FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Csak kormányzati akarat kellene hozzá

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.27.
 Csütörtök
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   339,12 Ft
   CHF árfolyam
   319,00 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 06. 06:56     


Csak kormányzati akarat kellene hozzá
A három évvel ezelőtti vörösiszap-baleset mérlege tragikus: tíz értelmetlen halál, egy magára hagyott térség és számtalan megválaszolatlan kérdés. Az PM szerint ideje lenne végre megtalálni az események államigazgatási felelőseit, és levonni az Európában példátlan eset konzekvenciáit.

A három évvel ezelőtti vörösiszap-baleset mérlege tragikus: tíz értelmetlen halál, egy magára hagyott térség és számtalan megválaszolatlan kérdés. Az PM szerint ideje lenne végre megtalálni az események államigazgatási felelőseit, és levonni az Európában példátlan eset konzekvenciáit.

 

Három éve történt a tragikus kimenetelű gátszakadás az ajkai vörösiszap-tárolóban, melynek nyomán lúgos zagy öntötte el Kolontár és Devecser térségét, tíz ember halálát és több száz család egzisztenciájának, biztonságérzetének végleges megrendülését okozva.

 

Három éve nem tudjuk, hogyan történhetett meg mindez annak ellenére, hogy a létesítményt a katasztrófa előtt átfogóan ellenőrizték, és az illetékes hatóságok frissen kinevezett, az új Orbán-kormány bizalmát élvező vezetői mindent rendben találtak. Közel három esztendeje nincs válasz arra a kérdésre sem, hogy mi történt a magyar lakosság által a tragédia napjaiban felajánlott adományokkal, a kormány ugyanis nem számolt el a pénzzel.

 

Csak azt tudjuk, hogy a segélyek szétosztása átláthatatlan módon, a helyiek bevonása nélkül, sokszor értelmetlen célokra történt, miközben ma is sokan várnak a káruk megtérítésére és valamilyen kézzelfogható segítségre. Nem tudjuk, ki és milyen alapon választotta ki a helyreállításban részt vevő cégeket, csak azt tudjuk, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű megbízást a Fidesz gazdasági holdudvarához kötődő cégek kapták.

 

Nem tudjuk, milyen hosszú távú egészségügyi és környezeti hatásai lesznek a balesetnek, mert a szükséges vizsgálatoknak csak a töredékét végezték el. Nem tudjuk továbbá, hogy lesznek-e felelősei a tragédiához vezető mulasztásoknak az államigazgatásban (az eddig történtek szerint nem lesznek), és levonja-e a kormány a hasonló katasztrófák megelőzését segítő következtetéseket, átalakítva a nagy környezeti kockázatú üzemek ellenőrzésére illetve felelősségbiztosítására vonatkozó szabályozást - mindez ugyanis máig nem történt meg.

Az Orbán-kabinet ehelyett az államosítási törekvéseinek szolgálatába állította a katasztrófát, munkahelyek százait veszélyeztetve az amúgy is a gazdasági ellehetetlenülés szélére került térségben.

 

Az Együtt-PM szerint a kormány még mindig nem jutott el a vörösiszap-balesetből származó elkerülhetetlen következtetésekig. A felelősségrevonás és a tisztázó vizsgálat éppúgy elmaradt, mint a tapasztalt hatósági fejetlenség rendszerszintű kezelése.

 

A helyi közösségek szétszakadását tétlenül figyelte a kormányzat, a pszichológiai és környezetegészségügyi segítségnyújtás teljesen esetleges és elégtelen volt. A megfelelő környezeti felelősségbiztosítási rendszer hiánya hiába bizonyosodott be, a mai napig nem történtek lépések a rendszer kialakítására - jóllehet a katasztrófát követő néhány hónapon belül mi törvényjavaslattal éltünk.

 

Az ökopárt szerint ugyanakkor még most sem késő: a megélhetés nélkül maradt embereken lehet segíteni, a valódi felelősöket meg lehet találni, a tanulságokat be lehet építeni a szabályozásba – csak kormányzati akarat kell(ene) hozzá.

 

 

Jávor Benedek országgyűlési képviselő az Együtt-PM szakpolitikusa

 

 

MTI

Fotó: Magyar Hírlap


További hírek

  Az enyhe tél ellenére 141-re nőtt a fagyhalál áldozatainak a száma
2020. 02. 25. 16:05 fovarosi-hirhatar.hu
  Bíróság elé kerülhet pénteken Demeter Márta
2020. 02. 25. 15:56 fovarosi-hirhatar.hu
  Mesterházy: Nem a DK-ban kell keresni a hibát
2020. 02. 25. 15:56 fovarosi-hirhatar.hu
  Végleg felfalnak a szúnyogok – uniós stop a légi irtásnak
2020. 02. 22. 17:44 fovarosi-hirhatar.hu
  „A székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták” – közölte Orbán irodalmi vérebe
2020. 02. 22. 17:43 fovarosi-hirhatar.hu
  Csendben benyújtották a győri polgármester kettős tevékenységét engedélyező törvénymódosítást
2020. 02. 20. 15:52 fovarosi-hirhatar.hu
  Bódi Sylvi rasszista ironizálással nyalt be az Orbán-kormánynak – Mikronéziából
2020. 02. 18. 19:28 fovarosi-hirhatar.hu
  Bayer Zsolt megnyugodhat: nem lesz politikai tisztogatás a vári lakások miatt
2020. 02. 18. 19:28 fovarosi-hirhatar.hu
  Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020. 02. 17. 21:08 fovarosi-hirhatar.hu
  Jogerősen nyert a DK: nem volt törvénytelen a tévészékház meglátogatása
2020. 02. 17. 21:08 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport