FŐVÁROSI HÍRHATÁR - A Fidesz-székházra két kislány kitűzte az EU-zászlót

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.28.
 Szombat
Ma Emil, Csanád napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   392,82 Ft
   CHF árfolyam
   381,87 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 26. 21:14     


A Fidesz-székházra két kislány kitűzte az EU-zászlót
Nagy rendőri készültség volt a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé meghirdetett, az internetadó elleni tüntetésen. A tárca épületének bejáratát bedeszkázták és kettős rendőrsorfal védi. Több ezer ember a tiltakozáson. A tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához vonulnak.

Nagy rendőri készültség volt a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé meghirdetett, az internetadó elleni tüntetésen. A tárca épületének bejáratát bedeszkázták és kettős rendőrsorfal védi. Több ezer ember a tiltakozáson. A tüntetők a Fidesz Lendvay utcai székházához vonulnak.

 

Orbán lemondását és a netadó visszavonását követeli az Andrássy úton hömpölygő tömeg. A Fidesz-székházat számítógépdarabokkal dobálták, két kislány felmászott a székház erkélyére, és kitűzte az EU zászlaját. Pécsen, Veszprémben és Miskolcon is tüntetnek a jövőre bevezetni tervezett adó ellen.

 

Fél órával a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik, József nádor téri épülete elé délután 6 órára meghirdetett tüntetés kezdete előtt több százan voltak a téren – jelentette a hvg.hu munkatársa. A tér kétharmada a kezdés előtt tíz perccel megtelt, és folyamatosan érkeznek az emberek. Tíz perccel a tervezett kezdés után már több ezer tüntetőt becsült a tudósítónk.

 

Az internetadó elleni tüntetést egy Facebook-csoport szervezte, kora délutánig közel 40 ezren jelezték, hogy ott lesznek a tiltakozáson. Az internetadóról, amelyet a kormány jövőre akar bevezetni, elsőként a világon, itt mindent megtalál. Nagy rendőri készültség veszi körbe a megmozdulást. A minisztériumi épület főbejáratát bedeszkázták a rendőrök, és kettős rendőrsorfal védi a bejáratot, ez egy tucat rendőrt jelent a bejáratnál.

 

 

A tér egyik sarkán egy színpadot állítottak fel, ott szónokolnak a kormány tervei szerint jövőre bevezetendő, a világon egyedülálló módon az internetezésre kivetendő adó ellen. A rendőrök 5 óra tájban térfigyelő kamerákat szereltek fel. A József nádor tér és a Vörösmarty tér sarkán is a rendőröket szállító buszok vannak, és motoros rendőröket is látott tudósítónk.

 

Transzparensek is lengenek. Egyiken olyan felirat áll, hogy "Bűnözőknek nem adózunk", a másikon "Cinikus Orbán", a harmadikon "Orbán takarodj". Viktor, ma csak az órát állítottuk vissza, nem az évszázadot – mondja a felszólaló Gulyás Balázs. Erre a "Nem hagyjuk"-at skandálta a tömeg. "Ha ezt, a békés tüntetőket látva sem hátrál meg a kormány, akkor kimondhatjuk, hogy nem a többséget képviseli." Erre: mondjon le, mondjon le – zúgott a tömeg.

 

Az első felszólaló azt mondta, hogy azért vannak itt, hogy megmutassák, meg tudják akadályozni az adó bevezetését, és arra kérte az embereket, hogy minden pártjelvényt tegyenek el. Azt is mondta, hogy mindenki arccal vállalja véleményét, ezért senki ne takarja el a sállal az arcát, és adományokat gyűjtenek a jelenlevők között, mivel civilek szervezeték a mai tüntetést, és elszámolnak minden kapott forinttal pár nap múlva.

 

Gulyás Balázs azt is kiemelte beszédében, hogy „nem fogunk internetadót fizetni, hogy Orbán kertjének végében stadion legyen.” Gulyás, a tüntetés egyik főszervezője beszédében aláhúzta, ki kell mondani, hogy a miniszterelnök digitális analfabéta, majd arra kérte a demonstrálókat, hogy mutassa fel a mobiljukat, hogy mindenki lássa, mekkora a tömeg.

 

A tüntetés szervezői 48 órát adtak a kormánynak, hogy vonja vissza az internetadót (a parlament kedden tárgyalja az új adót tartalmazó törvényjavaslatot). Ha nem vonja vissza, akkor kedden 18 órakor újabb tüntetés lesz. A tüntetőket Gulyás arra kérte, hogy menjenek a Fidesz Lendvay utcai székháza elé, vonuljanak az Andrássy úton. A székháznál régi számítógépekből és informatikai tartozékokból gátat fognak építeni a netadó ellen.

Tömött sorokban vonulnak a József nádor térről a Deák tér irányába, ahol ráfordulnak az Andrássy útra, amit a rendőrség teljes szélességében lezárt. A tömeg nagyságát mutatja, hogy, amikor az eleje a Deák közelébe ért, a vége még el sem indult a József nádor térről.

 

Amikor a tömeg eleje az Opera közelébe ért, a vége csak akkor lépett be a Deák térre. A menet elejét rendőrök vezetik fel. Ott egy molinó is látható, amin azt írja: "Nem a netadóra". A tömeg azt skandálja, "Nem kell a netadó!". Közben a tömeg végén ismét felhangzott az "Orbán takarodj!"  Az Opera erkélyéről integettek a demonstrálók felé, amire nagy taps tört ki a tömegben.

 

 

A tömeg előtt egy ideig egy tucat focidrukker is skandálta a "Nem kell a netadó"-t, de ők lehet, hogy más műsorra jöttek. Egy újabb rigmus is felhangzott: "Szabad ország, szabad internet". Közben a tömeg az Oktogonhoz ért, és ingyen sört kezdett követelni.

 

Mire a Terror Házát elérték a demonstrálók, több száz újabb résztvevő csatlakozott a menet elejéhez. A demonstrálók kitaláltak még egy rigmust. A tömeg eleje ugrálni kezdett, és közben azt skandálták: "Ki nem ugrál, adót fizet. Hej, hej, hej!" De ez elég gyorsan abbamaradt, valószínűleg kifulladtak. A tömeg eleje a Bajza utcához ért. A cél a Hősök tere, ahol újra fel kell mutatnia mindenkinek a mobilját.

 

Gulyás Balázs, a tüntetés szervezője tudósítónknak azt mondta, a mai megmozdulás után szerint a kormány be fogja látni, hogy vissza kell vonnia a netadót. Ha mégsem, a keddi tüntetés után biztosan visszakozik - tette hozzá.

 

A tömeg a Hősök terénél azt skandálta: "Orbán Viktor a legnagyobb zsivány", "Elkúrtad", "Orbán takarodj!", Nem hagyjuk!" Továbbra is nagyon sokan, több ezren lehetnek. A szervezők kérésére mindenki felmutatta a mobilját. Ezt követően a demonstrálók elénekelték a Himnuszt.

 

 

A tömeg egy része hazaindult, a másik fele a Fidesz Lendvay utcai székházához vonult, ahol monitorokat, billentyűzeteket, egereket hajigálnak a székház falához. Ablak még nem tört, le vannak húzva a redőnyök. A tömeg egészen elfoglalja a Dózsa György utat is, és azt skandálja "Viktátor", "Elég volt!". Két lány ismét felmászott a székház erkélyére, és kirakták az Európai Unió zászlaját, amit a tömeg nagy tetszéssel fogadott. A rendőrök látták, de nem avatkoztak közbe.

 

Később egy tüntető is EU-s zászlót lengetve felmászott az erkélyre, majd egy focidrukker kinézetű demonstráló is felment, és betörte az egyik redőnyt. A tömeg nemtetszésének adott hangot, és a demonstráló lemászott az erkélyről.

Közben még mindig, folyamatosan dobálják a székházat a tüntetők számítógépdarabokkal.

 

A tüntetők két ablak redőnyét rongálták meg, beleértve az erkélyre felmászó ultra kinézetű tüntető által megrongált ablakot. A rendőrök végül felsorakoztak a székház előtt, és egy kicsit eltolták a tömeg elejét az épülettől, de nem kezdték el kiszorítani őket az utcából.

 

"Értetek is tüntetünk, magyar rendőr velünk van" - ezt skandálják a tüntetők a rendőröknek, akik az imént bemondtak valamit, de a zajban nem lehetett érteni, hogy mit.

A rendőrök többször felszólították a tömeget, hogy hagyják el a helyszínt, mire a demonstrálók azzal vágtak vissza, hogy tolvajokat védenek. A nol.hu beszámolója szerint a Hír TV stábját a tüntetők megtámadták. Dulakodás alakult ki, a stábot körbevették, az egyik riportert, Császár Attilát leöntötték, az operatőr kezéből pedig ki akarták csavarni a kamerát. A stábot a rohamrendőrök kimenekítették, a Hír TV pedig feljelentést tett az ügyben. A rohamrendőrök ezután elkezdték kiszorítani a tömeget a Fidesz-székház elől.

 

(forrás: hvg.hu)


További hírek

  Meghalt Andrew Fletcher, a Depeche Mode alapító tagja
2022. 05. 27. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező
2022. 05. 27. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Meghalt a gengszterfilmek legendás színésze, Ray Liotta
2022. 05. 27. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Péntektől csak magyar rendszámmal lehet 480-ért tankolni
2022. 05. 26. 19:57 fovarosi-hirhatar.hu
  A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt
2022. 05. 26. 19:57 fovarosi-hirhatar.hu
  Parragh: A tanároknak ott a szabad nyár, a tűzoltóknak meg az adrenalinlöket
2022. 05. 26. 19:57 fovarosi-hirhatar.hu
  511 400 forint volt a bruttó átlagkereset márciusban
2022. 05. 24. 15:12 fovarosi-hirhatar.hu
  Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
2022. 05. 24. 15:12 fovarosi-hirhatar.hu
  Nyilatkozott a fideszes polgármester, aki egy 60 évvel fiatalabb lányt vett feleségül
2022. 05. 24. 15:11 fovarosi-hirhatar.hu
  Kuncze Gábor azonnal lemondott volna Pintér helyében
2022. 05. 22. 19:16 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport