. Ma Emma napja van.
Timur és csapata: adományok kétkeréken
2014-08-23 18:26:47
Timur és csapata: adományok kétkeréken

Timur és csapata: adományok kétkeréken

Tekernek és segítenek, ahol tudnak: a Budapest Bike Maffia egy civil szerveződés, melynek célja azon rászoruló emberek segítése, akiknek az alapvető élelmiszerek, illetve egyéb, az élethez nélkülözhetetlen dolgok beszerzése.

 

Budapesten a kétezres évek eleje óta egyre erősebben tombol a bringás öntudat, aminek kézzelfogható eredményeként minden évben 50-60 százalékkal nő a tekerők száma. A biciklizést nyomatékosító formációkról, mint a Critical Mass, a Cyclechic Blog vagy akár a Magyar Kerékpárosklub mindenki hallott már, ellentétben a Budapest Bike Maffiával, amiről még csak kevesen. Igaz, ők nem is a nyeregbe ülésért szállnak két kerékre, hanem az olyan emberekért, akiknek az alapvető élelmiszerek, vagy egyéb nélkülözhetetlen dolgok beszerzése is gondot jelent – vagyis olykor fogják magukat és a járműveiket, összekalapoznak egy csomó kaját, takarókat, ruhákat, és elpedáloznak szétosztani azt a rászorulók között.

 

“Alapelvünk, hogy a segítség, az odafigyelés nem hősiesség, hanem természetes, hétköznapi dolog” – írják oldalukon, és ez nem csak egy eseti fellángolás szlogenje: 2011 karácsonya óta csinálják ezt, minimum kéthetente, és olykor nem is kis tételekben, tavaly decemberben például a Bethesda Gyermekkórháznak több mint 600 kiló élelmet és játékot vittek ki. Akkor összesen 44 biciklis csatlakozott az akcióhoz, és volt, aki több turnust is bevállalt a jó négy kilométeres távra. Ezen kívül mennek még rossz helyzetben lévő családokhoz, állatmenhelyekhez, hajléktalanokhoz is.

 

 

Amint tették ezt a mai napon is a Krúdy Gyula utcai bázisukon, ahol ma délután kettőtől kezdték meg a gyűjtésükre érkezett s várt 90 000 Ft helyett három nap alatt bő 200 000 forintos adományból a porciózandó élelmiszer feldolgozását, megfőzését és kiporciózását.

 

A legális maffia bárkitől elfogad adományt, amit minden esetben lefotóznak, és a kiszállítást is dokumentálják, bizonyítva, hogy tényleg jó helyre kerülnek a beérkező javak – ami pénz nem lehet, azt nem fogadnak el. Ellenben bárki bármikor csatlakozhat hozzájuk, és megtalálni sem nehéz őket, főleg, hogy nemrég ún. charity pointokat alakítottak ki népszerű belvárosi szórakozóhelyeken. Havasi Zoltán, a szervezet ötletgazdája nyilatkozta az urbanplayer.blog munkatársának, hogy ezeken az adománypontokon túl olyan hosszú távú terveik is vannak, mint a kerületi “sejtek” kialakítása, akik helyben mérik fel a szükséges feladatokat, és a tapasztalatok átadása akár más városok bringásainak is.

 

A Budapest Bike Maffia, a Heti Betevő és a Food Not Bombs szervezet közös összefogással hívja fel a figyelmet a szolidaritásra egy empatikusabb jövőképért és vár hatékony megoldásokat, egy hosszú távú tervet a szociális rendszer problémáinak civil megoldására.

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>