FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Bajban a piaci árusok Budafokon

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.08.20.
 Kedd
Ma István napja van.
Holnap Sámuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,96 Ft
   CHF árfolyam
   299,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 03. 23. 17:43     


Bajban a piaci árusok Budafokon
Egy 500 ezer forintos kft-nek készül eladni Budafok belvárosának, a Szomszédok sorozat helyszíneként országos ismertséget szerzett helyszínének egy jelentős területét azilletékes önkormányzat.

Egy 500 ezer forintos kft-nek készül eladni Budafok belvárosának, a Szomszédok sorozat helyszíneként országos ismertséget szerzett helyszínének egy jelentős területét azilletékes önkormányzat.Egyelőre úgy tűnik, pénztelen befektetővel üzletel a kerület, a piaci árusok pedig ellehetetlenülnek. Erről ír a Párbeszéd Magyarországért (PM) közleményében

A Közlemény szerint:

A XXII. kerület jelmondata „Kisváros a nagyvárosban”, ami emberléptékű, otthonos hangulatot, élhető várost jelent. Ez Budafok és főként belvárosának a helyi lakosokat bevonó átgondolt, és tervezett fejlesztését igényli. Fejlesztési koncepció kidolgozása helyett azonban az önkormányzat tavaly áprilisban hirtelen eladásra kínálta a belváros két jelentős területét.

 

A pályázati kiíráson egyetlenként elindult, és azt megnyerő, 500 ezer forintos törzstőkével rendelkező cég vállalta, hogy milliárdos beruházással átköltözteti a Szomszédok televíziós sorozat egyik helyszíneként megismert budafoki piacot a megvásárolandó terület egyikére. Az önkormányzatot az sem zavarja, hogy kiderült: a cégnek erre nincsen pénze, a beruházást a kereskedők pénzéből építené meg. Az árusoknak korábban azt ígérték, hogy az új piacon hasonló bérleti díjakat kell majd fizetniük, most azonban felszólították őket, hogy vegyék meg leendő üzlethelyiségüket. A beruházó „tájékoztatásul” közölte, hogy az eddig beérkezett – vélhetően nem létező – ajánlatok 500 ezer és 700 ezer forint közötti négyzetméterárakra vonatkoznak. Ez azt jelentené például, hogy egy 20 m2-es üzletért 10 milliót kellene fizetni. De, ha az új piacot az árusok pénzéből építik meg, kérdés, hogy mi szükség van a fejlesztő cégre? Miért kapja meg ennyire olcsón, 15 millió forintért a 4328 m2-es telket?

 

A másik megvásárolt terület a templomok szomszédságában lévő volt Budafok mozi és 3177 m2-es telke. Itt, a belváros kellős közepén egy 900 m2-es élelmiszeráruház épülhet. A kisvárosi belváros hangulatát romboló pláza ráadásul felesleges is, mivel a közelben több élelmiszeráruház található, két megállónyira van a Savoya-park, és a Campona sincs messze. A beruházó közben a piac esetében megkapta a plázastop alóli felmentést, ám az élelmiszerdiszkont esetében visszavonta a kérelmet. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy 2015-től már nem kell ilyet kérni és addig jegelheti ezt a kényes ügyet. Az új piac meg közben épülhet, ami jól mutat a jövő évi választásokon.

 

Vajon kinek az érdekét szolgálja Budafok belvárosi területeinek elkótyavetyélése? A piaci árusok szempontjai nem érdeklik az önkormányzatot, de a lakosok véleményét sem veszik figyelembe. A helyi Promontorium Polgári Casino civilszervezet a felelős miniszterhez írt levélben kérte, hogy fontolja meg a pláza stop alóli felmentés megadását. A Párbeszéd Magyarországért egyetért a civilekkel, miszerint Budafok belvárosában a történelmi városközpont hangulatát kell erősíteni.

Budafok belvárosában az elmúlt húsz évben nem sok minden történt, és ebben az ügyben a kerület 2006 óta fideszes vezetése sem igen tud kire mutogatni. Mindenki nagyon örülne annak, ha végre a belváros egységesen megújulna. Ezt azonban a helyi vállalkozók és lakosok bevonásával kell megtenni, nem pedig a belváros területeinek kétes befektetőknek való átjátszásával. (PM)


További hírek

  Hasznos tanácsok az életteret jelentő Föld megóvásáért
2019. 08. 18. 11:51 fovarosi-hirhatar.hu
  Aktuális akciók a LifeStyleShopnál
2019. 08. 18. 11:44 fovarosi-hirhatar.hu
  Bemutatkozik az N&D kutyatáp
2019. 08. 18. 11:37 fovarosi-hirhatar.hu
  Amúgy tényleg: hova lett Kálmán Olga, aki megígérte, hogy Karácsony mellett kampányol...?
2019. 08. 17. 14:01 fovarosi-hirhatar.hu
  Üres kassza várja a következő budapesti főpolgármestert
2019. 08. 16. 13:08 fovarosi-hirhatar.hu
  Az érettségi után képviselőnek indul Nagy Blanka
2019. 08. 16. 13:08 fovarosi-hirhatar.hu
  A „nyóckerben” berezelt a Fidesz Pikó Andrástól
2019. 08. 15. 14:05 fovarosi-hirhatar.hu
  Orbán hajdan kádárista, mára rasszista kinevezettjétől hüledezik a német sajtó
2019. 08. 15. 14:05 fovarosi-hirhatar.hu
  Ellopták a Balatont, egy átlagember lassan már nem engedheti meg magának ezt a luxust
2019. 08. 13. 10:22 fovarosi-hirhatar.hu
  Esztergomban a Mi Hazánk Mozgalommal bizniszel a DK
2019. 08. 13. 10:22 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport