. Ma Márk napja van.
Sok milliárdos bukás! Nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda! – 2. rész
2012-04-16 16:17:20
Sok milliárdos bukás! Nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda! – 2. rész

Sok milliárdos bukás! Nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda! – 2. rész

2012. április 14-én hírt adtunk arról, hogy 8 millió dollárt buktak azok, akik a Quantum XXL –vel szerződve a Tadawul  FX Ltd-t meghatalmazva olyan módon foglalkoztak, hogy matematikai alapokon működő, forex robotokkal automata devizakereskedést folytattak.

 

Április elsején észlelték a magyar befektetők, hogy számlájukról dollár ezrek eltűntek, és nemhogy az eddig felhalmozott nyereségük, de még tőkéjük nagy része is köddé vált. A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályaának Pénzügyi Vsszaélések elleni Osztálya nyomoz az ügyben.

 

ELŐZMÉNYEK

 

Sok minden lesz szükséges ahhoz, hogy a károsultak hozzájussanak legalább a szerződéseikben garantált 70%-os tőkéjükhöz. 8 millió dollár vajon hova lett? Ki a  felelős az ügyfelek megtévesztésében és megkárosításában? A  Quantum XXL vagy a Tadawul  FX Ltd? 

 

Bármilyen békéltető tárgyalás kizárólag akkor vezet eredményre, ha a Quantum XXL vagy a Tadawul FX Ltd az eljárásokba belebocsátkozik és ott kártérítési felelősséget is vállal azért, hogy a fogyasztók megtévesztésében közre játszott:

  • nem adott figyelmeztetést az allokációs módszerről,
  • nem jelezte a változtatásokat,
  • A Poa-khoz nem csatolták a poa-ban hivatkozott általános szerződési feltételeket
  • senki nem tájékoztatta az ügyfeleket arról, hogy nyitott pozíciókba lépnek-e be,
  • Nem adtak tájékoztatást arról, hogy az ügyfeleknek mások veszteségeit is viselniük kell,
  • Megtévesztették az ügyfeleket azzal, hogy a számlakivonatok nem a valóságot tartalmazzák,
  • Semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak a szerződők arról, hogy előfordulhat, hogy egyik napról a másikra a befektetésük jelentős részét elveszíthetik.

(A POA  Power of Attorney    Meghatalmazás, amellyel értesíti az ügyfél a Tadawult, hogy a Quantum XXL robotja kereskedhet a befizetett pénzzel)

 

Mit remélhetnek a pénzüket elvesztő emberek? A PSZÁF-tól nem sokat.

 

Mikor  jár el a PSZÁF?


tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat,

megtévesztő tájékoztatás adása,

bankok és más pénzügyi szervezetek a  fogyasztókkal szemben tájékoztatási kötelezettségüket megszegik.


Mikor nem jár el a PSZÁF?


A  PSZÁF-nak soha sincs hatásköre eljárni a a pénzügyi szervezet és a fogyasztó és közötti szerződések megszegése és annak következményei, azaz joghatásai megállapításának eseteiben.

 

Fontos tudni, hogy a PSZÁF nem ítélhet meg a fogyasztó részére kártérítést, mert polgári jogvita  esetében bírósági utat lehet igénybe venni illetve alternatív vitarendezési lehetőségeket, mint békéltetés, peren kívüli egyezség, mediátori-közvetítői eljárások közül lehet válogatni. A felügyelet eljárásának célja nem a fogyasztó egyéni (jog)sérelmének orvoslása. Felügyeleti hatáskörben nincs lehetőség az egyedi szerződéses kapcsolatokból eredő polgári jogviták államigazgatási úton történő eldöntésére, valamint a felügyelt intézménytől valamely egyedi intézkedés, kártérítés közvetlen kikényszerítésére, arra csak polgári peres úton van mód.

 

A PSZÁF egy eljárás eredményeként legsúlyosabb jogkövetkezményként fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki de ez nem vigasztalja a károsultat, hogy az államkassza javára kell befizetnie a bírságolt félnek.

 

Külföldön bejegyzett cégek esetében sem tehet semmit a PSZÁF. Előbbiek tehát csak a Magyarországon bejegyzett pénzügyi szolgáltatókra vonatkoznak.  Ha a panasszal érintett intézmény egy másik tagállam pénzügyi szolgáltatója, akkor  különleges hatásköri szabályok érvényesek.  Ilyen esetekben semmi értelme a PSZÁF előtt eljárást indítani.

 

A pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel összefüggő határon túlra átnyúló fogyasztói jogviták esetében 2010. január 1-jétől kizárólagos illetékességgel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Budapesti Békéltető Testület rendelkezik. A békéltető testület a FIN-Net rendszer tagja, amely az EU területén a határon átnyúló pénzügyi viták alternatív vitarendezésére létrejött hálózat.

 

A panaszosok a Tadawul FX Ltd-vel szemben a BKIK előtt indíthatják meg az eljárást.  Az eljárás további feltétele, hogy Tadawul a jogvitában a békéltető testületi eljárásnak alávesse magát és a testület döntését kötelezőnek fogadja el.  Ennek hiányában, a békéltető testület tájékoztatja a panaszost,  hogy melyik külföldi, - a FIN-Net hálózatában résztvevő alternatív vitarendezési  - fórum rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel. A Quantum xxl nem eu-s cég, így vele szemben ezen a fórumon nem is lehet békéltető eljárást indítani.


A Tadawul  FX Ltd és Quantum  XXL cégekkel szemben  bírósághoz is fordulhatnak a károsultak, de a bírósági eljárások nagyon költségesek és hosszan eltartanak

 

Pertársaságba tömörülve jóval nagyobb esélye lehet az eredményességnek, mintha egyéni akciókat kezdenek a károsultak.

 

Folytatjuk

Utoljára frissítve: 2012-04-18 10:36:20

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>