. Ma Orbán napja van.
Terepszemle kés fronton – Milyen vadászkéseket dobnak piacra?
2023-07-12 13:31:53
Terepszemle kés fronton – Milyen vadászkéseket dobnak piacra?

Terepszemle kés fronton – Milyen vadászkéseket dobnak piacra?

A vadászkés, ami munkakés

 

Habár a vadászkés elsősorban, ahogy azt a neve is mutatja, a vadászatok alatt lehet a hasznunkra, ennél sokkal több rejlik benne. Az outdoor tevékenységek és programok alatt is bátran hasznosíthatjuk. Ám azt ne felejtsük el, hogy ez elsősorban egy munkakés. A Kések Ollók Webáruház outdoor eszközeinek kínálatában olyan produktumok képviseltetik magukat, amelyeknek egy túravezető, egy horgász vagy egy vadász is örülni fog. 

 

A legtöbb vadászkést az EDC (every day care) kések kategóriájában találhatjuk meg. Az EDC megnevezés lényegében a mindennapos használatra utal. Ezek akár a zsebünkben is elférnek, és bárhová magunkkal vihetjük őket.

 

Mitől lesz EDC az EDC?

 

Az EDC darabok további különlegessége, hogy többféle védelmi elemmel, funkcióval egészítik ki őket. A drop-point forma, a lefelé ívelő penge növeli a hatékonyságot. 

 

A markolatnak mindig csúszásmentesnek kell lennie, mivel feladata, hogy meggátolja a kéz pengére történő csúszását, emiatt gyakran kézvédővel látják el. A markolatot többféle anyagból is gyárthatják, a csiszolt fa, a csont és az agancs, mind-mind megfelel a célnak. 

 

Az él azonban mindenek felett áll. Amennyiben az eszköz élezése homorú, csak akkor lehet borotvaszerűen éles. Vigyázni kell viszont, mert a karbantartás során könnyen megsérülhet. Az enyhén domború él már nem ennyire érzékeny, de hasonlóképpen hatékony.

 

Milyen vadászkésformákat ismerünk? 

 

Egy átlagos vadászkés pengéje 8-10 cm hosszú, a szélessége pedig a 3 cm-t is elérheti. A magyar piacon leginkább a német és az osztrák formavilág a legközkedveltebb. 

 

Említést érdemel még a full tang penge, ami azt jelenti, hogy az eszköz anyaga a kés teljes hosszában és szélességében fut végig, s két irányból, oldalról rögzítik ahhoz a markolat paneljeit. 

 

A bushcraft (azaz bozótmíves) darabok már a multifunkcionális kategóriát képviselik, alkalmasak favágásra, nyúzásra, egyéb munkálatok elvégzésére is. 

 

Az ideális vadászkés kiválasztása

 

Azt, hogy melyik vadászkés mellett döntünk, meghatározza majd, hogy mire használjuk. A vadászatokhoz csak olyan eszközt szerezzünk be, ami valamennyi folyamat alatt segédkezik majd!

 

A kényelmes fogás, a megfelelő élezés, a masszív tok és az egyenletes súlyelosztás már jó pontnak minősül. A Buck 285 Bantam BLW zsebkés például valamennyi elvárásnak eleget tesz, kitűnően illeszkedik a kézbe. 

 

Látod? A vadászkés egy igazán sokoldalú vágóeszköz, ha eddig még nem vetted meg a sajátodat, akkor itt az ideje beszerezned!

További híreink
Egészségtudatos étkezéssel a nyaralás alatt is
Sokaknak a nyaralás egybefonódik egy olyan időszak képével, amikor jókat és nagyokat lehet enni. Viszont a fürdőruhába nyáron is bele kell férni, sőt annál is fontosabb, ...
2024-05-16 14:25:28, Hírek, Könnyű Bővebben
Rendszerintegráció költséghatékonyan, rugalmasan
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés során alapvető feladat a rendszerintegráció, de sokan tartanak tőle, ugyanis a korábbi gyakorlat szerint mindez csak körülményesen vol...
2024-05-13 17:22:56, Hírek, Könnyű Bővebben
Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a töltés kapcsán érkezik. Ez a legfontosabb terület, hisz nagymé...
2024-04-22 15:35:20, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) felháborodásának adott hangot egy szabadversben, amelyben bejel...
Bővebben >>