FŐVÁROSI HÍRHATÁR - A rendelet visszavonását kérik a kutyások

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.07.09.
 Csütörtök
Ma Lukrécia napja van.
Holnap Amália napja lesz.
   EUR árfolyam
   355,07 Ft
   CHF árfolyam
   334,26 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 13. 23:13     


A rendelet visszavonását kérik a kutyások
Az Újlipótvárosi Kutyások nevében indított petícióhoz, a petíció lezárásáig, 732 aláírást gyűjtöttek és mintegy 30 – nem kutyás lakos is csatlakozott az aláírókhoz.

Az Újlipótvárosi Kutyások eljuttatták a XIII. kerületi polgáresternek a kerületi lakosok nevében  indított  petíciót,  melyhez a petíció lezárásáig, 732 aláírást gyűjtöttek és mintegy 30 – nem kutyás lakos is csatlakozott az aláírókhoz.


Dr. Tóth József
polgármester melléklet: petíció és aláírások
ombudsman intézkedése

1139 Budapest, Béke tér 1.

Tisztelt Polgármester Úr!

Az Újlipótvárosi Kutyások nevében indítottunk egy petíciót, amelyhez a mai napig, a petíció lezárásáig, 732 aláírást gyűjtöttünk. A petíciónkhoz néhány – mintegy 30 – nem kutyás lakos is csatlakozott.

Borszéki alpolgármester úr már nyilvánosan válaszolt az akkor még be sem nyújtott patíciónkra. Válaszát sajnos a kutyás-társadalom jelentős része nem tudta elfogadni. Az alpolgármester úr levelére számos válaszlevél is megjelent, a helyi online újságok mellett egyebek között már a Népszabadság fórum rovatában is. Az úgynevezett „Gondos gazdi” program is gyakorlatilag elutasító választ hozott nyilvánosságra. Arról nem is beszélve, hogy az egész Gondos Gazdi program minden, csak nem kutyabarát. Ezt már az első találkozó is ékesen bizonyította, melynek címe az volt, „Mit tehetnek a kutyások az élhetőbb kerületért?” Vajon, miért csak a kutyások? Miért nem esik szó arról, hogy miként tolerálhatnák a nem kutyások az igazi gondos gazdik és kutyáik létét?

Arra kérjük Polgármester Urat, hogy a petícióban írtakat szíveskedjen Ön személyesen is megfontolni, értékelve a jogi helyzetet, továbbá figyelembe véve azokat a leveleket is, melyek a hirhatar.hu, a kozszolgaltato.bp13.hu, illetve azon belül a Gondos Gazdi oldalain megjelentek. A jogi érveinket alátámasztandó mellékelem az MTI-ben ma megjelent hírt arról, hogy az ombudsman a közösségi együttélés szabályainak ügyében az Alkotmánybírósághoz fordult.

Mindenekelőtt az önkormányzati rendelet visszavonását, illetve annak a szabálysértési törvényben írtaknak megfelelő módosítását kérjük. Amennyiben az önkormányzat nem hajlandó módosítani a rendeletén, úgy azt kérjük, hogy a különböző kutyaiskolákban szerzett engedelmességi vizsgákkal és „kutya-gazda kapcsolati próba” oklevéllel rendelkező kutyákra az általánosnál kedvezőbb szabályok vonatkozzanak. Kérjük továbbá a kerület idősebb, többnyire nyugdíjas lakosainak jövedelmi viszonyaihoz képest lényegesen enyhébb szankciók kilátásba helyezését. Kérjük, hogy a kutyákat ne zárják ki minden négyzetcentiméter zöld területről, mert ez ellenkezik az állatok védelméről szóló törvénnyel.

Bízunk Polgármester Úr józan belátásában és az önkormányzat eddigi álláspontjának teljes felülvizsgálatában.

Budapest, 2013. augusztus 4.

Tisztelettel
az Újlipótvárosi Kutyások nevében

 

 

Budapest, 2013. augusztus 4., vasárnap (MTI) - Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az ombudsman, mert álláspontja szerint hiányoznak a közösségi együttélési szabályok törvényi garanciái, amelyek kijelölnék az önkormányzatok bírságolási jogkörének kereteit. Szabó Máté emellett kezdeményezte a Kúriánál a belvárosi önkormányzat e tárgykörben született rendeletének törvényességi felülvizsgálatát.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében felidézte: az Ab tavaly novemberben - az ombudsman indítványa nyomán - megsemmisítette az önkormányzati törvény közösségellenes magatartások szankcionálására adott felhatalmazását. Az indoklás szerint a helyhatóságok korlátlan rendszabályalkotása sértette a jogállamiság elvét.
Idén január 1-jén azonban hatályba lépett a közösségi együttélési szabályok megalkotására adott felhatalmazás, amelyet ugyancsak alkotmányosan aggályosnak tart Szabó Máté, és mivel a szaktárca a kérése ellenére sem tette meg a szükséges módosításokat, a biztos az Ab-hoz fordult a törvényi felhatalmazás felülvizsgálata érdekében - közölték.
Az alapvető jogok biztosa szerint a törvény adta felhatalmazás rendkívül széles, parttalan, így a jelenleg kizárólag az önkormányzatok belátására bízott rendeletalkotási jogkör alapján az egyes településeken önkényesen, vélt közérdeksérelemre hivatkozva is bírságolhatnak, erőteljesen beavatkozva a területükön élő, tartózkodó emberek életébe.
Utalt arra is: a bírságolás arra sarkalhatja az önkormányzatokat, hogy minél szélesebb körben írjanak elő rendszabályokat és jelentős összegű bírságokat határozzanak meg.
Szabó Máté emellett - precedensjelleggel - kezdeményezte a Kúriánál egy e tárgykörben született belvárosi önkormányzati rendelet törvénysértő részeinek megsemmisítését. Hangsúlyozta, bár minden közösség meghatározhat olyan szabályokat, amelyek a békés együttélés alapjául szolgálhatnak, az önkormányzat azonban ezeket a szabályokat kiterjesztően értelmezve állapított meg tilalmakat, ráadásul olyan területen is, amelyet a szabálysértési törvény is szankcionál.

 

Előzmények:

Kutyatartók petíciója a XIII. Kerületi Önkormányzathoz

Kutyatartók petíciójára válaszolt a a XIII. Kerületi Önkormányzat

A kutyások nem ketrecekben szeretnének élni, hanem békében együtt a többiekkel

Elkeseredettek a Újlipótvárosi Kutyások

Sokfélék vagyunk kutyások és nem kutyások

A kutyások nem ketrecekben szeretnének élni, hanem békében együtt a többiekkel


További hírek

  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 fovarosi-hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 fovarosi-hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 fovarosi-hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 fovarosi-hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 fovarosi-hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 fovarosi-hirhatar.hu
  Müller Cecília stoppolná a Covid-szűréseket
2020. 06. 26. 20:27 fovarosi-hirhatar.hu
  Túlzás...?; Lekerülnek a polcokról a Johnson & Johnson bőrfehérítő termékei
2020. 06. 23. 17:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Milliárdos lett az Orbán irodáját felújító vállalkozó – azóta zsinórban nyer a budai várban
2020. 06. 23. 17:31 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport