. Ma Márk napja van.
Tegnap még döntöttek, ma már savanyú a Liget-projekt
2015-04-15 21:58:33
Tegnap még döntöttek, ma már savanyú a Liget-projekt

Tegnap még döntöttek, ma már savanyú a Liget-projekt

Kedden volt a Nemzeti Galéria épületére kiírt tervpályázat eredményhirdetése. A zsüri két első helyezettet hirdetett, a norvég Snøhetta és a japán SANAA építészirodák futottak be. A Nemzeti Galéria helyéül a bontásra ítélt Petőfi Csarnok területét szemelte ki a projektiroda, tudvalévő azonban, hogy az új múzeumépület sokkal nagyobb, mint a Pecsa jelenlegi épülete.

 

Környezetében sportpályák és rengeteg fa található, ezek áldozatul esnek a beruházásnak. A zöldben terpeszkedő hatalmas épületmonstrumok gyakorlatilag tönkreteszik a 200 éves tájképi kertet, és teljesen megváltoztatják a környező parkrészek funkcióját.  Itt ezentúl a turistaforgalom és nem a sportoló, pihenni vágyó budapestiek köztere jön létre. Összevetve az új épületet a már korábban kihirdetett győztes pályaművekkel, megállapítható, hogy a Városliget képe és funkciója is gyökeresen fog megváltozni, ha a terv megvalósul.

 

 

A kialakulandó helyzetet váratlanul felkavarta a Liget-projekt körüli recsegés, amit L. Simon László indított útjára: a miniszterelnökség parlamenti államtitkára elárulta, hogy nem tetszenek neki sem az új épülettervek, sem a Városliget beépítése.

 

A Liget Budapest projekt szakmai és civil ellenzői 4 éve hasztalan próbálnak érvelni a közpark megmaradása mellett. A varosliget.info szerint az opponáláson túl komoly tervek is születtek már meglévő épületek hasznosítására, barnamezős beruházásokra a Liget zöldfelületének védelmére. Ezek az érvek Baán László  miniszteri biztosnál rendre süket fülekre találtak.

 

Most azonban fajsúlyos kormányzati szereplő, L Simon László árulta el a Magyar Narancsnak, hogy nem ért egyet a tervvel. Az interjút a HVG szemlézi, innen idézzük az államtitkár szavait:

 

"A Városligetben kialakítandó múzeumi negyedről azt mondta, "személy szerint szívesebben látnék néhány tervezett múzeumot üresen álló ingatlanokban vagy barnamezős beruházás keretében revitalizált területen, mint a Városliget zöldjében". Hozzátette, neki nem tetszik a Fotográfiai Múzeum és az Építészeti Múzeum épületterve sem."

 

A Heti Válaszban pedig a következő idézet olvasható L. Simontól:

 

„A Liget Budapest projektnek vannak kiváló elemei, például az építészetileg izgalmas tervvel rendelkező Magyar Zene Háza, ami remélhetőleg a Bartók-kultuszt fogja szolgálni – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. – Mindenképp kell az új Néprajzi Múzeum is, de nem biztos, hogy azt a Ligetben kell felépíteni. A Fotográfiai Múzeum és az Építészeti Múzeum két kockája pedig nekem nem tetszik, ráadásul ezeket az intézményeket könnyen el lehetne helyezni meglevő épületekbe.”

 

Valószínűleg más kormányzati szereplők is hasonlóan gondolkodnak, ezért kezdett év elején követhetetlenné válni a projekt, és ezért nyilatkoztak egymásnak ellentmondóan a politikusok. (Erről korábban itt és itt írtunk. ) Továbbá a tervekkel való elégedetlenség lehet az oka, hogy váratlanul a népszerű intézmények fejlesztése (Állatkert), illetve a historizáló épületek újjáépítése, felújítása került a projekt homlokterébe.(Közlekedési Múzeum, Vajdahunyadvár) – véli Majkó Zsuzsanna, a varosliget.info munkatársa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>