. Ma Emánuel napja van.
Módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény
2013-05-28 05:59:31
Módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény

Módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény

Július 01-től módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről (Köt.) szóló 2005. évi LXXXVIII. számú törvény. A törvény módosítását nem több, mint 11 nap alatt fogadták el, a módosítás előterjesztője Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere volt.


Ezek után a bejelentést kötelező lesz közvetlenül a miniszterhez címezve megtenni. A bejelentést a minisztérium honlapján, a Civil Információs Portálon keresztül, vagy pedig a kormányzati portálon közzétett elektronikus űrlapon kell megtenni. A bejelentéshez csatolni kell helyi önkormányzatok társulása esetén a társulási megállapodás másolatát. Civil szervezet és közhasznú szervezet esetén a hatályos létesítő okirat másolatát, és a fogadó szervezet adatairól a nyilvántartást vezető bíróság által kiállított 30 napnál nem régebbi kivonatot (ez cégkivonat nem lehet!). Egyházak nyilvántartásába fel nem vett belső egyházi jogi személy esetén az egyház egésze, legfőbb szerve, illetve az egyházak nyilvántartásába felvett felettes szerve képviselőjének nyilatkozatát a fogadó szervezet nevéről, székhelyéről, és képviselőjének személyéről, továbbá arról, hogy a fogadó szervezet belső egyházi jogi személy.

 

Csatolni kell a bejelentéshez egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozók nyilvántartásába történő bejelentkezésről, illetve változás bejelentésről kiadott, az egyéni vállalkozó hatályos adatait tartalmazó igazolás másolatát, vagy 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt. Fogadó intézmény, illetve annak fenntartója esetén annak igazolását, hogy a fogadó intézmény jogszerűen működik.  Amennyiben a fent felsorolt mellékletek nem kerülnek csatolásra, azokat a bíróság beszerzi a vonatkozó nyilvántartásokból.

 

 A fogadó szervezetek nyilvántartása ez után hatósági nyilvántartásnak fog minősülni, amely közhitelesen tanúsítja a bejelentési kötelezettség teljesítését, és a bejelentés tartalmát is.

 

A módosítással eltörölték továbbá a „munka” kifejezést, a jövőben ez már „tevékenység”. Eltörölték a „közoktatást”, a jövőben ez már „köznevelés” lesz. A „közoktatási intézmény” –ből „nevelési-oktatási intézmény” válik.

 

A Köt 11.§. (5.) bekezdése hatályát veszti a módosítás hatályba lépésével.

 

A módosítás elhatárolja az iskolai közösségi szolgálat fogalmát a közérdekű önkéntes tevékenységtől.

 

Részletes információ itt.

 

Doody

Utoljára frissítve: 2013-07-16 04:46:17

További híreink
Lánczi András és Orbán Viktor, avagy Magyarország vége
Lánczi ma Magyarország elsőszámú állami filozófusa, úgy, hogy soha egyetlen értékelhető filozófiai cikket nem volt képes publikálni. Egyet sem.
2023-03-22 19:50:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
Nyulasi Tibor a büntetőperben más kollégáitól eltérően azt állította, hogy az áldozat, Renner Erika akár saját magának is okozhatott sérülést kamillateával.
2023-03-17 19:48:51, Hírek, Fókuszban Bővebben
Varga Judit megerősítette, hogy válnak, bár pillanatnyilag férje törölte ezt a bejegyzést
Külön utakon folytatja Varga Judit igazságügyi miniszter és férje, Magyar Péter. Mindez egy Facebook-bejegyzésből derült ki, amely aztán eltűnt.
2023-03-08 17:23:26, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mintha fordított arány lenne az önkényuralomban töltött évek száma és a magyar társadalom iránta tanúsított ma...
Bővebben >>