. Ma György napja van.
Szombaton Szekérfesztivál Budapesten
2014-07-10 12:32:06
Szombaton Szekérfesztivál Budapesten

Szombaton Szekérfesztivál Budapesten

A főváros lakóit és minden érdeklődőt várnak a Krisna-tudatú hívők éves színes kulturális fesztiváljukra, ahol az indiai tradíció minden szeglete megismerhető. A Szekérfesztivál csapata a szokott helyszínről a Hősök teréről indul szombaton délelőtt 10 órakor és egy órára tervezik a Vörösmarty térre érkezést.

 

Mind a gyermekek, mind az idősebb korosztály általában kellemes kikapcsolódásként éli meg a Ratha Játrá ünnepséget. A szervezők szerint a fesztivál komoly lelki jelentőséggel bír a hinduk, a vaisnavák és Krisna-hívők életében, ugyanis az Úr Krisna szeretteihez való hazatérésére emlékeznek a hívek. A Szekérfesztivált több hetes belső meditációs folyamat előzi meg általában a hívek életében, akik heteken át készülnek az ünnepélyre. Füzérek készítésével, valamint sütemények sütésével is megpróbálnak az Istenség Legfelsőbb Személyiségének kedvébe járni. A Szekérfesztiválra egyébként bárki hozhat egy kis apróságot ajándékba, vegán finomságokat, natúr, sótlan olajos magvakat, gyümölcsöket, virágokat – ezeket felajánlják a menet során Dzsagannáthnak és társainak. A felajánlott finomságokat a menet végén pedig kiosztják a résztvevők között.

 

A hívők ünnepi menetben húzzák az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, gólyalábasok haladnak s a gyermekek számára is különleges esemény lehet a színes látványosság. Az ünnepi felvonuláshoz bárki csatlakozhat vallási hovatartozástól vagy kortól függetlenül.

 

A szekér az Andrássy út – József Attila utca -  Széchenyi tér – Vörösmarty tér útvonalon halad majd.

A téren este 7 óráig változatos fesztiválprogrammal várják az érdeklődőket az előadók. Jóga, indiai zenei bemutató, tánckavalkád, dobshow, előadások, beszélgető és kérdezz-felelek programok, ételkóstoló, kirakodó vásár várja a kedves vendégeket. Mivel 2014 a gyermekek éve a Krisna-hívők közösségében, ezért a Szekérfesztiválon is számos változatos gyermekprogrammal várják az érdeklődőket.

 

Az idei fesztivál különlegessége a nyugaton már igen népszerű kírtan jóga show lesz. A kírtan jóga nem egyszerűen egy koncert, leginkább a flow kifejezéssel leírható, lelki, spirituális élmény, a közös zenélésen és éneklésen keresztül. A mantrák éneklésekor, amelynek során különleges, transzcendentális témájú és dallamvilágú vibrációkat szóltatnak meg a zenészek, egy mási szférába kerülhetünk. A kírtan jóga igazi élmény, amelyet érdemes kipróbálni a Gunagrahi – Kirtan for the Soul csapatának jóvoltából. A kírtan jóga folyamatába bárki bekapcsolódhat.

Hare-hare.

További híreink
Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a töltés kapcsán érkezik. Ez a legfontosabb terület, hisz nagymé...
2024-04-22 15:35:20, Hírek, Könnyű Bővebben
A falpanelek használatának 3 előnye
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többen alkalmaznak a lassan ódivatúvá váló tapéták helyett. Ha pe...
2024-04-11 17:14:57, Hírek, Könnyű Bővebben
Amit 2024-ben az autópálya-használatról tudni kell
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási rutinnal rendelkeznek, érdemes átgondolni, hogy melyik konst...
2024-04-09 17:55:43, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>