. Ma Márk napja van.
Módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény
2013-05-28 05:59:31
Módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény

Módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény

Július 01-től módosul a közérdekű önkéntes tevékenységről (Köt.) szóló 2005. évi LXXXVIII. számú törvény. A törvény módosítását nem több, mint 11 nap alatt fogadták el, a módosítás előterjesztője Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere volt.


Ezek után a bejelentést kötelező lesz közvetlenül a miniszterhez címezve megtenni. A bejelentést a minisztérium honlapján, a Civil Információs Portálon keresztül, vagy pedig a kormányzati portálon közzétett elektronikus űrlapon kell megtenni. A bejelentéshez csatolni kell helyi önkormányzatok társulása esetén a társulási megállapodás másolatát. Civil szervezet és közhasznú szervezet esetén a hatályos létesítő okirat másolatát, és a fogadó szervezet adatairól a nyilvántartást vezető bíróság által kiállított 30 napnál nem régebbi kivonatot (ez cégkivonat nem lehet!). Egyházak nyilvántartásába fel nem vett belső egyházi jogi személy esetén az egyház egésze, legfőbb szerve, illetve az egyházak nyilvántartásába felvett felettes szerve képviselőjének nyilatkozatát a fogadó szervezet nevéről, székhelyéről, és képviselőjének személyéről, továbbá arról, hogy a fogadó szervezet belső egyházi jogi személy.

 

Csatolni kell a bejelentéshez egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozók nyilvántartásába történő bejelentkezésről, illetve változás bejelentésről kiadott, az egyéni vállalkozó hatályos adatait tartalmazó igazolás másolatát, vagy 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt. Fogadó intézmény, illetve annak fenntartója esetén annak igazolását, hogy a fogadó intézmény jogszerűen működik.  Amennyiben a fent felsorolt mellékletek nem kerülnek csatolásra, azokat a bíróság beszerzi a vonatkozó nyilvántartásokból.

 

 A fogadó szervezetek nyilvántartása ez után hatósági nyilvántartásnak fog minősülni, amely közhitelesen tanúsítja a bejelentési kötelezettség teljesítését, és a bejelentés tartalmát is.

 

A módosítással eltörölték továbbá a „munka” kifejezést, a jövőben ez már „tevékenység”. Eltörölték a „közoktatást”, a jövőben ez már „köznevelés” lesz. A „közoktatási intézmény” –ből „nevelési-oktatási intézmény” válik.

 

A Köt 11.§. (5.) bekezdése hatályát veszti a módosítás hatályba lépésével.

 

A módosítás elhatárolja az iskolai közösségi szolgálat fogalmát a közérdekű önkéntes tevékenységtől.

 

Részletes információ itt.

 

Doody

Utoljára frissítve: 2013-07-16 04:46:17

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>