. Ma Auguszta napja van.
Sárga túró, sonka és más hagyományos húsvéti ételek
2020-03-07 11:28:12
Sárga túró, sonka és más hagyományos húsvéti ételek

Sárga túró, sonka és más hagyományos húsvéti ételek

De egyébként is, ki akarná megúszni ezeket a finomságokat, melyen rendkívül sokféleképpen fogyaszthatóak/variálhatóak? És mi kerül még húsvét tájt gyakrabban az asztalra? Összeírtunk egy listát természetesen a teljesség igénye nélkül.

Sárga túró

 

Az ország észak-keleti csücskében a sárga túrónak legalább akkora hagyománya van, mint a sonkának és a kalácsnak. Ahány család, annyiféle sárga túró recept is létezik és ez az az étel, amit tényleg csak évente egyszer, a húsvéti ünnepkörben készítenek a háziasszonyok. Tej kell hozzá, tojás, mazsola, cukor és vaníliás cukor, ha édesen szeretjük, de sokan készítik sós verzióját is írja a Receptneked.hu.

Töltött tojás vagy kaszinótojás

 

Mivel a tojás és a sonka is rendkívül jól variálható, ezért húsvétkor ezeket többféleképp is lehet készíteni, főleg ha hidegtálakkal is készülünk. Bár kaszinótojást talán máskor is eszünk, nemcsak húsvétkor, ilyenkor mindenképp több asztalra kerül ebből az ízletes ételből. A tölteléke kedvünkre variálható, így akár a húsvéti sonkából vágott apró darabok is belekerülhetnek.


Főtt sonka

 

Ennek azért szentelünk külön figyelmet, mert a húsvét főétele az omlós sonka. Bár az előre főzött és kötözött sonkák esetében sokszor van az az érzésünk, hogy zsákbamacskát veszünk, a családok többsége mégis ezt a megoldást válassza praktikus okokból. Pedig a sonkafőzés nem ördöngösség, így nem kell ahhoz konyhatündérnek lennünk, hogy jó legyen a végeredmény. Eleve ez megadja annak a lehetőségét, hogy találomra, hanem kedvünkre való nyers sonkát válasszunk, ami pont annyira zsíros és bőrös, amennyire azt szeretnénk. A sonka főzővizét mi magunk is ízesíthetjük, így kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél és különféle zöld fűszerek.

Torma

 

Egyes babonák úgy tartják, hogy a torma könnyfakasztó íze-szaga elűzi a rossz lelkeket, de napjainkban nem ezért kerül az asztalra. Remekül passzol a főtt sonka mellé, és bár igazi kihívás, ha magunk szeretnénk lereszelni a tormát, a végeredmény mindenképp magáért beszél. Akik nem bírják az erős ízt, lazítani szokták egy kis majonézzel, tejföllel.


Padlutka


A padlutka vagy ismertebb nevén a tőtike a húsvét töltött káposztája. Ameddig karácsonykor töltött káposztát készítünk szívesen, addig húsvétkor főleg szatmári és erdélyi településeken a padlutka hódít. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a darált hússal és rizzsel töltött káposzta leveleket, csak épp ennél az ételnél angolsóska leveleket vagy tormalevelet használnak. A titka az, hogy nem egyszerű vízben, hanem az előzőleg megfőzött sonka levében készítek el. Ízlés szerint kenyérrel és tejföllel fogyasztható.


Bárány


A húsvéti menükben gyakran szerepel bárányhús, aminek vallási hagyományai is vannak. Leggyakrabban húsvét vasárnapjának főmenüje a bárány, amit sokan ragulevesként, tárkonyosan készítenek el, de szokás még pörköltöt, tejfölös-paprikást is főzni belőle, valamint a rántott bárány is igen népszerű. Bár a régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok család szinte csak húsvétkor eszik ilyen húst.

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>