. Ma Andrea napja van.
Sokfélék vagyunk kutyások és nem kutyások
2013-07-30 17:53:30
Sokfélék vagyunk kutyások és nem kutyások

Sokfélék vagyunk kutyások és nem kutyások

A kutyatartók és az önkormányzat párbeszédének adott teret lapunk, bízva abban, hogy ez a megoldásokat segíti elő a két fél egyezetetésében. 

 A nyílt levelezést a XIII. kerületi lakosok nevében dr. Sándor Zsuzsa jogász, publicista indította petíciójában  a kutyatartási rendelet visszavonását kérve. Az önkormányzat nevében Borszéki Gyula alpolgármester válaszolt, főként  az önkormányzati rendelet jogszerűségére hivatkozva, mely válaszra Gárdai Kinga, a petíció egyik aláírójának nyílt levele következett. Dr. Sándor Zsuzsa ma írt válaszát követi  az alpolgármester válasza Gárdai Kingának.

 

Tisztelt Gárdai Kinga!

Sajnálom, hogy csalódással fogadta a rendeletünk visszavonását követelő petícióra adott reagálásomat. Önkormányzatunk egy évek óta hatályban lévő felsőbb jogszabály betartása és bizonyos helytelen gyakorlat visszaszorítása érdekében alkotta meg rendeletét. A póráz használatát ugyanis a 41/2010. (II. 26.) kormány rendelet írja elő: „17 § (1) Belterület közterületén -kivéve az ebek futtatására kijelölt területet- ebet csak pórázon lehet vezetni…..”

Aligha vitatható, hogy a városi kutyatartás az együttélés érzékeny területe. Az ismert és ilyenkor leginkább elhangzó érvekre most nem térek ki. Szerintem nem kerülünk közelebb a probléma megoldásához, ha nem törekszünk a „másik fél” szempontjait is megismerni és nem igyekszünk közös megoldásokat találni.

Sokfélék vagyunk kutyások és nem kutyások. Élnek közöttünk, akiknek szó szerint leghűségesebb társuk négylábú kedvencük. Az is tény, hogy egyre több a „gondos gazdi”, akik nem csupán kedvencüknek adnak meg mindent, de tekintettel vannak környezetük elvárására is.
Azt viszont Ön sem gondolhatja, hogy valamennyi kerületi kutya tartója valóban felelősségteljesen viselkedik.

Kérem, gondolja át, csak az elmarasztalás jár önkormányzatunknak? Szeretném emlékeztetni önkormányzatunk a közterületi feltétek javításával, bővítésével sokat tett és tesz a kulturált ebtartásért. 350 speciális gyűjtőedényt üzemeltetünk (legtöbbet a fővárosi kerületek között), ennek éves költsége 30 M Ft. Annak ellenére, hogy kutyafuttatóból is nálunk található legtöbb a városban, jelenleg is néhánynak folyik a felújítása és továbbiak létesítésére készülünk a Gidófalvy lakótelepen és a Bulcsú parkban. A konkrét projektek mellett a szemléletformálásért, a jó példák népszerűsítésért, a kutyások és nem kutyások békés egymás mellet élése érdekében hirdettük meg Gondos Gazdi programunkat.

Amikor a felelőtlenség „leglátványosabb” következményére utalok, nem viszályt szítok. Amennyiben Önnek lenne igaza és csupa fegyelmezett, az alapvető közösségi normákat tiszteletbe tartó gazdi élne kerületünkben, megszűnnének a panaszok. A kutyatartók nagy száma az egyik oldalon öröm a másik oldalon nagy kihívás, melynek jelenleg a téma egyik szereplője sem tud maradéktalanul megfelelni.
Tájékoztatom, a járdák takarítása az ingatlan tulajdonosok kötelezettsége. Évente két, három alkalommal faltól-falig az önkormányzat kitakarítatja az utcákat, a legnagyobb igénybevételnek kitett szakaszokon tavasztól hetente géppel tisztítjuk a burkolatot.

Valóban a szervezett oktatásban, kiképzésben történő részvétel érdemes a népszerűsítésre, ezért is szerepeltetjük rendezvényeinken az egyik kutyaiskola bemutatóját, illetve támogatjuk, hogy a futtatókban minél többen megismerhessék a legalapvetőbb ismereteket. Az is elképzelhető, hogy több jogosítvánnyal rendelkezzenek a tanfolyamot végzők, ehhez ma még a feltételek nem adottak. Tudomásom szerint a kutyaképzésnek jelenleg nincs egységes követelményrendszere, amely a jogi szabályozás elengedhetetlen feltétele.
De talán nem is a külön jogosítványokon lenne a hangsúly, sokkal inkább fontos lehet a példa ereje. Továbbá a külső környezet számára egyfajta biztonságot jelenthet a tanúsítvány, valahogy úgy, ahogyan a vakvezető kutyák esetében tapasztalható.

Önkormányzatunk továbbra is számít mindazok véleményére, javaslatára, és kivált közreműködésére, akik a megoldást keresik. Türelem és jó szándék, egymás szempontjainak a megismerése, megértése elengedhetetlen feltétele a kívánt változásnak.  
Köszönöm, hogy ebben a közérdekű témában megosztotta velem a nyilvánosság előtt gondolatait. Javaslom, eszmecserénket „klasszikus” levelezés útján folytassuk.

Tisztelettel Borszéki Gyula

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>