FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Átszervezés után - csecsemőhalálok a kórházakban

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.18.
 Kedd
Ma Levente napja van.
Holnap Gyárfás napja lesz.
   EUR árfolyam
   396,04 Ft
   CHF árfolyam
   414,67 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 15. 09:30     


Átszervezés után - csecsemőhalálok a kórházakban
Hangos a hazai sajtó attól, hogy a miskolci kórházban egy hét leforgása alatt 8 csecsemő veszítette életét. Az eset előfordulása, sajnos, nem egyedi. Tény az: az erősebb csecsemők talán túlélhetik a születési körülményeiket, melyeket az egészségügyből való pénzkivonás és az egészségügy átszervezése okozott.

Hangos a hazai sajtó attól, hogy a miskolci kórházban egy hét leforgása alatt 8 csecsemő veszítette életét. Az eset előfordulása, sajnos, nem egyedi. Tény az: az erősebb csecsemők talán túlélhetik a születési körülményeiket, melyeket az egészségügyből való pénzkivonás és az egészségügy átszervezése okozott.


Az eset kapcsán rengeteg kérdés merült fel bennem: mit kerestek a koraszülöttek az újszülöttosztályon? Hiszen nekik speciális ellátásra, és speciális körülményekre van szükségük az életben maradásukhoz. A nyilatkozó, gyászoló anyuka szerint kézfertőtlenítést nem tapasztalt az ápolószemélyzetnél, elmondása szerint "jégkrémezve" mentek be, és látták el a koraszülötteket.  Ezt én nem vagyok hajlandó elhinni, saját szememmel láttam, és tapasztaltam meg azt: a koraszülött osztályon dolgozó orvosok és nővérek is a sajátjukként szeretik és gyógyítják a korababákat.

 

Szóval nem hiszem el az ilyen jellegű állításokat. A kérdés azonban mégsem hagyott nyugodni: hogyan kaphat egy csecsemő oly mérvű fertőzést egy kórházban, hogy abba belehaljon? Besétáltam hát egy megyei kórház újszülött osztályára. Nézelődni, és beszélgetni kezdtem. Az anyukák névvel nem vállalták a válaszadást, név nélkül azonban szívesen beszéltek.

 

A panasz csak ömlött, és ömlött. …

 

Elmesélték: a szülés körülményei igencsak kétségesek. Oxytocint, mely az anyaméh összehúzódásait hivatott elősegíteni, nem kaphatnak, kizárólag csak azok a kismamák, akik császármetszéssel szülnek. Ennek ellenére előfordult már az is, hogy egy ujjnyi tágulásnál az orvos burkot repesztett (hiszen ez jóval olcsóbb megoldás, mint a kórháznak megvásárolnia a szükséges oxytocint). Ez pedig, bárhogyan is magyarázzák a bizonyítványt, bizony-bizony, a méhen belüli fertőzés melegágya. Hiszen a burkot kirepesztve az anyaméh szabaddá válik, azon keresztül szabadon áramolhatnak a bacilusok és a kórokozók ide-oda. A kismama még egy ujjnyi tágulásnál el fog menni zuhanyozni, wc-re is, és még beöntést sem kapott.

 

A kórházak tisztaságáról is volna mód szót ejteni, hiszen ott már nem hypo-szagot, hanem többnyire vizelet-szagot érezhet a látogató a folyosón. Több kórházban tapasztalható, a látogatók által kiöntött üdítők egész napon keresztül is megcsodálhatóak a folyosókon, a kilincs pedig ragad. Márpedig egy vajúdó kismama sétál és járkál, hogy fájdalmait enyhítse. Rendben, a szülőszobán, illetve a vajúdó helységben nem voltam, de a benti zuhanyozó és wc miért is volna tisztább, mint az, amelyet az újszülött osztályon találtam?

 

Elmondták az újdonsült anyukák azt is: az újszülött osztályon nagyon kevés az alkohol és a vatta ahhoz, hogy az elegendő legyen a köldökcsonk megfelelő mértékű ápolásához. Mivel nem szeretnék azt, hogy gyermekük a köldökcsonkján keresztül esetleg elfertőződjön, így ők maguk vásárolják meg ezeket a kellékeket az újszülött osztály számára. Ugyanez a helyzet tapasztalható a fürdetés kapcsán a popsikenőccsel, és a pelenkával is. Ha a szülők nem viszik be, akkor több esetben a személyzet a saját fizetéséből vásárolja meg ezeket a kellékeket (szintén név nélkül a nővérkéktől), mert a kórház rendelkezésére álló keretéből erre nem telik.

 

A kórház vezetősége szigorúan ellenőrzi azt is, hogy az orvosok ne írjanak fel tápszert az újszülötteknek. A kórház ugyanis, a baba-barát minősítése lévén ragaszkodik a szoptatáshoz. Ha van teje az anyukának, ha nincs. Az anyatejgyűjtő állomások már ingyen nem adják az anyatejet a kórház számára, azt bizony ki kell fizetni. Ha nincs erre pénze a kórháznak, akkor nem marad más hátra, csak két lehetőség. Az egyik az, hogy reménykedve várják, hátha lesz olyan anyuka az osztályon, aki a szoptatás mellett még külön fejni is tud, és be tudja adni azt a többi újszülött számára (ebben az esetben az anyatej bevizsgálása és minősítése erősen kétségessé válik, hiszen az újszülött azonnal szokott éhes lenni, nem pedig órák, vagy napok múlva). … A másik megoldás a cukrozott vízzel való megitatása az éhes újszülöttnek. A cukros víz is számtalan fertőzés forrása lehet, de éhesen nem maradhat a pici baba, ha az anyukának még nem indult, vagy nem megfelelő mennyiségben indult be a tejelválasztása, az orvos pedig nem írhat fel tápszert. Az újszülött osztály rendelkezésére pedig nem áll tápszer, hogy azzal pótolhatnák a nem létező anyatejet, hiszen erre a különlegességre anyagi keret nincs.

 

Az anyukák büszkén tologatják a folyosón kis kosárkákban most született babáikat, ám ebből a kosárkából is kevés van az osztályon, várólista van rá. Egymás után veszik ki belőle, és teszik bele a pici babákat. Esetleg például a megfázással küzdő pici baba után kerül bele olyan baba, aki nincs megfázva. A következmény, és az átfertőzés adott – hiszen a kosárka fertőtlenítésére sem idő, sem mód nincs. Mert minden nagyszülő, és minden büszke apuka türelmetlenül toporogva várja, hogy a kis gurulós kosárkában megpillanthassa végre a család kis büszkeségét. ….  Szintén anyagi kérdés, ezekből a kis járművekből miért nem áll rendelkezésre elegendő az osztályon.

 

A babák gurulós kosárkában történő bemutatása ugyanazon az ajtón keresztül történik, amelyen ki és be járnak a látogatók, és a személyzet is, sokszor még utcai ruhában, hiszen csak az osztályon tudnak átöltözni. Igaz, a látogatók nem járhatnának be, de vannak olyan látogatók, akik ezt a szabályt nem értik meg, és mivel hatalmas csapatokba verődve érkeznek, a személyzet nem is mer rájuk szólni (több híradás is szólt már arról, amikor látogatók támadtak a kórház személyzetére, mert azok nem csinálták azt, amit a látogatók akartak). Szóval ezek a látogatók erősen kétséges testi illattal és ruházati tisztasággal elvonulnak az éppen most született, gurulós kosárkában lévő pici baba mellett, és ha tehetik, még bele is lihegnek az újszülött arcába, bizonyítván, hogy ők milyen jó fejek, és az újszülött milyen szép. A fertőzés azonnal adott. … Hogy miért nincs ezen az osztályon biztonsági őr, ha a sürgősségin pedig van, megválaszolatlan kérdés marad.

 

Az anyukák a szobákba is magukhoz vihetik csecsemőjüket, csakhogy hely hiányában szinte az összes szobát pótágyazzák. Mivel nem létezhet társadalmi kirekesztés egy kórházban, így a csapatokkal felvonuló látogatók oda is bármikor behatolhatnak, foghatják az ajtó, vagy az ablak kilincsét, főleg, ha a mellékhelységet is használják ott. Az anyuka ezeket szintén megfogja, és álmában sem gondol arra, minden kilincs fogása után fertőtlenítse a kezét, és úgy nyúl pici babájához, hogy nem fertőtleníti a kezét. Ezt már csak azért sem teheti meg, mert kézfertőtlenítőt anyagi lehetőségek hiányában a kórház nem tud a szobákba kihelyezni, csak folyékony szappant. Ez pedig csak köztes megoldás, nem az igazi. Tehát, ha az anyuka nem visz magával külön kézfertőtlenítőt, akkor nem lesz képes a kórházban a megfelelő mértékű kézfertőtlenítésre.

 

És sorolhatnánk még tovább és tovább, vég nélkül.

 

Az újszülöttekre tehát a kórházakban rengeteg fertőzési veszély leselkedik, mindez pedig kizárólag azzal indokolható: nincs a kórházaknak pénze arra, hogy a megfelelő mértékű higiéniát és a fertőzésmentes környezetet fenntarthassák.

 

A média által most megszellőztetett esetben a kórházigazgatót függesztették fel, a vizsgálat idejére, pedig a kormányt kellene felfüggeszteni. Hiszen a kormány az, aki megalkotja a vonatkozó rendelkezéseket, és az is a kormány, aki kivonta a pénzt az egészségügyből.

 

 

Doody


Fotó: okosanya.blog.huKapcsolódó írásaink:


Átszervezés után - a magyar egészségügy valósága 

Az egészségügy van elátkozva, nem a kormány 

Meghalt egy betegem, legyetek átkozottak, döntéshozók! 

Magyar egészségügy 

Párhuzamosan fizetünk az egészségügyben 

Borúlátó kilátások - A hazai egészségügy 


További hírek

  Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
2024. 06. 13. 15:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Ezekben a cipőkben bátran útnak indulhatsz kirándulni
2024. 06. 12. 10:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 fovarosi-hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 fovarosi-hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 fovarosi-hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 fovarosi-hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport