FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Büntetőbíróság elé állhat a BKK vezére

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.28.
 Szombat
Ma Emil, Csanád napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.
   EUR árfolyam
   392,82 Ft
   CHF árfolyam
   381,87 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 24. 17:17     


Büntetőbíróság elé állhat a BKK vezére
Bizonyíték szándékos eltüntetése, súlyos testi sértés, melyet foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés előz meg, garázdaság, hivatali kötelezettségek elmulasztása, jelentős anyagi kár okozása mind szerepelhetnek azokban a büntetőjogi és polgári perekben, melyek a napokban zúdulnak a BKK nyakába a vasárnap este elkövetett súlyos utasverés eredményeként.

Bizonyíték szándékos eltüntetése, súlyos testi sértés, melyet foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés előz meg, garázdaság, hivatali kötelezettségek elmulasztása, jelentős anyagi kár okozása mind szerepelhetnek azokban a büntetőjogi és polgári perekben, melyek a napokban zúdulnak a BKK nyakába a vasárnap este elkövetett súlyos utasverés eredményeként.

 

A Keleti pályaudvar aluljárójában vasárnap este verték véresre a BKK biztonsági őrei a tátrai kirándulásról hazaérkező negyvenéves családapát. A férfit – a richpoi.hu beszámolója szerint - állítólagos ittasságára hivatkozva nem kívánták beengedni az állomás területére. A

visszautasítást kérdés és szóváltás követte, a helyszínen lévő több BKK alkalmazott közül két őr és az utasjelölt között. Az utazni vágyó - aki jól öltözött, civilben egy ismert HR cég vezető munkatársaként dolgozó, átlagos kinézetű állampolgár – egy idő után, bár rendelkezik érvényes jeggyel az utazás igénybevételére, okos enged alapon, a korlátozás kényszerének hatására feladta a metróval történő továbbközlekedési szándékát és más megoldás után kívánt nézni. A biztonsági ellenőröket és a szidalmakat faképnél hagyva a távozás mellett döntött és elindult az ellenkező irányba.

 

Eközben –gondolta - mégiscsak feljegyezné az eljáró személyek, nyilvános, köztájékoztatási célt szolgáló azonosítókártyáján található információkat. A hibát ott követte el, hogy ezt a szándékát előre közölte is velük és telefonját elő is készítette a fotózásra. Az őrök közül az egyik ezt meghallva, a tőle már eltávolodott személy után futott, azonnal nekitámadva leütötte, a telefont összetörte. A szereplőket és az esetet is, ahogyan sokmillió utas arcát mindennap, a biztonsági kamerák látták. Az ütés erejére jellemző, hogy az utas a mozgólépcsőre zuhant, ennek következtében füle és feje felszakadt, a lába eltört, sebei erősen véreztek, a metró lejárat környékén minden véres volt.

A bekövetkezett sérülések egy laikus első látására is - de a helyszíni és a kórházi dokumentumok szerint egyértelműen és hivatalosan - 8 napon túl gyógyulók, ezért már a súlyos testi sértést valósítják meg. Az elkövető a súlyos sérültet ezután magára hagyta és távozott a helyszínről.

 

 

Sem az elkövető, sem a helyszínen tartózkodó BKK munkatársak, ideértve a monitorok mögött ülő, kamerákat ellenőrzőket és a létesítmény (állomás és aluljáró) egyéb dolgozóit is, semmilyen módón nem segítettek az erősen vérző sérültnek, annak ellenére, hogy jó néhányan, bizonyíthatóan látták az esetet. Az első ellátást az áldozat által hívott rendőrök és mentők kezdték meg, mintegy 40 perc elteltével. Az esetet, a beszámolók szerint a kamerák rögzítették.

Mivel mind a szóváltás, mind az azt követő erőszak és garázdaság a munkakör ellátása kapcsán következett be, ezért a munkáltató felelőssége jelentős lehet. Ezt tovább súlyosbítják a jogkorlátozások, a bizonyíték kezeléssel összefüggő cselekmények, a segítségnyújtási és jelentési kötelezettségek - sok alkalmazottat érintő - sorozatos, esetleg szándékos elmulasztásai.

 

A cég belső eljárásában természetesen elintézhető az érintett elbocsátásával és csoportvezetőjük megrovásával, de a hivatalos büntető és polgári eljárásokra már nem a vállalat által írt szabályzat, hanem a törvénykönyvek vannak hatással. Így ezeknél a munkáltató jogokat gyakorló vállalat felelős vezérigazgatójának érintettsége is felmerül, a középvezetőkével együtt.

 

Gyakori, hogy az őröket nem a szolgáltató alkalmazza, de mivel a szolgáltatás kapcsán kerülnek kapcsolatba a fogyasztóval sőt, a szolgáltatási szerződésben (jegy) foglalt szolgáltatás igénybevételét a partnerek a felhatalmazás keretében meg is tagadhatják, ezért a szolgáltatónak kötelessége és felelőssége van a nevében eljáró, logójukat viselő partnerek tetteivel szemben. A sérült egy nappal később adott nyilatkozatában elsősorban szeretné elfelejteni ezt a lidérces emléket, ugyanakkor szeretné, ha nem maradna következmény nélkül az eset, mert ekkor könnyebben és gyakrabban eshet meg ez a történet bármilyen más fővárosi utazóval is.

 

(képünk csak illusztráció)


További hírek

  Meghalt Andrew Fletcher, a Depeche Mode alapító tagja
2022. 05. 27. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező
2022. 05. 27. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Meghalt a gengszterfilmek legendás színésze, Ray Liotta
2022. 05. 27. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Péntektől csak magyar rendszámmal lehet 480-ért tankolni
2022. 05. 26. 19:57 fovarosi-hirhatar.hu
  A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt
2022. 05. 26. 19:57 fovarosi-hirhatar.hu
  Parragh: A tanároknak ott a szabad nyár, a tűzoltóknak meg az adrenalinlöket
2022. 05. 26. 19:57 fovarosi-hirhatar.hu
  511 400 forint volt a bruttó átlagkereset márciusban
2022. 05. 24. 15:12 fovarosi-hirhatar.hu
  Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
2022. 05. 24. 15:12 fovarosi-hirhatar.hu
  Nyilatkozott a fideszes polgármester, aki egy 60 évvel fiatalabb lányt vett feleségül
2022. 05. 24. 15:11 fovarosi-hirhatar.hu
  Kuncze Gábor azonnal lemondott volna Pintér helyében
2022. 05. 22. 19:16 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport