. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Nincs kedvünk megszületni
2014-03-26 08:38:23
Nincs kedvünk megszületni

Nincs kedvünk megszületni

Kedden fél hattól egy javarészt politikamentes, de tartalmas beszélgetés zajlott a Budavári Művelődési Házban Czeizel Endre, világhírű genetikus és Kerék-Bárczy Szabolcs, a kormányváltó szövetség 1.sz választókerületi-jelöltje között.

 

Mint azt Kerék-Bárczy Szabolcs elmondta, Czeizel Endre neve az elmúlt 30 évben jóformán márkanévvé vált, televíziós ismeretterjesztő előadássorozatainak hála az egész ország laikus közvéleménye ismerhette meg a genetika fontosságát egészségünk megőrzésében.

 

A tudós, aki tavaly májusban szembesült leukémiájával, a média hatalmára hívta fel a figyelmet az emberek egészségtudatának alakításában. Mint mondta sajnos ma már elképzelhetetlen, hogy egy kereskedelmi televízió főműsoridőben felvállaljon egy, a régiekhez hasonló 10x50 perces előadássorozatot.

 

Az egészség kapcsán Kerék-Bárczy arról kérdezte a genetikust, hogy vajon a fizikai tényezőkön túl befolyásolja-e a népszaporulatot a társadalmi hangulat?

Czeizel Charles de Gaulle gondolatait idézte- egy nemzet önbecsülése a gyermekvállalási kedvben mérhető le.

-  Orbán Viktortól egyre csak azt hallom, hogy ilyen jól még sohasem éltünk, mégis ilyen kevés gyermek soha sem született - mondta Czeizel. Ahhoz hogy a magyar népesség növekedési pályára léphessen átlagosan, családonként legalább 2,3-2,5 gyermek kellene, hogy szülessen – hívta fel a figyelmet a genetikus, hozzátéve, ma az átlag 1,3, holott a KSH felmérése szerint a szülők 2-3 gyereket terveznek, de az első megszületett gyermek után közbeszól a fájdalmas realitás.

„Doktor úr, értse meg: nem érdemes magyarnak lenni!”- idézte vissza Czeizel egy Londonban takarítóként is dolgozó debreceni főműtősnő szavait.


 

Beszélt arról is, hogy a népességfogyás megakadályozásának minőségi garanciájaként, a fiatalok felvilágosítását látja a harmonizált nemi ösztönökről és a fogamzásgátlásról.

- A Magyar Bálint vezette Oktatásügyi Minisztérium keretei között 32 millió forintból megalkottunk egy 33 órás tantárgyat, 1100 tanárt képeztünk ki, több száz iskolában voltunk jelen; az első FIDESZ kormány alatt, Harrach Péter szociális miniszter üvöltve átkozott ki, mondván, hogy mi megrontjuk a gyerekeket - mesélte. Pedig Angliában, ahol hasonló képzés működik, a fiúk első szexuális élménye 1 évvel, a lányoké 2 évvel kitolódott a programnak köszönhetően; azokban az egyházi iskolákban, ahol nincs oktatás 2x magasabb az abortuszok száma - tette hozzá a bölcsek szomorú megnyugvásával a tudós. A terhességmegszakításokkal kapcsolatban elmondta, hogy az EU figyelmeztetésével direkt szembemenve, a „Szócska-féle” kormányzás betiltotta a 2 fázisú terhességmegszakító tabletták használatát, pedig a sebészeti beavatkozások 10-ből 1 esetben záróizom szakadással, 20-ból 1 estben kismedencei fertőzéssel, 850-ből 1 esetben a medence kilyukadásával zárulnak - ismertette.


- Tablettás országokban 3-4%, itthon 9% a koraszülöttek aránya. Évente 340 koraszülött hal meg. A fenti arányosság szerint ebből minden évben 110 koraszülött halála nyomja Szócska és a FIDESZ kormány lelkét! Még Azcél elvtárs is haladóbb szellemű volt - mondta a professzor. Pozitívumként említette, hogy 2006-ban a Gyurcsány-kormány legalább törvénybe iktatta ezek használatát.

 

- De mennyire fontos, hogy  - mint magam is vallom - az emberek megértsék, nekik kell dönteniük, az állam, segítségükre kell legyen, de életük alakulását maguk határozzák meg?- kérdezte egy DK-s családapa.

 

Czeizel erre több példát hozott:

Franciaországban az emberek maguk akarják meghatározni, hogyan élik életüket, hogyan nevelik gyermeküket, nem engedik, hogy ebbe akármilyen miniszter is bele szóljon hasonló szabályozást elképzelhetetlennek tart. Franciaország az egyetlen pozitív népesedési egyenleggel rendelkező Európai Uniós ország! - emelte ki.

A felfogásbeli különbségekre utalva elmondta, neki itthon még úgy tanították, hogy az orvos szül, de Angliában bár a szülések 96%-t bába vezeti le, mégis fele a halálozási arány a magyarhoz képest.


VéDé

fotók: Szántai Kiss Gergely

 

Utoljára frissítve: 2014-03-26 08:40:04

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre g...
Bővebben >>