. Ma Gedeon napja van.
Nyert a DK – kiharcolták a trafikpályázatok jegyzőkönyveit
2014-08-01 16:31:10
Nyert a DK – kiharcolták a trafikpályázatok jegyzőkönyveit

Nyert a DK – kiharcolták a trafikpályázatok jegyzőkönyveit

A mai napon a Demokratikus Koalíció képviseletében Varju László országgyűlési képviselő vehette át azt a dokumentáció-tömeget, amely a trafikpályázatok jegyzőkönyveit tartalmazza. Mivel előzőleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megtagadta a közérdekű adatok kiadását, a DK pert kezdeményezett a kérdésben, amit jogerősen meg is nyert.  

 

A minisztérium az eseménnyel kapcsolatban kiadott közleményében azzal védte meg a trafikpályázat feddhetetlenségét és hatékonyságát, hogy „a nemdohányzók védelme és a fiatalkorúak dohányzásának a visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések elérték a várt hatást. Az új értékesítési rendszer alkalmasnak bizonyult arra, hogy a lakosság több, mint 98 százaléka számára saját településén biztosítsa  a folyamatos ellátást”.

 

Varju László szerint a Demokratikus Koalíció egyéves munkájának az eredménye valósult megy azzal, hogy Magyarország számára az egyik legszégyenteljesebb pályázati kiírás részleteit a közvélemény elé tárhatják.

„Botrány, amit a trafikkormány elkövetett és ezen pályázati kiírás következményeként tízezreket fosztotta meg a munkájától, hogy módosított törvényekkel a haveroknak mutyizzon. Mi mindvégig tiltakoztunk a módszer és a titkosítás ellen, az adatokhoz való hozzáférést követeltük és a követelésünk jogerős bírósági ítélet következményeként érvényesülhetett.”

Ez most elkövetkezett és a minisztérium nem tehetett mást, mint hogy kiadta azokat a pályázati lapokat, értékelő lapokat és bírálati jegyzőkönyveket, amelyekből talán kideríthető a valódi jogosultság és a megszületett döntések motivációja. Ezt többszöri nekifutásra sikerült kikényszeríteni s a minisztériumtól kapott levélből idézte a képviselő, hogy a személyes adatokat nem tartalmazó másolati példányok átvételének módjáról, helyéről, idejéről a mai napban sikerült megállapodniuk. A dokumentáció 16 000 jegyzőkönyvet tartalmaz s négy vastag dossziéban az átadást-átvételt igazoló láttamozás.

 

 

„A minisztérium egyidejűleg tájékoztatott arról – tette hozzá Varju László -, hogy a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos költségeket átvállalja, amit alapjában véve természetesnek is tartunk. De így hivatalosan is megmenekültünk attól a fenyegetettségtől, hogy 25 milliós költséget kelljen megfizetnünk. Törekszünk arra, hogy ezek az adatok mihamarabb nyilvánossá váljanak és a közérdekűségüknek megfelelően kerülhessenek a közvélemény elé.

 

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadásra került dokumentáció a vesztes pályázók nevét is tartalmazza s így olyan személyes adatokat is magában foglal, amelyek természetesen nem nyilvánosak. Ennek megfelelően a mai átadás-átvétellel adatkezelővé is váltunk, ami a személyes adatok védelmének a kötelezettségével is jár. Ennek megfelelően az adatvédelmi törvény betartásával kell eljárnunk, amit a legteljesebb mértékben meg is teszünk. Ezért tisztelettel kérem mindazok türelmét és megértésért, akik, mint mi, hasonló módon érdeklődnének a pályázatok tartalmáról, hogy ezt a feldolgozási időt, amit kellő felkészültségű szakembereinkkel végzünk el, vegyék figyelembe, hogy a törvényi szabályozás keretei közt tájékoztathassuk a közvéleményt.

 

E hét végén mi ezt a munkát elvégezzük és a jövő hét elején állunk ismét a nyilvánosság rendelkezésére. Így a mai nappal a minisztérium az általunk kezdeményezett per jogerős bírósági ítéletet teljesítette.”

 

Újságírói kérdésre megerősítette, hogy mindenképpen szeretnék világosan látni a papírokból, hogy amennyiben településenként 8-10-15 pályázatot is nyerhettek a jelentkezők, akkor valószínűleg tetten érhető az a befolyás, amire egyébként fideszes képviselő hívta fel a figyelmet a vidéki településeken zajló trafikpályázatokkal kapcsolatosan, hogy milyen volt a döntéshozatalok előtti eljárás, amikor kifejezetten politikai döntés kellett ahhoz, hogy valaki nyerhessen:

„Reményeink szerint mindez kiolvasható lesz a most átvett adathalmazból. Egy példával világítanám meg, hogy mit is keresünk: azt mindig is különösnek tartottam, hogy például Csiba doktor, a miskolci kórház főigazgatója, az egészségügyi törvény apostola és családi holdudvara 15 pályázattal miként lett eredményes” – zárta a sajtótájékoztatóját Varju László.

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-08-01 16:38:14

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>