. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Tiszta levegő - mozdulj érte!
2013-09-14 05:59:56
Tiszta levegő - mozdulj érte!

Tiszta levegő - mozdulj érte!

Immáron 12. alkalommal rendezi meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Budapest Főváros az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap központi eseményeit 2013. szeptember 16-22. között az Andrássy korzón. A Főváros megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett programsorozat a világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalmának számító rendezvényhez csatlakozva a fenntartható városi mobilitást népszerűsíti, ugyanakkor a közösségi közlekedés előnyei között az olvasás és a technikai fejlődés bemutatása is kiemelt szerepet kap.

 

Az európai nagyvárosok egyre növekvő autóforgalma, zsúfoltsága, romló levegője már a XX. század második felében gondolkodásra ébresztette a városvezetőket. Számtalan megoldást vezetettek be annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet teremtsenek a városlakók számára: csillapított forgalmú övezetek jöttek létre, kerékpárutak épültek ki, javultak a tömegközlekedési kapcsolatok.

A 90-es évekre világossá vált, hogy a fejlesztéseket, a környezetbarát közlekedést és a környezettudatos városi létet igenis népszerűsíteni kell ahhoz, hogy sikereket érjenek el ezeken a területeken. Ennek jegyében rendezték meg Franciaországban 1997-ben az első Autómentes Napot.

 

A kezdeményezés lényege, hogy az egyébként gépkocsit használó városlakók egy napra tegyék le autóikat, és próbálják ki az alternatív közlekedési módokat. Ez az alkalom a közlekedési újításokkal, illetve a korábban még ismeretlen lehetőségek – szerencsés esetben – megkedvelésével, kedvező tapasztalatok összegyűjtésével megváltoztathatja a közlekedők szokásait, és átszoktathatjuk a környezetbarát közlekedési módokra.

 

A francia elképzelés olyan sikeresnek bizonyult, hogy az ezredfordulóra számos más városban is megrendezték az Autómentes Napot. Az Európai Bizottság a rendezvényt – amelyet hagyományosan szeptember 22-én rendeznek meg – 2000-ben Európai Kezdeményezéssé nyilvánította. Az Autómentes Nap központi eseményéhez egyre több kísérőprogram is csatlakozott, így jött létre az Európai Mobilitási Hét. Célja, hogy az Autómentes Nap célkitűzéseit kibővítve és felerősítve egy héten keresztül valósíthassa meg az egész koncepciót egy átfogó, szemléletformáló eseménysorozat keretében.

 

Az Európai Mobilitási Hét innentől kezdve már nem csak egy tömegközlekedési szolgáltató kampánya, hanem az együttműködést szolgálja: a közlekedési társaságokon kívül részt vesznek benne önkormányzatok, cégek, civil szervezetek is. A kezdeményezésben az utóbbi években világszerte több mint 2000 település vett részt, így akár 200 millió emberhez is eljuthatott a Mobilitási Hét üzenete. A programsorozatban a kezdetektől részt vevő Magyarországon az elmúlt két évben már száznál is több önkormányzat szervezett saját eseményeket. A regisztrált települések száma az előzetes adatok szerint idén ismét megdöntheti a korábbi rekordokat.

 

Budapesten 2002 óta minden évben megrendezik a városlakók körében nagy népszerűségnek örvendő eseménysorozatot. A budapesti rendezvények legfontosabb eleme a hagyományosan az Andrássy úton megrendezett Autómentes Nap. Ebből az alkalomból megnyitják a gyalogosok előtt Budapest legfontosabb és legpatinásabb sugárútját, demonstrálva, hogy a belvárosi lét elképzelhető személygépkocsi-használat nélkül is.

 

Az autósok helyét a biciklisek és a gyalogosok veszik át, emellett számtalan színes program várja a rendezvényre kilátogatókat. Az esemény népszerűségét mutatja, hogy Budapesten minden évben többszázezer ember sétál végig az Andrássy úton, hogy részt vegyen a programok valamelyikén.

 

Az idei eseményeken kiemelt szerepet kapnak a főváros környezettudatos közlekedést előmozdító projektjei, többek között a villamosvonalak és a kerékpáros fejlesztések részletes bemutatása, valamint fontos szerephez jutnak a civil szervezetek is.

Az Európai Mobilitási Hét minden napján érdekfeszítő és kivételes programokon, valamint kalandos túrákon vehetnek részt az érdeklődők a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Lehetőség lesz megismerkedni a különféle közlekedési eszközökkel, a várost irányító diszpécserközponttal és Budapest földalatti és földfeletti közlekedési érdekességeivel. A színházi és rekreációs programok kedvelői sem fognak unatkozni, ahogy a technológiai fejlődés iránt érdeklődők sem.

 

A részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt egyes programok előzetes regisztrációhoz kötöttek. A túrákról részletes információ a www.underguide.com oldalon olvasható, ahol jelentkezni is lehet azokra.

Legyünk együtt Budapesten és az ország számos más településén az Európai Mobilitási Héten, szeptember 16. és 22. között!


Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala

Budapesti Közlekedési Központ



MTI

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>