünk egy-egy nyaralás alkalmával, akkor nagyon fontos a megfelelő ...
2024-06-12 10:31:23, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mészárosné, Várkonyi Andrea veszi át a Mészáros Alapítvány kuratóriumának elnöki posztját, ahol a korábbi elnö...
Bővebben >>