. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Nő az elégedetlenség a kelet-európai vezetőkkel szemben
2014-11-19 12:55:09
Nő az elégedetlenség a kelet-európai vezetőkkel szemben

Nő az elégedetlenség a kelet-európai vezetőkkel szemben

Szakértők szerint Kelet-Európában ez az “elégedetlenség tele” lesz, amelyet az internethez kitűnően értő civilek irányítanak majd. Magyarországon, Romániában és Bulgáriában több tömegtüntetés során mutatkozott meg a vezetőkkel szembeni elégedetlenség fokozódása – tudósít a Euronews.

 

Hazánkban a tüntetéseket az internetadó ötlete indította el, míg Romániában a külföldön élő állampolgárok szavazásának nehézségei váltottak ki elégedetlenséget.

 

Lucian Mandruta, aki újságíró és aktívan használja a közösségi médiát, úgy gondolja, az internet megkönnyíti az emberek számára, hogy elszámoltassák a vezetőiket.

 

- A közösségi média megjelenésével az ember kilépett abből a passzív szerepből, amelybe a televízió kényszerítette. A tévé előtt ülve az ember mindössze befogadószerepet töltött be. Az ember nagyobb hatalmúnak bizonyult, mint a tévé, amely nem volt interaktív- ott csak megmondták, mit gondolj, hogyan szavazz, hogy viselkedj.

 

 

Több mint tízezren tiltakoztak Budapesten hétfő este a Parlament előtt. A közfelháborodás napja elnevezésű demonstráción már nem az internetadó, hanem a korrupció ellen és a demokrácia mellett tüntettek. De olyan is volt, akit az oktatási rendszer átalakítása háborított fel, ezért vonult ki a Kossuth térre.

 

A tüntetés civil kezdeményezés volt, és a Facebook-on indult, nem állt mögötte egyik ismert ellenzéki párt sem.

 

- A Facebook ma már ugyanúgy a mi generációnkhoz is hozzátartozik, mint a fiatalokhoz - mondta egy középkorú hölgy.

 

- Egyre inkább az öregek szerveződnek vagy a szépkorúak a Facebook-on. Ezt el lehet mondani bátran. És mi ennek nagyon örülünk- mondta egy másik idősebb nő.

 

A Kossuth téri megmozdulás végeztével a szervezők elköszöntek a tüntetőktől, de több százan maradtak, és tiltakoztak tovább a Parlament lépcsőjén. A téren rohamrendőrök dupla sorfala vette körül a tömeget. A tiltakozók nagy része 23 óra előtt elhagyta a Kossuth teret.

 

A budapesti demonstrációval egyidőben több magyarországi nagyvárosban is szerveztek tüntetéseket. Csak úgy, mint néhány európai fővárosban az ott élő magyarok.

 

Bulgáriában csaknem mindennapos tüntetések kényszerítették lemondásra az előző kormányt. Az elégedetlenkedők a korrupció és a magas áramárak miatt vonultak utcára.

 

De a problémák nem oldódtak meg: kétséges, az új, koalíciós kormány mennyi ideig marad hatalmon, tekintettel az ország ijesztő társadalmi és gazdasági problémáira.

 

Copyright © 2014 euronews

További híreink
Cigarettát és kulcscsomót vettek el a megvert férfitól
A kifosztás bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy férfival és egy nővel szemben, akik a me...
2024-01-16 16:59:47, Hírek, Kitekintő Bővebben
BMW és Mercedes versenyzett az Árpád hídon – halálra gázoltak egy szabályosan közlekedő kerékpárost
Tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval az Árpád hídon 2023. július 1-jén, nem sokkal éjfél után, ír...
2023-07-02 11:38:09, Hírek, Kitekintő Bővebben
Mérget adott be az anyjának az ápolónő a gyöngyösi kórházban
A Heves Vármegyei Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 41 éves nő ellen, aki megpróbálta megölni az anyját – tud...
2023-02-18 12:34:05, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>