FŐVÁROSI HÍRHATÁR - A délvidéki magyarság elárulása

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.05.26.
 Vasárnap
Ma Fülöp napja van.
Holnap Hella napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,19 Ft
   CHF árfolyam
   290,77 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 11. 04:45     


A délvidéki magyarság elárulása
Az Országgyűlés nem ismételheti meg azt az árulást, amelyet Erdély magyarsága ellen 2005-ben Románia csatlakozásának feltétel nélküli támogatásával egyszer már elkövetett, Martonyi János szavai szerint azonban a Fidesz éppen erre készül.

A Jobbik csalódottan, ám sajnos különösebb meglepetés nélkül értesült az újabb, szinte minden eredmény nélkül záródó magyar-szerb külügyi találkozóról. A Martonyi János és Ivan Mrkic külügyminiszterek közötti hétfői egyeztetésen a délvidéki magyarság számára sérelmes ügyek közül csupán csak a kollektív bűnösség visszavonásáról esett szó.

 

Felháborítónak és elképesztőnek tartjuk, hogy a magyar fél ismét, immár teljesen világosan deklarálta, semmilyen feltételt nem kíván szabni Szerbia EU-csatlakozása kapcsán, Martonyi János ugyanis azt hangsúlyozta: "Budapest nem akarja kétoldalú kérdésekkel terhelni a tárgyalásokat".

 

A Jobbik számtalan alkalommal hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés nem ismételheti meg azt az árulást, amelyet Erdély magyarsága ellen 2005-ben Románia csatlakozásának feltétel nélküli támogatásával egyszer már elkövetett, Martonyi János szavai szerint azonban a Fidesz éppen erre készül.


A Jobbik szerint Magyarországnak a szerb EU-integráció kapcsán vissza nem térő lehetősége lenne nemzeti érdekeinek – így Szerbiába szakadt nemzetrészünk érdekeinek – érvényesítésére, amely lehetőségről magát nemzetinek nevező kormány soha nem mondhat le. Elfogadhatatlan például az, hogy miközben a koszovói szerbek Európában példátlanul széles autonómiához jutottak, Magyarország még csak hasonló jogokat sem követel a délvidéki magyarság számára.

 

Döbbenetesnek tartjuk továbbá, hogy a magyar külügyminiszter a szerbiai nemzeti közösségek nemzeti tanácsai kapcsán csupán annyit mondott, nagyon kedvező fejlemény a létrejöttük. Mivel most lehetőség adódna a nemzeti tanácsok jogköreinek bővítésére, ezért a Jobbik szerint a magyar diplomácia dolga nem az, hogy belenyugodjon az eddigi eredményekbe, hanem az, hogy továbblépés lehetőségét keresse és követelje a szerb kormánytól.

 

Üdvözöljük ugyanakkor, hogy Ivan Mrkic megerősítette, a szerb kormány hamarosan visszavonja Csúrog, Mozsor és Zsablya 1944-45-ben legyilkolt magyarjainak kollektív bűnösségét kimondó jogszabályokat.

 

A Jobbik türelmetlenül várja a hónapok óta ígért kormányhatározat elfogadását.

 

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökeA válasz sem várat magára, íme, a Fidesz franció álláspontja a kérdésben:

 

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom ismét tanúbizonyságát tette, hogy számára a nemzetpolitika csak egy jó terep ahhoz, hogy hangzatos jelszavakkal feltűnést keltsen. Martonyi János magyar és Ivan Mrkic szerb külügyminiszter mai tárgyalásai kapcsán a Jobbik által közzétettekből egyértelműen kiderül, hogy vagy nincsenek tisztában a kormány határon túli magyarokért tett intézkedéseivel, vagy szándékosan torzítják el az igazságot.

 

Hatásvadász közleményében a Jobbik elfelejtette megemlíteni például, hogyan állt ki a magyar kormány 2011 őszén, a szerb restitúciós törvény kapcsán a magyarság érdekei mellett, és hogy ez az európai normákkal egybevágó, egyenes és egyértelmű jelzés meg is hozta az eredményét: a szerb parlament elfogadta a kárpótlási törvény kirekesztő, a kollektív bűnösség elvére épülő részeit hatálytalanító rehabilitációs törvényt.

 

Magyarország államfőjének köszönhetően pedig idén megvalósult a II. világháború ártatlan délvidéki áldozatai előtti közös főhajtás. Az uniós csatlakozási tárgyalásokat Szerbia azért kezdheti meg, mert teljesítette a szükséges feltételeket. Ezek között pedig jelentős súllyal szerepeltek a nemzeti kisebbségek jogai. A Fidesz a csatlakozási tárgyalások során is kiemelt figyelmet fog fordítani a nemzeti kisebbségek helyzetére.

 

A Jobbik a maihoz hasonló akcióival pár percnyi rivaldafényért megpróbálja aláásni a délvidéki magyar közösség érdekeit is szolgáló, európai értékeken alapuló magyar–szerb megbékélési folyamat kiteljesedését."

 

 

MTI


További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 fovarosi-hirhatar.hu
  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 fovarosi-hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 fovarosi-hirhatar.hu
  Erősödő Fidesz, gyengülő Jobbik, felbukkanó Momentum
2017. 02. 24. 14:30 fovarosi-hirhatar.hu
  Elképesztő összegből épül meg a Puskás Stadion
2017. 02. 24. 13:15 fovarosi-hirhatar.hu
  Civilkampány indul a kórházi fertőzések feltárásáért
2017. 02. 23. 18:15 fovarosi-hirhatar.hu
  Enyedi Ildikó nem Orbánnak, hanem a tehetségének hálás
2017. 02. 23. 15:45 fovarosi-hirhatar.hu
  Tömeges kirúgások a Kaposvári Egyetemen
2017. 02. 23. 13:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Sándor Mária Londonban boldogulna
2017. 02. 23. 12:26 fovarosi-hirhatar.hu
  Idegen NATO-hatalom tört Matolcsyra – állítja Matolcsy
2017. 02. 22. 17:01 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport