. Ma Auguszta napja van.
Négy milliárdos orbáni postaköltség – Ön olvassa..?
2014-09-12 19:46:03
Négy milliárdos orbáni postaköltség – Ön olvassa..?

Négy milliárdos orbáni postaköltség – Ön olvassa..?

Ha valaki hiányolná a miniszterelnök közpénzből fizetett álkonzultációit, győzelmi jelentéseit leveleit, akkor jó hírünk van: "A kormány ezen a héten tájékoztató kampányt indít a bankok elszámoltatása, valamint az újabb rezsicsökkentés ügyében" - közölte Dömötör Csaba, a Kormányzati Információs Központ vezetője az MTI-vel.

 

Orbán Viktor 2010 szeptembere óta előszeretettel levelezget népével: eddig 14 alkalommal választotta a konzultáció ezen formáját a miniszterelnök, legutóbb tavaly júliusban értesített minket arról, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Csak ennek a költsége (amint az a Miniszterelnökség közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából kiderült)  755 millió forintra rúg, de ha az összes eddigi levelet nézzük, akkor kb. 4.2 milliárd forint közpénz ment el eddig erre a kiemelkedően fontos célra – számolta össze a tenytar.blog.

 

Az eddigi gyakorlathoz képest viszonylag hosszú idő, több mint egy év telt el azóta, hogy a miniszterelnök "tollat ragadott" és levelet küldött népének. Elsőként 2010 szeptemberében az öregségi nyugdíjasoknál csöngetett a postás, mert Orbán Viktor kíváncsi volt arra, hogy mit várnak a frissen alakult kormánytól. Ez volt az első és egyetlen levél, amit még nem közpénzből finanszíroztak. A 17 milliós költséget a Fidesz fizette.

 

Költséges álkonzultációk

 

Ezek után átlagosan három hónap telt el az egyes levelek között, amelyek közül a legköltségesebbek az ún. nemzeti álkonzultációk voltak. Ezek közös jellemzője, hogy tendenciózus kérdésekkel gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy a kormánnyal ellentétes álláspontot foglaljon el a válaszadó. Ráadásul sokkal kevesebb kockázattal járnak a kormány számára, hiszen a népszavazásokkal ellentétben még a válaszadók többségének elutasítása sem jelentené azt, hogy a kormány bármire kényszerülne. Nem kérdés, hogy egy-egy ilyen bőven megért átlagosan 1 milliárd forintot.

 

 

Dübörög a propaganda

 

Ha a költségeket nézzük, a dobogó második fokát a különböző propagandalevelek foglalják el. Mindenki kapott ilyet pl. 2012 szeptemberében, amikor a kormány "munkahelyvédelmi akciótervéről" tájékoztatott minket a miniszterelnök. De ugyanide sorolható a legutóbbi, tavaly júliusban kipostázott levél a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről is. Mint utólag kiderült, 755 millió forintért cserébe kaptunk egy győzelmi jelentést, hazugságokkal és csúsztatásokkal megtűzdelve.

 

A vicckategória

 

Bár nem került sokba (potom 41 millió forint), személyes kedvencünk a határon túli magyaroknak 2013 februárjában kiküldött levél, ami gyakorlatilag egy figyelmeztetés volt az érintetteknek arról, hogy a miniszterelnök a jövőben majd konzultálni szeretne velük. (!!!) Ők is részeseivé váltak ugyanis a nemzeti konzultációnak.

 

Az első levelet egyébként 10 hónappal később követte a második (ez már 77 millió forintba került, mert elsőbbséggel postázták). Ebben a Magyarországon áprilisban esedékes választáson való részvételre, illetve az előzetes regisztrációra hívta fel a határon túli állampolgárok figyelmét Orbán Viktor. Egy amerikai házaspár egyébként az Indexnek azt nyilatkozta, hogy próbáltak leiratkozni a kormány levelező listájáról, mert szeretnének kimaradni a konzultációk költséges "grafomán őrületéből", de nem sikerült. A 2013-as, első külföldre küldött Orbán-levél után karácsony előtt megkapták az újabb küldeményt is.

 

 

A ritka eset

 

Egyetlen egy alkalommal volt rá eddig példa, hogy a kormány a XXI. században az elektronikus levelezést hívta segítségül, no persze nem véletlenül. 2011 decemberében ugyanis a közszférában dolgozókat buzdította arra a miniszterelnök, hogy éljenek a kedvezményes végtörlesztéssel. Igen ám, csakhogy hamarosan kiderült, hogy a kormány mégsem tud ebben segítséget nyújtani, mert sikeresen kicsúsztak a határidőből. Így aztán az eredetileg tervezett, a végtörlesztést részletező második levél helyett csak egy magyarázkodó email landolt az érintettek postafiókjában, amelyben a már jól megszokott módon, minden hibát  teljes egészében a bankok nyakába varrt Orbán Viktor: "a bankok a rövid távú kockázatok elkerülése érdekében láthatóan zárolták a hitelezést". (A valóságban túl későn született meg az ehhez szükséges kormánydöntés.)

 

Újabb propagandalevél?

 

Ha valakinek már hiányérzete támadt amiatt, hogy szokatlanul hosszú idő telt el Orbán-levél nélkül, most megnyugodhat: hamarosan mindenki tájékoztatást kap a bankok elszámoltatásáról és az újabb rezsicsökkentésről. Azt, hogy ezúttal mennyibe kerül nekünk a önfényezés konzultáció, most sem tudni, de az eddigi tapasztalatok alapján feltehetőleg 1 milliárd forint körüli lehet az összeg ezúttal is. Azt a pontos adatok nélkül is nyugodtan kijelenthetjük már most, hogy ezzel együtt a levelezgetés kb. 5 milliárd forintot emésztett fel. No persze ez az összeg eltörpül pl. a stadionépítések, vagy az MNB új alapítványainak büdzséjéhez képest.

 

 

Utoljára frissítve: 2014-09-12 19:47:15

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>