. Ma Márk napja van.
Munka kisgyermekkel program- projektnyitó, A Muki
2012-09-13 10:46:50
Munka kisgyermekkel program- projektnyitó, A Muki

Munka kisgyermekkel program- projektnyitó, A Muki

Családbarát munka vagy munkabarát család vagy éppen mindkettő? 2012. májusában indult útjára a két éves Munka kisgyermekkel program (MUKI), ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy  egy szervezet sikerét nagyban befolyásolja, ha közelednek egymáshoz a munkavállaló és munkáltatói érdekek, s célok.

 

 Az Iparfejlesztési Közalapítvány a Victum Képzési Központtal és az Artima Kft.-vel konzorciumi együttműködésben a munkáltatói és a munkavállalói oldal igényeit és lehetőségeit is feltérképezve kínál egyéni megoldásokat ahhoz a lelkiismereti, gazdasági és munkajogi problémához, amelyet a kisgyermekes szülők munkaerőpiacból való kiesése okoz. A tapasztalatok alapján megállapítható, Magyarországon komoly gazdasági és társadalmi  problémát jelent az alacsony munkaerő-piaci aktivitás, e szempontot vizsgálva hazánk utolsó helyezett az Európai Unión belül, s a munkából kiszorulók többsége a kisgyermekes szülőkből kerül ki.  

A kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága hazánkban 25 százalékkal alacsonyabb, mint azon nők esetében, akik gyermektelenek vagy már idősebb gyermekük van. A részmunkaidősök esetében ez a szám tíz százalékkal kevesebb.

 

Dr. Bárdos Krisztina, az Iparfejlesztési Közalapítvány ügyvezető igazgatója szerint az útjára indított Munka kisgyermekkel program teljes mértékben illeszkedik az Európai Unió makrogazdasági és foglalkoztatás-politikai irányelveihez. „A projekt megvalósítása nem konkrét „recept" segítségével történik; célkitűzéseink a célcsoport, vagyis a kisgyermekes szülők, és az őket foglalkoztató cégek valós igényén alapulnak. A kialakuló rugalmas foglalkoztatási modellt pedig, amely jelenleg a közép-magyarországi régióra koncentrál, szeretnénk a későbbiekben majd az egész országra kiterjeszteni.”( Bárdos Krisztina)

 

A vizsgált célcsoport legfontosabb problémái;

- Nem áll rendelkezésre a munkáltatók többségénél megfelelő eszköztár

- Sok a félelem, az előítélet

- Tradicionális családmodell és a jelenlegi szabályozók is hosszasabb otthon maradásra ösztönzik a nőket

- Nincs elegendő férőhely az óvodákban és bölcsődékben

- Az atipikus foglalkoztatás még gyermekcipőben jár Magyarországon

 

A Muki célja a többféle alternatíva feltárása mellett az is, hogy a kisgyermekes szülő munkaerő-piaci visszatérése lehetőség legyen, ne pedig kényszer.

A Munka kisgyermekkel program célja olyan hosszú távú megoldások kialakítása, amelyek a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci visszatérését segítik egyfajta ernyőként, amely a munkavállaló és munkáltatói oldal feltérképezése után segítség lehet, hogy minden munkahely megtalálja az atipikus ⃰foglakoztatásban a saját útját.  

 

Hogyan teszi mindezt a Munka kisgyermekkel program?

Módszertani kutatás segítségével feltérképezi és megfogalmazza mind a vállalati, mind a szülői oldalon felmerülő főbb problémákat.

Képzéseket szervez

A modell-kísérlet során a program vállalja 100 fő minimum hat hónapos foglalkoztatáshoz való hozzásegítését

A MUKI tesz mindezt szoros együttműködésben a szakmai szervezetekkel, mind pedig az érintett szülőkkel és vállalatokkal

A projekt végén a tapasztalatok alapján  összegyűlhet egy sor rugalmas megoldás, amely mindkét fél számára segíti a munkahelyi és a családi kötelezettségek összehangolását.

A MuKi interaktív portál és adatbázis segítségével összekapcsolja a két oldalt, igényeket közvetít oda-vissza, sőt lehetőség nyílik interaktív tapasztalat cserére, kapcsolatteremtésre is.  

 

*atipikus foglalkoztatás: A nem hagyományos, úgynevezett atipikus, általában jogilag is szabályozott foglalkoztatási formába tartozik többek között a részmunkaidős, vagy projektjellegű foglalkoztatás, az otthon végzett távmunka, illetve a munkakör megosztása.

Utoljára frissítve: 2012-09-13 10:47:25

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>