FŐVÁROSI HÍRHATÁR - A délvidéki magyarság elárulása

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.01.23.
 Csütörtök
Ma Zelma napja van.
Holnap Timót napja lesz.
   EUR árfolyam
   336,90 Ft
   CHF árfolyam
   313,64 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 11. 04:45     


A délvidéki magyarság elárulása
Az Országgyűlés nem ismételheti meg azt az árulást, amelyet Erdély magyarsága ellen 2005-ben Románia csatlakozásának feltétel nélküli támogatásával egyszer már elkövetett, Martonyi János szavai szerint azonban a Fidesz éppen erre készül.

A Jobbik csalódottan, ám sajnos különösebb meglepetés nélkül értesült az újabb, szinte minden eredmény nélkül záródó magyar-szerb külügyi találkozóról. A Martonyi János és Ivan Mrkic külügyminiszterek közötti hétfői egyeztetésen a délvidéki magyarság számára sérelmes ügyek közül csupán csak a kollektív bűnösség visszavonásáról esett szó.

 

Felháborítónak és elképesztőnek tartjuk, hogy a magyar fél ismét, immár teljesen világosan deklarálta, semmilyen feltételt nem kíván szabni Szerbia EU-csatlakozása kapcsán, Martonyi János ugyanis azt hangsúlyozta: "Budapest nem akarja kétoldalú kérdésekkel terhelni a tárgyalásokat".

 

A Jobbik számtalan alkalommal hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés nem ismételheti meg azt az árulást, amelyet Erdély magyarsága ellen 2005-ben Románia csatlakozásának feltétel nélküli támogatásával egyszer már elkövetett, Martonyi János szavai szerint azonban a Fidesz éppen erre készül.


A Jobbik szerint Magyarországnak a szerb EU-integráció kapcsán vissza nem térő lehetősége lenne nemzeti érdekeinek – így Szerbiába szakadt nemzetrészünk érdekeinek – érvényesítésére, amely lehetőségről magát nemzetinek nevező kormány soha nem mondhat le. Elfogadhatatlan például az, hogy miközben a koszovói szerbek Európában példátlanul széles autonómiához jutottak, Magyarország még csak hasonló jogokat sem követel a délvidéki magyarság számára.

 

Döbbenetesnek tartjuk továbbá, hogy a magyar külügyminiszter a szerbiai nemzeti közösségek nemzeti tanácsai kapcsán csupán annyit mondott, nagyon kedvező fejlemény a létrejöttük. Mivel most lehetőség adódna a nemzeti tanácsok jogköreinek bővítésére, ezért a Jobbik szerint a magyar diplomácia dolga nem az, hogy belenyugodjon az eddigi eredményekbe, hanem az, hogy továbblépés lehetőségét keresse és követelje a szerb kormánytól.

 

Üdvözöljük ugyanakkor, hogy Ivan Mrkic megerősítette, a szerb kormány hamarosan visszavonja Csúrog, Mozsor és Zsablya 1944-45-ben legyilkolt magyarjainak kollektív bűnösségét kimondó jogszabályokat.

 

A Jobbik türelmetlenül várja a hónapok óta ígért kormányhatározat elfogadását.

 

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökeA válasz sem várat magára, íme, a Fidesz franció álláspontja a kérdésben:

 

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom ismét tanúbizonyságát tette, hogy számára a nemzetpolitika csak egy jó terep ahhoz, hogy hangzatos jelszavakkal feltűnést keltsen. Martonyi János magyar és Ivan Mrkic szerb külügyminiszter mai tárgyalásai kapcsán a Jobbik által közzétettekből egyértelműen kiderül, hogy vagy nincsenek tisztában a kormány határon túli magyarokért tett intézkedéseivel, vagy szándékosan torzítják el az igazságot.

 

Hatásvadász közleményében a Jobbik elfelejtette megemlíteni például, hogyan állt ki a magyar kormány 2011 őszén, a szerb restitúciós törvény kapcsán a magyarság érdekei mellett, és hogy ez az európai normákkal egybevágó, egyenes és egyértelmű jelzés meg is hozta az eredményét: a szerb parlament elfogadta a kárpótlási törvény kirekesztő, a kollektív bűnösség elvére épülő részeit hatálytalanító rehabilitációs törvényt.

 

Magyarország államfőjének köszönhetően pedig idén megvalósult a II. világháború ártatlan délvidéki áldozatai előtti közös főhajtás. Az uniós csatlakozási tárgyalásokat Szerbia azért kezdheti meg, mert teljesítette a szükséges feltételeket. Ezek között pedig jelentős súllyal szerepeltek a nemzeti kisebbségek jogai. A Fidesz a csatlakozási tárgyalások során is kiemelt figyelmet fog fordítani a nemzeti kisebbségek helyzetére.

 

A Jobbik a maihoz hasonló akcióival pár percnyi rivaldafényért megpróbálja aláásni a délvidéki magyar közösség érdekeit is szolgáló, európai értékeken alapuló magyar–szerb megbékélési folyamat kiteljesedését."

 

 

MTI


További hírek

  Összenő, ami: házasodna a Párbeszéd és az LMP
2020. 01. 21. 18:08 fovarosi-hirhatar.hu
  Meghitt és tapasztalt mentora segíti Rácz Zsófiát
2020. 01. 20. 17:21 fovarosi-hirhatar.hu
  Bekattant Bessenyei Ferenc özvegye – megtiltja az emlékdíj névhasználatát
2020. 01. 20. 17:21 fovarosi-hirhatar.hu
  Nem csak a Moszkva téri óra tűnt el
2020. 01. 18. 14:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Az új győri fideszes polgármesterjelölt közpénz-milliárdjairól ír az „ördög ügyvédje"
2020. 01. 18. 14:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Hamis prosztatagyógyszerhez használják csalók a Semmelweis Egyetem nevét
2020. 01. 18. 14:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Keményen dolgozó fideszes EP-képviselőnő üdvözli az egységes mobiltöltőket
2020. 01. 16. 20:09 fovarosi-hirhatar.hu
  A tavalyinál is több pénzt tol a határon túli közösségekbe a magyar kormány
2020. 01. 14. 18:08 fovarosi-hirhatar.hu
  Orbán megoldotta az egészségügy problémáját – addig nincs pénz, míg ki nem festenek minden kórtermet
2020. 01. 14. 18:08 fovarosi-hirhatar.hu
  Hatalmas ellenzéki győzelem Zalában
2020. 01. 13. 10:50 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport