FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Az AXA gátlástalanabb, mint valaha. ... Teheti.

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2021.04.12.
 Hétfő
Ma Gyula napja van.
Holnap Ida napja lesz.
   EUR árfolyam
   357,09 Ft
   CHF árfolyam
   324,70 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 08. 09:09     


Az AXA gátlástalanabb, mint valaha. ... Teheti.
A problémás bankok toplistáját az AXA Bank vezeti, most a brutális kamatemelésével verte ki a biztosítékot ügyfeleinél. Az árfolyamgát kényszerébe már belehajszolta az ügyfeleit, holott tudjuk, az nem épp a legideálisabb megoldás az adósok számára.

Az adósoknak szinte minden bankkal adódik kisebb-nagyobb, kevesebb-több problémája. A problémás bankok toplistáját az AXA Bank vezeti, most a brutális kamatemelésével verte ki a biztosítékot ügyfeleinél. Az árfolyamgát kényszerébe már belehajszolta az ügyfeleit, holott tudjuk azt: az árfolyamgát konstrukciója nem épp a legideálisabb megoldás az adósok számára.


A PSZÁF egy ügyfélpanasz nyomán meg is állapította (H-FK-I-B-270/2013. sz. határozat) a bank jogszabálysértését, a bírság összege viszont mindössze 150 000 Ft. Elgondolkodtató, hogy a bank magával a jogszabály megsértésével klasszisokkal többet kaszált, mint amennyit most a bírság összegeként be kell fizetnie a felügyelet felé. A bírság, mint tudjuk, visszatartó erőként funkcionál a hatósági eljárások módszertanában, elméletileg. A gyakorlatban viszont szembetűnő, hogy a bírság összege és az elkövetett jogszabálysértés között a fordított arányosság elve működik. Ez azt is jelenti, hogy – mondhatni – a felügyelet engedélyével bátran, nyugodt szívvel tovább lehet folytatni a banki visszaéléseket.

 

Az AXA egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül emelte a kamatát. A felügyelet nem ezt a tényt kifogásolta, hanem azt, hogy a bank nem értesítette az egyoldalú, a jogszabállyal eleve szembemenő kamatemelésről az ügyfelét. „Érdemes felidézni, hogy 2012. július elsejétől az AXA az euró alapú kölcsön kamatát két teljes százalékponttal emelte. A svájci frankban eladósodottaknál 1,25-1,75 százalékpontos volt a drágítás. Augusztus elsejétől és szeptember elsejétől azután még tovább emelték a kamatokat. Ráadásul egyre nagyobb mértékben. Az őszi menetben már 3,15 százalékpontos drágítás is akadt. Mindezt csupán „a forrásköltségek kedvezőtlen változása” kitétellel indokolták. Miközben a nemzetközi kamatkörnyezet, de a magyar országkockázati felár is egészen mást mutatott. Ahogy a hazai pénzpiaci kamatok is.” – írja az enpenzem.hu.

 

Mint ismeretes, az AXA másik ilyen jellegű, idei „ügyfélbarát” ügyfél-behúzása az volt, hogy arról értesítette ügyfeleit: amennyiben az ingatlanát sikerül eladnia, elengedi a tartozása egy részét – és itt a lényeg – egyedi megállapodások keretében. … A felügyeletnek persze ez sem szúrja a szemét. Nem találják megtévesztő és öncélú reklámnak, jogalap nélküli gazdagodásra törekvésnek, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak, és nem minősítik csalásnak, sem egyoldalúnak. A fordított arányosság elvén működhet az AXA Bank, a PSZÁF engedélyével és – ezek szerint – mély egyetértésével tovább is országunkban.  Miért ügyfél-behúzás? Mert az adósok szerződését nem módosítják, lévén, bedőlt, felmondott szerződésekről beszélünk – tehát új szerződést, vagy megállapodást kellene írniuk, ám erről nem szól a jeles ajánlatuk. Bár, tulajdonképpen, konkrét ajánlat sem érkezik az ügyfél részére, ezzel együtt minden egyes ügyfél számára más és más ajánlatot, más és más feltételrendszerrel akarnak kidolgozni. Majd. … Az Axát és módszereit ismerve: majd, ha piros hó esik.

 

 

Maradjuk a témánknál: a felügyelet szerint mindez rendben van. Nem vizsgálódik – már miért is tenné? Hiszen ez ügyben csak újságcikkek születnek, ők hivatalból nem indítanak vizsgálatot, konkrét ügyfélpanasz pedig nem érkezik hozzájuk a konkrét ügyben. Miért is érkezne?

 

A bankok ügyfelei folyamatosan, immáron 2009 óta egyre növekvőbb ütemben bombázzák a felügyeletet beadványaikkal. Nem történik semmi. Talán egy-két ejnye-bejnyét megejt a felügyelet, az esetek többségében azonban elkezdi átirányítani az adósokat vagy a Békéltető Testülethez, vagy a bíróságokhoz. A Békéltető Testület egyetlen esetben sem adott még igazat az adósnak, tehát marad a bíróság. Azok a bíróságok maradnak, akik képtelenek egy-egy szó jelentését értelmezni, és így érdemben megfelelően elbírálni, eldönteni és lezárni egy adós panaszt.

 

Ne feledkezzünk meg a civil érdekvédelmi szféráról sem, hiszen ők még régebben, már 2007-2008-tól bombázzák a felügyeletet, jelezve a bankok visszaéléseit. Mi történik? Ugyanaz, mint az adósok esetében, nem szeretném ismételni önmagam.

 

Kanyarodjunk hát vissza az AXA esetéhez a magyar bankfelügyelettel. Ilyen felügyelet, ilyetén módszerei mellett mindezt megtehetik. Bolond volna nem megtenni. Kifizet pár százezer forintot, bírságként, miközben több milliós, esetleg milliárdos hasznot bezsebel azzal, hogy figyelmen kívül hagyja a működését előíró törvényi rendelkezéseket. Teheti. Úgysem találja senki oly mértékben jogszabályszegőnek, hogy kezdeményezze a felszámolási eljárását, mondván: Na, ezt már nem. Na, ezt már nálunk nem. Na, ezt már Magyarországon nem. Na, ezt már Magyarországon, a magyar adósokkal szemben nem. Mit képzeltek? …

 

A felügyelet néma. Az AXA gátlástalan. A magyar jogrendszer hatástalan. Visszatartó, illetve visszahúzó erő, vagy kontroll nem létezik.

 

Elméletben van.

 

… És a gyakorlat? …

 

Jelzem: a „felügyelet” szót szándékosan írtam kisbetűvel.

 

Doody Kapcsolódó írásaink:


Most akkor vizsgálhatja, vagy nem? A PSZÁF és az adósok szerződései

Ha egy felügyeletnek nagyon szűk a vizsgálati jogköre

A felügyeleti szervek csak bábok a bankok kezében?

Elengedhetetlen a közjegyzők felelősségének vizsgálata az adósperekben 
Most jó devizaadósnak lenni - áradnak az ötletek

Nyílt levél a PSZÁF elnökének

Hibázott a Kúria? 

Sok milliárdos bukás! Nyomoz a Nemzeti Nyomozóiroda!

Óriási pénzbírságot kell fizetnie a Riffeisennek 

Megérkezett Binder István válasza 

Közérdekű adatigényléssel fordult az LMP a PSZÁF-hez 

 

 


További hírek

  Az amerikai elnök „félhülye”, helyettese „fekete ribanc” a szegedi docens katedráján
2021. 04. 12. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Orosz rulett: egyetértésben tiltakoznak a pedagógus szervezetek az áprilisi nyitás ellen
2021. 04. 12. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében
2021. 04. 12. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Minden rendben a sajtószabadsággal: csak a közmédia készíthet felvételeket a járványhelyzetről
2021. 04. 06. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Orbán 21-re húzott lapot: bejelentette a szerdai nyitást
2021. 04. 06. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Istenes László a TV2-től Felcsútra ejtőernyőzött
2021. 04. 03. 20:11 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport