. Ma Márk napja van.
Mindenki mindenkivel , és mindenki ellen- A nyaralás
2013-01-24 15:16:10
Mindenki mindenkivel , és mindenki ellen- A nyaralás

Mindenki mindenkivel , és mindenki ellen- A nyaralás

Egy viszonylag ismeretlen Goldoni komédiát tűzött műsorára a Katona József Színház, pontosabban a szerző azonos című darabja alapján írták a Mohácsi testvérek. Klasszikus komédia elevenedik meg a színpadon, ami örök, ami mégis mai.

 

Ki gondolná, hogy Goldoni, ki az olasz komédia nagy megújítója és a színjátszás frontembere volt, közel kétszáz darabot hagyott az utókorra, mely gazdag örökségből csak néhány járja a világ színpadait. A felvázolt helyzetek, az egyes szituációk pedig klasszikusan állják az idő próbáját, hisz van bennük szerelem, fiatalság és bolondság, meg persze bonyodalmak, cselszövések, csapdák félreértések.

 

A nyaralás is egy szokványos helyzetbe röpít, ahol együtt nyaral egy gazdag társaság, mert nyaralni illik, és ha erőlködünk, még jó is lehet. Furcsa népes csapat gyűlik itt össze, a társaságban vannak férjek, feleségek és szeretők és jövőbeli szeretők is. Néha nehéz is követni a ki kivel és mikor nagy társasjátékát. Az a nagy igazság is megerősítésre kerül, hogy a szomszéd nője mindig zöldebb, ráadásul a nő helyettesíthető férfival is. Miközben zajlanak a nagy szerelmi csatározások, finom és nyers szurka-piszkák, izzik a vágy vagy éppen az utálat, a főhősök kártyáznak, vadásznak, intrikálnak, unatkoznak és szenvednek is. Isznak is rendesen, és ki nem bírja az hány is egy keveset.  A kolbász és a sonka és a slambuc is fogy bőségesen.

Az alapállásban is kusza helyzetet tovább bonyolítja a két álruhás-költőnő parasztlány megjelenése, mert a zsenge, új hús lázba hozza a férfiember fantáziát és egyebet.

A vágyak mellett főszerephez jut a pénz is, mert mindenki tudja és tudta már Goldoni idejében is, hogy a dagadó pénztárca széppé varázsolja az öregecske férfit, és virágzásán már túlesett hölgyeket is.

A házasság, a kapcsolat veszélyes üzem Goldoni és a Mohácsi testvérek szerint, melynek mellékhatásai évek múltán, de akár az első félóra elmúltával is jelentkezhetnek, amire a házasulandók általában nincsenek felkészülve. 

Képes riport a GALÉRIÁBAN

 

Szereplők

Don Gasparo

Vajdai Vilmos

Donna Lavinia

Fullajtár Andrea

Donna Florida

Ónodi Eszter

Don Mauro

Rajkai Zoltán

Don Paoluccio

Fekete Ernő

Don Ciccio

Kocsis Gergely

Don Riminaldo

Takátsy Péter

Don Eustachio

Elek Ferenc

Donna Giuseppina

Rezes Judit

Libera

Jordán Adél

Menichina

Pálos Hanna

Zerbino

Tasnádi Bence

 

 

Díszlet

Khell Zsolt m. v.

Jelmez

Remete Kriszta m. v.

Zene

Kovács Márton m. v.

Rendező

Mohácsi János m. v.

Utoljára frissítve: 2013-01-24 16:26:31

További híreink
Menj biztosra! Válaszd a koncentrátumot!
Ma már mindenkinek a környezetében akad olyan ember, aki rendszeresen használ CBD olajat, így most már biztosan te magad is sokat hallottál erről az igen érdekes növényrő...
2024-04-25 16:05:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Mutatunk két kihagyhatatlan süteményreceptet, amit neked is meg kell kóstolni!
Amennyiben most készülsz belekezdeni a fogyókúrádba, felhívjuk figyelmedet, hogy csak óvatosan olvass tovább! Ebben a cikkben ugyanis két olyan édes finomságról lesz sz...
2024-04-23 16:28:45, Hírek, Kultúra Bővebben
A műanyag bejárati ajtó beszerelésének költsége valóban felér egy rémálommal?
Mindenkit megnyugtatunk már most az elején: természetesen nem. Ez egy nagyon sok tényezős kérdés, hiszen, ha szétnézünk a környéken, aligha fogunk találni két ugyanolyan ...
2024-04-23 16:26:06, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>