. Ma Klotild napja van.
Mindenki mindenkivel , és mindenki ellen- A nyaralás
2013-01-24 15:16:10
Mindenki mindenkivel , és mindenki ellen- A nyaralás

Mindenki mindenkivel , és mindenki ellen- A nyaralás

Egy viszonylag ismeretlen Goldoni komédiát tűzött műsorára a Katona József Színház, pontosabban a szerző azonos című darabja alapján írták a Mohácsi testvérek. Klasszikus komédia elevenedik meg a színpadon, ami örök, ami mégis mai.

 

Ki gondolná, hogy Goldoni, ki az olasz komédia nagy megújítója és a színjátszás frontembere volt, közel kétszáz darabot hagyott az utókorra, mely gazdag örökségből csak néhány járja a világ színpadait. A felvázolt helyzetek, az egyes szituációk pedig klasszikusan állják az idő próbáját, hisz van bennük szerelem, fiatalság és bolondság, meg persze bonyodalmak, cselszövések, csapdák félreértések.

 

A nyaralás is egy szokványos helyzetbe röpít, ahol együtt nyaral egy gazdag társaság, mert nyaralni illik, és ha erőlködünk, még jó is lehet. Furcsa népes csapat gyűlik itt össze, a társaságban vannak férjek, feleségek és szeretők és jövőbeli szeretők is. Néha nehéz is követni a ki kivel és mikor nagy társasjátékát. Az a nagy igazság is megerősítésre kerül, hogy a szomszéd nője mindig zöldebb, ráadásul a nő helyettesíthető férfival is. Miközben zajlanak a nagy szerelmi csatározások, finom és nyers szurka-piszkák, izzik a vágy vagy éppen az utálat, a főhősök kártyáznak, vadásznak, intrikálnak, unatkoznak és szenvednek is. Isznak is rendesen, és ki nem bírja az hány is egy keveset.  A kolbász és a sonka és a slambuc is fogy bőségesen.

Az alapállásban is kusza helyzetet tovább bonyolítja a két álruhás-költőnő parasztlány megjelenése, mert a zsenge, új hús lázba hozza a férfiember fantáziát és egyebet.

A vágyak mellett főszerephez jut a pénz is, mert mindenki tudja és tudta már Goldoni idejében is, hogy a dagadó pénztárca széppé varázsolja az öregecske férfit, és virágzásán már túlesett hölgyeket is.

A házasság, a kapcsolat veszélyes üzem Goldoni és a Mohácsi testvérek szerint, melynek mellékhatásai évek múltán, de akár az első félóra elmúltával is jelentkezhetnek, amire a házasulandók általában nincsenek felkészülve. 

Képes riport a GALÉRIÁBAN

 

Szereplők

Don Gasparo

Vajdai Vilmos

Donna Lavinia

Fullajtár Andrea

Donna Florida

Ónodi Eszter

Don Mauro

Rajkai Zoltán

Don Paoluccio

Fekete Ernő

Don Ciccio

Kocsis Gergely

Don Riminaldo

Takátsy Péter

Don Eustachio

Elek Ferenc

Donna Giuseppina

Rezes Judit

Libera

Jordán Adél

Menichina

Pálos Hanna

Zerbino

Tasnádi Bence

 

 

Díszlet

Khell Zsolt m. v.

Jelmez

Remete Kriszta m. v.

Zene

Kovács Márton m. v.

Rendező

Mohácsi János m. v.

Utoljára frissítve: 2013-01-24 16:26:31

További híreink
Meghalt Roger Moore
89 éves korában elhunyt Roger Moore, írja a Hollywood Reporter. Halálát a család jelentette be a brit színész Twitter-profilján.
2020-05-27 13:06:33, Hírek, Kultúra Bővebben
A neonáci párt kivégeztetné a Deák téri gyilkosság elkövetőjét
A Mi Hazánk Mozgalom a halálbüntetés visszaállítását követeli annak érdekében, hogy ki lehessen végezni a Deák téri kettős gyilkosság elkövetőjét - jelentette ki a párt e...
2020-05-26 20:27:16, Hírek, Kultúra Bővebben
287 millió forintot kapott Matolcsy bankelnök fiának cége
A kecskeméti kötődésű Matolcsy György jegybankelnök 34 éves fia, Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft. egy 574 millió forintos beruházáshoz 287 millió f...
2020-05-22 15:50:56, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Törvényben rögzítik a közterületek ingyenes használatát az augusztus 20-i ünnepre vonatkozóan.
Bővebben >>