. Ma Auguszta napja van.
Új helyen a Király utcai Sirály közösség
2014-09-24 16:34:24
Új helyen a Király utcai Sirály közösség

Új helyen a Király utcai Sirály közösség

Tanulással és jammeléssel avatott mezüzét az épülő Auróra, átköltözött a Mózes Házból a Dor Hadas. Fiatalnyi vallásos zsidó közösség mozdult a nyolcadik kerületbe. Az Auróra a Marom Egyesület új helye lesz, korábban ők csinálták a Sirályt. A Dor Hadas a Marommal szoros együttműködésben körülbelül 2007 óta létezik.

 

 Nem kell feszengeni

 

„A Dor Hadas (Új Nemzedék) vallási platform, ahol a pesti zsidó vagy nem zsidó fiatalok nyitott közösségre találhatnak. Megismerkedhetnek a szabályokkal, de nem kell feszengeniük, hogy nő vagyok vagy férfi, hová üljek, mit csináljak. A hagyományokat azok számára is szeretnénk megmutatni, akik ortodox zsinagógába például már nem mennének el” – mondta Simon Zsófi, a Dor Hadas elnökségi tagja.

 

Az Auróra a Marom Egyesület új helye lesz, korábban ők csinálták a Sirályt. A Dor Hadas a Marommal szoros együttműködésben körülbelül 2007 óta létezik. A vallási programokért felelnek például a Negyed6Negyed7 vagy a Bánkitó Fesztiválokon, filmklubot, beszélgetést, workshopokat, közös tanulást szerveznek. Mindehhez külföldi zsidó szervezetektől kapnak támogatást, az öt elnökségi tag és a hozzájuk kapcsolódók önkéntesen dolgoznak. A Dor Hadas közössége az ünnepekre koncentrál, és rendszeresen tart zenés szombatfogadást. A nagyobb ünnepekre akár hatvanan, a szombatfogadásokra általában körülbelül húszan járnak el.

 

 

A fix hely

 

„Szerettük volna, ha a vallási összejöveteleknek – ez általában péntek esti szombatfogadást jelentett valaki lakásán – fix helye lenne. Így kezdtük anno a Mózes Házat és benne a Dor Hadast” – mesélte a kezdetekről Simon Zsófi. Nonprofit Mózes (Moishe) Házak 2006 óta működnek világszerte. Összesen közel hetven helyszín létezik, ahol zsidó fiatalok közösen élnek és szerveznek programokat, és ennek fejében kapnak támogatást a nemzetközi szervezettől. A Dor Hadas 2009 óta működött a budapesti Mózes Házban, 2011-ben vált egyesületté, egy évre rá lett a Masorti Olami zsidó vallási irányzat tagja.

 

A Dor Hadas a maszorti irányzat egyedüli képviselője Magyarországon. „Hagyományőrző, de ugyanakkor liberális, demokratikus irányzatról van szó. A Dor Hadas egalitárius közösség, vagyis nálunk a nők és a férfiak egyenlő szerepet töltenek be. Fontosak az ünnepek és a szabályok, de itthon egészen mást jelent zsidó vallási felekezetet csinálni, mint Nyugat-Európában. Vegyük például csak a kóserságot: Budapesten összesen egy kóser bolt van. Még a vallásos zsidók sem feltétlenül ott vásárolnak, mi például sokszor vegetáriánus ételeket veszünk. Így nincs probléma.”

 

A Mózes Házban az évek során kicserélődtek a lakók, a szervezet és az új beköltözők kevesebb vallási programot szerettek volna. A Marom megtalálta új helyszínét, a Dor Hadasnak pedig, a maszorti részeként, adott volt az elmozdulás az Aurórába. Ez új, kezdeti fázis, az Auróra sem nyitott még meg. A Dor Hadasban egyelőre most az őszi ünnepekre készülnek.

 

 

Itt alternatívok vannak?

 

Az estén Lamm Dáviddal és Dés Andrással közösen zenélő, New York-i Randy Herman kántor nem sokat tudott Budapesten maradni. Hamar kialakult viszont az a benyomása, hogy Európában nem dohányozni olyan, mint nem napozni a Karib-szigeteken.

Herman a Masorti Olami révén került kapcsolatba a Marommal. „Előző nap még a zsinagógámban álltam egy bár micvó levezetése előtt, most itt vagyok. Ilyenkor, az őszi ünnepek előtt őrület utazni, a közösségem nem is értette, miért megyek el. De fantasztikus ez a tapasztalat, nagyon örülök, hogy itt lehetek” – mondta. Westchesterből hozott mezüzét az Aurórába, hogy megismerje az épülő közösséget.

 

„Mielőtt megérkeztem, nem tudtam, milyen helyszínről lesz szó pontosan. Azt hittem, a budapesti közösség hasonló a többi posztszovjet országéhoz. Nem számítottam erre az alternatív, hippi, túlélő közegre. Fantasztikus, ahogyan sokan önkéntesen dogoznak, mindenki épít. Korábban kérdeztem, hol vannak a felfogadott munkások, de ezt nem is értették a többiek. Milyen munkások? Mindent mi csinálunk.”

 

A Dor Hadas az őszi ünnepek során több programot tart az Aurórában David Lazar rabbival közösen. Lamm Dávid legközelebb októberben 13-án a MüPa előtt játszik Senával és zenekarával, 15-én pedig Kukorelly Endrével lesz közös estjük a Kisüzemben.

 

(forrás: pilpul.net; fotó: Lukács Áron)

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Kultúra Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Kultúra Bővebben
Tévhitek, amik meggátolják, hogy megtaláljuk a számunkra ideális állást
Van, amikor egészen banális dolgok miatt nincs esélyünk a munkavállalásra abban a pozícióban, amire áhítozunk. Sokszor nem a diszkrimináció, a másokkal való verseny vag...
2024-03-21 16:33:32, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>