. Ma Emma napja van.
Osztogatnak vagy fosztogatnak?
2012-05-02 08:23:13
Osztogatnak vagy fosztogatnak?

Osztogatnak vagy fosztogatnak?

Egyre kevesebben vannak, akik még nem sétáltak be egy olyan pénzügyi csapdába, amellyel félretett pénzüket is sikerült elveszteni,  és ez a jobbik eset. A rosszabbik, amikor kölcsön összeget vagy a megélhetésre szánt pénzt bukják el az áldozatok. Ilyen pénzügyi hiéna lehet a fogyasztói csoport, amelyről a legtöbben azt sem tudják mit jelent.

 

Egyre több a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás alakul, amely cégek számos internetes helyen reklámozzák szolgáltatásaikat.

 

A fogyasztói csoportok tagjai többnyire „egymásnak adnak hitelt” valamilyen nagy értékű vásárláshoz. Min­den hónapban befizetik az általuk vállalt összeget, ez alkotja a csoport pénz­ügyi alapját. A vásárlási jogukhoz a tagok előtörlesztés vállalásával, vagy például sorsolással juthatnak hozzá. Mivel ez szerencse függő, így gyakran előfor­dul, hogy valaki évekig fizet, mire hozzáférhet a vásárlási jogához.


A fogyasztói csoportok a legkiszolgáltatottabb rétegeket szólítják meg, a BAR-listásokat a nyugdíjasokat, a kispénzű álmodozókat, a jövedelemigazolással nem rendelkező, azonnali pénzügyi segítségre szoruló embereket és mindenkit,  - vállalkozásokat is -  akik bármi miatt esélytelenek a bankoknál hitelfelvételre.

 

A fogyasztó csoportra szakosodott cégek csak akkor tudnak működni, ha egyre több és legalább ezren felüli tagot gyűjtenek maguk köré. Annak ellenére, hogy sok a figyelmeztetés, mégis sokan bedőlnek annak reményében, hogy például részletre megvehetnek egy ingatlant.  Belépnek a cégbe, befizetnek 100-200 ezer forint regisztrációs díjat, majd erőn felül is, de vállalnak egy 50-70 ezer forintos havi törlesztő rész­letet, sőt az is előfordul, hogy aláírják, hogy lemondanak mindenféle jogi lehetőségről.

Fogyasztói csoportok SOHA nem nyújthatnak hitelt, nem adnak kölcsön, bár a reklámjaik ezt sugallják. Ne tévesszen meg senkit, a  „pénzre van szüksége?” vagy  „kezes és jövedelemigazolás nélkül” kifejezések, a fogyasztói csoport tagjai soha nem kapnak készpénzt, csak vásárlói jogot szerezhetnek. Bár ezt soha nem írják a reklámok, de
a fogyasztói csoport tagjai gyakorlatilag egymásnak adnak kölcsön. A tagok rendszeresen befizetnek egy konkrét összeget, és  a például kisorsolt tag az így összegyűlt megtakarításból hozzájut az autóhoz, vagy lakáshoz.  Addig kell mindenkinek tovább fizetnie a számára meghatározott törlesztést, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz.

Ha nem a szerencse(sorsoláss), akkor  az előtörlesztés-vállalás mértéke (a legmagasabb összeget vállaló) dönti el, a vásárlói jogokhoz jutás  sorrendjét.  A tagok legtöbbje arra sem jön rá, hogy az előtörlesztés-vállalások nem kiszámíthatóak, vagyis a vásárlói jog megszerzése gyakorlatilag kizárólag a szerencsén múlik.

A fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások többnyire semmilyen pénzügyi szolgáltatást nem végezhetnek, nem is állnak kapcsolatban bankokkal és nem rendelkeznek a reklámokban feltüntetett összegekkel. KIZÁRÓLAG a fogyasztói csoportok szervezése és működtetése a feladatuk, és az ilyen vállalkozásoknak befizetett pénzek esetleges eltűnése esetén sem egyetlen hatóság, sem a bíróság nem tudja kártalanítani a tagokat. 

A hiszékeny emberek azt sem tudják, hogy előfordulhat, hogy
csak a futamidő végén, 5, 10, 15 év múlva jut hozzá ahhoz, amit venni szeretne, és ráadásul a havi befizetései nem kamatoznak, vagyis semmilyen gyarapodás nincs az infláció ellensúlyozására.

 

Bár a fogyasztóvédelmi hatóság a vállalkozók jogkövető magatartásának elősegítésére lenne hivatott, de mai napig nincs stabil jogszabályi háttér ennek megteremtésére és a pénzügyi törvény és a fogyasztóvédelmi törvény módosítása még mindig várat magára, így a hiénaüzemek továbbra is fosztogatnak, és ügyfeleiket azzal kábítva hogy ők osztogatnak. Amíg a kft.-ként működő fogyasztói csoporto­kat nem ellenőrzi a Pénzügyi Szervezetek Állami Fel­ügyelete és a magyar  pénzügyi kultúra ilyen fejlet­len, addig a tájékozatlan és hiszékeny emberek potenciális áldozatok maradnak.

 

Tájékozódjanak!


Mielőtt regisztrálnak szerződnek, fontos hogy információkat szerezzenek a vállalkozásról. Legyen gyanús, ha nem magyar a cég, vagy ha nincs iroda, ha nincs e-mailcím, ha saját honlappal sem rendelkeznek, vagy ha a google sem talál semmit. Nincs olyan, hogy valami– akár autó, lakás vagy bármi – jóval a piaci ár alatt megszerezhető. Ilyen megoldások egyszerűen nem léteznek. Az eladók a profit maximalizálására törekszenek, ha valamit el lehet adni drágábban is, drágábban fogják adni és egészen addig emelik az árat, míg vevő lesz rá. 1% befizetéssel nem lehet SEMMIT venni!

 

Tanulságos linkek

1

2

3

4

 

Utoljára frissítve: 2012-05-02 08:56:10

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>