. Ma Emma napja van.
Otthon élő fiatalok
2012-04-03 18:57:03
Otthon élő fiatalok

Otthon élő fiatalok

A 15-18 év közötti fiatalok kilencvennyolc százaléka él együtt szüleivel, de az idősebb korcsoportba tartozó 19-25 évesek háromnegyede sem válik meg a szülői fészektől. Akik már különélnek, azok is hetente vagy havonta több alkalommal találkoznak a szülőkkel. Sajnálatos tény, hogy a már felnőttnek számító fiatalemberek nagy többsége, 82%-a nem boldogul a a család anyagi támogatása nélkül. Láthatóan kitolódott a gyermekkor. ..

 

A korosztály körében végzett felmérés szerint a szülő –gyerek kapcsolat nem mentes a konfliktusoktól (60%), de többnyire elfogadják a szülői érveket, csupán 10 százalékuk viselkedik elutasítóan. A fiatalok nagyobbik hányada jól kijön az ősökkel és csekély hányaduk érzi a generációs szakadékot.  Örvendetes hír, hogy majd háromnegyed részük követendő mintaként éli meg szüleik életét. Ez derült ki a Szonda Ipsos 15-25 év közöttieket reprezentáló megkérdezéséből. ..

 

Abban nincs talán sok meglepő, hogy a 15-18 évesek a szüleikkel élnek, de a fiatal felnőttek otthon maradása nem csupán a család iránti ragaszkodás kifejezése, hanem jól példázza az itthoni pályakezdés nehézségeit is. Azok, aki elhagyták a szülői házat a diplomás huszonévesek köréből kerülnek ki. Ebben a célcsoportban is hatvan százalék, aki még otthon él, és negyven százalékuk képes akar, önálló háztartást vezetni. A sokat emlegetett elidegenedés csak részben érte el az itthoni társadalmat, mivel a külön lakó fiatalok is rendszeres, szoros kapcsolatot tartanak fenn szüleikkel, családjukkal.  Budapesten sokkal atomizáltabb a felmenőkkel való viszony, a külön költözött fővárosi fiatalok egynegyede találkozik heti rendszerességgel-apjával vagy anyjával.


Egyedül nem megy

A megkérdezés szerint a 18 év alattiak szinte egésze szülői támogatásból él, de az idősebb korosztály kétharmadának is szüksége van a szülőktől érkező kiegészítő támogatásra, és csupán harmaduk tud önállóan létezni. A huszonévesek körében nagyon kevesen, mindössze 5 százaléknyian vannak olyan jó helyzetben, hogy már ők támogatják szüleiket. Főleg a fiatal diplomások (80%) szorulnak szülői segítségre. A munkaerőpiacra korábban belépők- szakmunkások, érettségizettek - kétharmada is szülői támogatással tartja el magát.  Meglepő, hogy a falvakban élők között kisebb a család által nyújtott támogatás arány, és viszonylag magas (37%) az önálló egzisztenciát építőké.

 

Viták között, szakadékok nélkül

A fiatalok természetes módon gyakorta vitáznak szüleikkel, de többnyire elfogadják az idősebbek véleményét. Az ötödük meg sem próbálja meggyőzni a szülőket, egytizedük pedig nem fogadja el az otthonról érkező intelmeket, nyolc százalék pedig teljesen elutasítja a tapasztaltabbak véleményét. A diplomások és szüleik között a legnagyobb az egyetértés foka, míg a párbeszédtől legjobban a szakmunkás végzettségűek tartózkodnak.

A markáns generációs elutasítás minden csoportban csak nyomokban észlelhető. A jó kapcsolat következménye lehet a szülői minta elismerése és követése is. A megkérdezett korosztály fele egyértelműen elégedett szülei életvitelével. Nagyon kevesen, mindössze 4 százaléknyian utasították el szüleik értékrendszerét teljes mértékben.

Jó hír a viszonylag kiegyensúlyozott gyerek-szülő kapcsolat, kevésbé bíztató a fiatal felnőttek családtól való anyagi függősége. ( Forrás. Szonda Ipsos)

 

 

Utoljára frissítve: 2012-04-03 18:57:58

További híreink
Egy különös munkahelyi ötlet a női nehéz napokra
Gedis Grudzinskas, szülész-nőgyógyász professzor szerint a nőknek minden hónapban, a menstruációjuk idején szabadnapot kellene kapniuk, mert ezzel a hónap többi napján na...
2015-05-21 15:41:27, Hírek, Közérzet Bővebben
Öt tipp, hogy megszabaduljon a hasi zsírtól
A hasra rakódó feleslegtől, úszógumitól nem csak a férfiak, de a nők is sokat szenvednek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, nem elég a tökéletesen összeállított edzésprog...
2015-04-21 18:40:33, Hírek, Közérzet Bővebben
Már a peronon is kérhetik a jegyeket
Fokozott jegyellenőrzést tart a reggeli csúcsidőszakokban a MÁV-Start a budapesti elővárosi vonatokon, a kampányszerű ellenőrzés a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon kezdődöt...
2015-04-21 18:35:17, Hírek, Közérzet Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>