FŐVÁROSI HÍRHATÁR - A délvidéki magyarság elárulása

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.11.13.
 Szerda
Ma Szilvia napja van.
Holnap Aliz napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,95 Ft
   CHF árfolyam
   307,22 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 11. 04:45     


A délvidéki magyarság elárulása
Az Országgyűlés nem ismételheti meg azt az árulást, amelyet Erdély magyarsága ellen 2005-ben Románia csatlakozásának feltétel nélküli támogatásával egyszer már elkövetett, Martonyi János szavai szerint azonban a Fidesz éppen erre készül.

A Jobbik csalódottan, ám sajnos különösebb meglepetés nélkül értesült az újabb, szinte minden eredmény nélkül záródó magyar-szerb külügyi találkozóról. A Martonyi János és Ivan Mrkic külügyminiszterek közötti hétfői egyeztetésen a délvidéki magyarság számára sérelmes ügyek közül csupán csak a kollektív bűnösség visszavonásáról esett szó.

 

Felháborítónak és elképesztőnek tartjuk, hogy a magyar fél ismét, immár teljesen világosan deklarálta, semmilyen feltételt nem kíván szabni Szerbia EU-csatlakozása kapcsán, Martonyi János ugyanis azt hangsúlyozta: "Budapest nem akarja kétoldalú kérdésekkel terhelni a tárgyalásokat".

 

A Jobbik számtalan alkalommal hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés nem ismételheti meg azt az árulást, amelyet Erdély magyarsága ellen 2005-ben Románia csatlakozásának feltétel nélküli támogatásával egyszer már elkövetett, Martonyi János szavai szerint azonban a Fidesz éppen erre készül.


A Jobbik szerint Magyarországnak a szerb EU-integráció kapcsán vissza nem térő lehetősége lenne nemzeti érdekeinek – így Szerbiába szakadt nemzetrészünk érdekeinek – érvényesítésére, amely lehetőségről magát nemzetinek nevező kormány soha nem mondhat le. Elfogadhatatlan például az, hogy miközben a koszovói szerbek Európában példátlanul széles autonómiához jutottak, Magyarország még csak hasonló jogokat sem követel a délvidéki magyarság számára.

 

Döbbenetesnek tartjuk továbbá, hogy a magyar külügyminiszter a szerbiai nemzeti közösségek nemzeti tanácsai kapcsán csupán annyit mondott, nagyon kedvező fejlemény a létrejöttük. Mivel most lehetőség adódna a nemzeti tanácsok jogköreinek bővítésére, ezért a Jobbik szerint a magyar diplomácia dolga nem az, hogy belenyugodjon az eddigi eredményekbe, hanem az, hogy továbblépés lehetőségét keresse és követelje a szerb kormánytól.

 

Üdvözöljük ugyanakkor, hogy Ivan Mrkic megerősítette, a szerb kormány hamarosan visszavonja Csúrog, Mozsor és Zsablya 1944-45-ben legyilkolt magyarjainak kollektív bűnösségét kimondó jogszabályokat.

 

A Jobbik türelmetlenül várja a hónapok óta ígért kormányhatározat elfogadását.

 

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökeA válasz sem várat magára, íme, a Fidesz franció álláspontja a kérdésben:

 

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom ismét tanúbizonyságát tette, hogy számára a nemzetpolitika csak egy jó terep ahhoz, hogy hangzatos jelszavakkal feltűnést keltsen. Martonyi János magyar és Ivan Mrkic szerb külügyminiszter mai tárgyalásai kapcsán a Jobbik által közzétettekből egyértelműen kiderül, hogy vagy nincsenek tisztában a kormány határon túli magyarokért tett intézkedéseivel, vagy szándékosan torzítják el az igazságot.

 

Hatásvadász közleményében a Jobbik elfelejtette megemlíteni például, hogyan állt ki a magyar kormány 2011 őszén, a szerb restitúciós törvény kapcsán a magyarság érdekei mellett, és hogy ez az európai normákkal egybevágó, egyenes és egyértelmű jelzés meg is hozta az eredményét: a szerb parlament elfogadta a kárpótlási törvény kirekesztő, a kollektív bűnösség elvére épülő részeit hatálytalanító rehabilitációs törvényt.

 

Magyarország államfőjének köszönhetően pedig idén megvalósult a II. világháború ártatlan délvidéki áldozatai előtti közös főhajtás. Az uniós csatlakozási tárgyalásokat Szerbia azért kezdheti meg, mert teljesítette a szükséges feltételeket. Ezek között pedig jelentős súllyal szerepeltek a nemzeti kisebbségek jogai. A Fidesz a csatlakozási tárgyalások során is kiemelt figyelmet fog fordítani a nemzeti kisebbségek helyzetére.

 

A Jobbik a maihoz hasonló akcióival pár percnyi rivaldafényért megpróbálja aláásni a délvidéki magyar közösség érdekeit is szolgáló, európai értékeken alapuló magyar–szerb megbékélési folyamat kiteljesedését."

 

 

MTI


További hírek

  DK-tag lett Kálmán Olga – s rögvest a párt által delegált fővárosi alpolgármester munkatársa lett
2019. 11. 10. 16:37 fovarosi-hirhatar.hu
  Pokorni 2.0: Nyilasbűnökkel vádolt nagyapja nevét lekapartatná a turulemlékműről a hegyvidéki polgármester
2019. 11. 10. 10:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Kihallgatják a Ripost és az Origo főszerkesztőit a Donáth Annát támadó leszbikus rágalmazás miatt
2019. 11. 10. 10:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Végleg eldőlt – Budapest nem lesz többé Orbán játékszere
2019. 11. 08. 12:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Egyre nagyobb a feszültség a gellérthegyi játszóteret kihasználó árusok miatt
2019. 11. 07. 18:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Józsefváros: Komcsizással reagált a bukott Fidesz az ellenzéki többségű testület békejobbjára
2019. 11. 07. 18:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Máris bilincsben látná Demeter Mártát az újabb 9 évre a nyakunkba szabadított Polt főügyész
2019. 11. 05. 14:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Kocsis Máté most bátran kijelentette, hogy 20 éven át bűnöző vezette Budapestet
2019. 11. 05. 14:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Vidámparkja nincs Budapestnek, de 44 milliárdért trópusi mocsár és átköltöztetett elefántok biztosítják a pannon egzotikumot
2019. 11. 04. 11:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Feljelentést tett Budaörs polgármestere az aljas támadások miatt
2019. 10. 31. 12:31 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport