. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Rendészeti eszközökkel félemlítik meg a hajléktalanokat?
2013-07-10 13:37:30
Rendészeti eszközökkel félemlítik meg a hajléktalanokat?

Rendészeti eszközökkel félemlítik meg a hajléktalanokat?

Mint köztudott, a Blaha Lujza téren mindennap osztanak meleg ételt a hajléktalan és rászoruló embereknek. Sajnos, nagyon hosszú sor áll az egy tányér ételért, mely elsősorban a magyar kormányt minősíti. Nem egy és nem két napja osztják az ételt, megszokott rendszerességgel ott vannak, és még sok más helyen a városban. Nagy szükség van rájuk! Sokan hálásak vagyunk azért, hogy a legelesettebbek étkezési/éhezési gondját sok magánember és szervezet felvállalja. Ebben az esetben az Ételt az Életért Alapítvány kap emberségből jelest, hiszen ezt a feladatot lényegében átvállalja az államtól.

 

De hogy ne legyen minden olyan tökéletes: a helyi hatóságok ismét beavatkoztak ebbe a nemes cselekedetbe, természetesen, rendészeti eszközökkel! Újabban a rendőrök a falatnyi életért sorban állókat igazoltatják. Miért is ne? Persze lehet, hogy ez csak a véletlen műve: éppen arra jártak, valaki gyanúsan viselkedett és ezért igazoltatták. Az igazoltatás ugyanis mindig célhoz kötött cselekedet kell, hogy legyen: célja lehet az adott személy személyazonosságának megállapítása a közrend és közbiztonság védelme, illetve a társadalomra különböző mértékben veszélyes magatartások (szabálysértések, bűncselekmények) megelőzése vagy üldözése érdekében. Úgy tűnik, hogy ma Magyarországon ételért sorban állni vagy szegényes ruhát hordani egyes rendőrök szerint már önmagában is gyanús.

 

A Blaha Lujza téri eset egyáltalán nem egyedülálló. A Város Mindenkié Utca és jog kutatásából ugyanis kiderül – amelynek során 400 hajléktalan embert kérdeztünk meg a rendőrséggel kapcsolatos tapasztalataikról – hogy a kérdezést megelőző 30 napban a megkérdezettek 59%-ának volt része igazoltatásban. Ráadásul az igazoltatottak harmadával ez több, mint 4 alkalommal történt meg. Vagyis adataink szerint a hajléktalan emberek jelentős részét hetente legalább egyszer igazoltatják! Ez minden bizonnyal messze meghaladja egy átlagos állampolgárt igazoltatással kapcsolatos tapasztalatait.”

 

Lakatosné Jutka, Sándor Ferenc, Keresztes Jenő és Udvarhelyi Tessza, A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistáinak teljes írása és kutatási eredménye itt olvasható.

Utoljára frissítve: 2013-07-10 13:39:02

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>