. Ma Márk napja van.
Ne hagyjuk!
2012-08-29 11:49:00
Ne hagyjuk!

Ne hagyjuk!

Fábri Péter – író, Garai-Édler Eszter – tipográfus, Kerék-Bárczy Szabolcs – közpolitikus, Kováts Kriszta – színművész aláírásával fémjelzett a felhívás, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen tanulságai voltak a Hősök terén június 17-én tartott antifasiszta tüntetésnek:  a tüntetés figyelemfelkeltésnek jó volt, de nem volt elég.

 

A szervezők szeptemberben elindítanak egy weboldalt NE HAGYJUK! címmel.

 

A weboldal lényegében egy folyamatos antifasiszta PR-akció, amelynek legfontosabb üzenete egy felhívás, melyben szeretnék megnyerni a legkülönfélébb szakmák és területek köztiszteletben álló és befolyásos képviselőit, hogy írják alá a felhívást, megadva nevük mellett a foglakozásukat is.

 

Az eddigi közel 200 fős listával hirdetik meg  sa készülő weboldalon és a médiában a felhívást, hogy minél többen csatlakozzanak aláírásukkal. A legszélesebb rétegeket akarják megnyerni, politikai oldaltól függetlenül, hogy nyíltan vállalják az antifasizmus, a párizsi béke és az ENSZ alapértékeihez való ragaszkodás ügyét.

 

A weboldalra összegyűjtik mindazt (események, fotók, videók, cikkek, írások, versek) az utóbbi időből, ami a témához kapcsolódik. Naponta frissül majd, hogy folyamatosan fenntartsa az olvasók figyelmét. A honlap lehetőséget ad későbbi (ma még nem látható) akciók megszervezésére is.

 

A felhívás teljes szövege:

 

  1. 2014 tavaszán Magyarországon nem csak országgyűlési választások lesznek. Lesz egy súlyos évforduló is. 2014 márciusában lesz hetven éve Magyarország német megszállásának. Ekkor kezdte a magyar csendőrség, a király nélküli királyság kormányzója, Horthy Miklós tudtával, tömegesen haláltáborokba hurcolni a magyar zsidó állampolgárokat. Férfiakat, nőket, gyerekeket, öregeket. Képzeljük el, hogy Miskolc és Debrecen összes lakosát rendeletileg kirabolják és halomra gyilkolják – ekkor kaphatunk képet a szervezett népirtás méreteiről.
    Ne hagyjuk ezt elfelejteni!
    A rendszerváltás az új magyar demokráciát a Horthy‐ és Szálasi‐rendszer ellenében létrejött, rövid életű magyar demokrácia örököseként határozta meg. Az a demokrácia szembefordult a nácizmussal és ítéletet mondott a nyilasok fölött.
    Ne hagyjuk ezt megváltoztatni!
    Magyarország vezetői új Alaptörvényükben a Horthy‐rendszerrel, a náci Németország szövetségesével vállalnak folytonosságot. A szélsőjobboldallal együtt a magyar irredentizmus és antiszemitizmus emblematikus alakjainak kultuszát űzik. Ez ellentétes a párizsi békeszerződéssel, a második világháború után létrejött nemzetközi konszenzussal is. Horthy‐ és Wass Albert‐szobrok nőnek ki a földből, a falakon Prohászka‐emléktáblák fakadnak, a főváros vezetői átnevezik a náci uralom alóli felszabadulás emlékét őrző Roosevelt‐ és Moszkva teret, miközben az ország vezetői eltüntetik Magyarország első köztársasági elnökének szobrát a Parlament mellől, és a nyilas Nyirő József hamvai előtt hajlonganak.
    Ne hagyjuk, hogy közjogi méltóságok, állami vezetők és választott tisztségviselők népgyilkosok propagandistái előtt tisztelegjenek!
    A magyar kormány a közoktatásban a szélsőjobboldallal összejátszva a Horthy‐korszak iskolarendszerét másolja, a tananyagokban a Horthy‐korszak történetszemléletét érvényesíti. A Nemzeti Alaptantervbe belegyömöszölik az antiszemita Szabó Dezsőt és Wass Albertet, és központilag gyártott tantervek és tankönyvek segítségével megszüntetik a tanszabadságot.
    De ez az ország, amelynek nevéből eltűnt a köztársaság szó, nem csak az ő államuk, hanem a mi országunk is.

    Ne hagyjuk, hogy a szabad és sokszínű magyar iskolák szellemét megölje a központilag irányított szellemi erőszak!
    Ne hagyjuk, hogy a király nélküli királyság mintájára Magyarországot köztársaság nélküli demokráciává züllesszék!
    Ne hagyjuk, hogy a mi országunkba még egyszer visszatérjen a Horthy‐rendszer!
    Lesz itt köztársaság újra még!

  2. Csatlakozz hozzánk aláírásoddal is: www.nehagyjuk.com

  3. Bauer Tamás, közgazdász
    Boris János, műfordító
    Dávid János, szociológus
    Erdős Virág, író, költő
    Fábri Péter, író
    Garai‐Édler Eszter, tipográfus
    Heller Ágnes, filozófus
    Iványi Gábor, lelkipásztor
    Kálmán László, nyelvész
    Kerék‐Bárczy Szabolcs, közpolitikus
    Komoróczy Géza, professzor emeritus
    Kornis Mihály, író
    Kováts Kriszta, színművész
    Tamás Gáspár Miklós, filozófus
    Ungváry Rudolf, információs mérnök, író

Utoljára frissítve: 2012-08-29 17:13:36

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>