. Ma Ambrus napja van.
Panasz a betyársereges közösség elleni izgatás ügyében - 2. rész
2012-04-10 09:17:02
Panasz a betyársereges közösség elleni izgatás ügyében - 2. rész

Panasz a betyársereges közösség elleni izgatás ügyében - 2. rész

Gyűlöletre uszított vagy sem a betyársereg vezetője a tavalyi Magyar Sziget 2011 rendezvényen? Döntsék el Önök, a feljelentés a linkek és  PMRFK határozatát is megismerve. Utóbbit támadó PANASZBÓL most további részleteket ismertetünk.


 

A 2012. április 8-i írásunkban - a PANASZ idézett részleteként -  olvashatták Tyirityán Zsolt, a betyársereg vezetője miért volt 20 hónapig  szigorított fegyházban faji alapon elkövetett súlyos testi sértés miatt és miért kapott terrorista besorolást egy cigány verekedés miatt. 

 

Folytatjuk a PANASZ-t:

 

A betyársereg egy mások megbüntetésére kiképzett embercsoport – tetteik erőszakról, öntörvényűségről tanúskodnak.

A nyomozóhatóság nem hallgatta meg Tyirityán Zsoltot és nem tett föl neki kérdéseket, mint például:

 

  • Magát nácinak tartja-e? Náci szemléletet vall-e? (Arról tartott előadást, hogy embereket származásuk alapján kell megölni)
  • Várja-e azt az időt, amikor eljön a fajok háborúja?
  • Milyen szerepet szán seregének, mire készíti fel őket és elképzelhetőnek tartja-e, hogy harcba száll a sereg Magyarországon egy adott pillanatban?
  • Például milyen helyzetből adódó pillanatot tartana a harcba szálláshoz megfelelőnek?

 

Tyirityán szónoklata önmagában alkalmas volt arra, hogy a cigány és zsidó etnikummal szemben gyűlöletet keltsen de ő egyenesen a likvidálásukat  javasolta. Tyirityánnak pontosan tudni kellett, hogy szónoklata a hallgatóságából indulatból, ösztönökből, megfelelni akarásból, betyárbecsületből fakadó ellenséges érzelmi megnyilvánulásokat válthat ki.

 

Tyirityán kijelentései magába foglalták a különböző kisebbségek likvidálását, ez önmagában alkalmas e népcsoportok ellen a gyűlölet szítására, mivel ellenséges, erőszakos magatartásra biztatott, ingerelt. Tyirityánnak, tettének elkövetésekor számolnia kellett azzal, hogy az általa felgerjesztett indulatok hatására konkrét veszély keletkezhet.

 

A Btk. kommentár egyértelműen fogalmaz:

„A közösség elleni izgatás veszélyeztető bűncselekmény, amelynek törvényi tényállása célzatot, egyenes szándékot nem követel meg. A cselekmény megvalósulásához az is elegendő, ha az elkövető tudatában van annak, miszerint sokak előtt tett megnyilvánulása a gyűlölet szítására alkalmas, és ebbe a lehetséges következménybe belenyugszik.”

 

A HGY 5. és 6. számú határozatok, és BH. 2005/246. ítélkezési gyakorlata szerint csak azon magatartást tekinti gyűlölet szítására alkalmasnak, amely - akkor is, ha eshetőleges szándékú elkövetésről van szó - feltétlenül magában foglalja annak felismerését is, hogy a felhevített gyűlölet szélsőséges aktivitásba (intoleráns, kirekesztő, jogfosztó magatartásba, végső esetben - erőszakos jellegű - cselekvésbe) csaphat át.

 

Tyirityán kijelentései közösség elleni izgatás vonatkozásában tényállásszerűnek tekinthetők, mivel meg volt annak a reális veszélye, hogy ha eshetőlegesen is, de az erőszak érzelmi előkészítése erőszakba csap át.

 

Tyirityán  nyilatkozatai  összességében alkalmas voltak arra, hogy szavaival erőszakos cselekedetekre hívja fel hallgatóságát, vagyis az erőszakos cselekmény közvetlen kiváltásának fenyegető mivolta megállapítható. 

 

FOLYTATJUK

 

ELŐZMÉNYEK

 

Tovább zsidózhat a Betyársereg

Megkérdeztük a Pest Megyei Rendőr Főkapitányságot

A Pest Megyei Rendőr Főkapitányság válasza

Fellebbezés előtt – a betyársereg vezetőjének közösség elleni izgatása

PANASZ A PMRFK határozata ellen- 1. rész

Utoljára frissítve: 2012-04-10 09:57:41

További híreink
A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
Az újságcikkek címei azt sugallják, hogy nagy nemzetközi sikert ért el hétvégén a Koltai Lajos rendezte, 2,3 milliárdból készült Semmelweis-film, és a nagy torontói feszt...
2023-12-05 17:49:04, Hírek, Fókuszban Bővebben
Orbán Viktor megkapta az Állami Barátság Érdemrend első fokozatát Kazahsztánban – meleg, elvtársi légkörben
A kitüntetést Asztanában Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöktől.
2023-11-03 10:49:59, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mesterséges intelligencia süti a kiflit Debrecenben
Magyarországon elsőként mesterséges intelligencia (MI) támogatásával fejlesztett sütőipari termékekkel jelennek meg a piacon a Hajdúsági Sütödék-csoport leánycégei - jele...
2023-11-03 10:49:57, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A modell a Telexnek adott interjúban idézte fel, hogy pánikrohamot kapott, amikor Dubaiban meglátta, hogy pénz...
Bővebben >>