FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Elnök Úr, vállaljon közösséget a szurkolókkal!

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.22.
 Szombat
Ma Paulina napja van.
Holnap Zoltán napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,62 Ft
   CHF árfolyam
   416,95 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 26. 04:17     


Elnök Úr, vállaljon közösséget a szurkolókkal!
Az élcet sem nélkülöző meghívás valójában a hazai szurkolótábor nehézségeit tárta az MLSZ elnök elé, melyet az ésszerűtlen, új szabályok bevezetése okozhat egy olyan focirajongónak, aki jegyet megvásárolva szeretne stadionon belülre kerülni ahhoz, hogy egy jó mérkőzést végigszurkolhasson.

Az Újpesti Torna Egylet szurkolói nyílt levélben hívták meg Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, hogy vendégszurkolóként vegyen részt az elmúlt hétvégei mérkőzésen.

 

Az élcet sem nélkülöző meghívás valójában a hazai szurkolótábor nehézségeit tárta az MLSZ elnök elé, melyet az ésszerűtlen, új szabályok bevezetése okozhat egy olyan focirajongónak, aki jegyet megvásárolva szeretne stadionon belülre kerülni ahhoz, hogy egy jó mérkőzést végigszurkolhasson.


Egy szurkoló azonban e hétvégi kikapcsolódáshoz többszintű tortúrán kénytelen végigmenni. Először is az internetes jegyrendelés csak hosszas huzavona után működőképes. Az UTE szurkolói jelezték azt is: vendégszurkolóként már 3 órával a mérkőzés kezdete előtt meg kell jelenni ahhoz, hogy be is engedjék őket a mérkőzésre. Ehhez kapcsolódik az az új szabály is, hogy esernyőt a szurkoló nem vihet magával, akkor sem, ha esik az eső, mert azzal együtt nem engedik be a stadionba. Az új szabályok alapján üdítőt sem vihet magával a szurkoló, frissítőként (még alkoholmenteset sem) mert szintén kizárják a stadionba való belépés lehetőségéből. Az új rendeletek nem szólnak ugyanakkor arról, hogy példának okán egy cukorbeteg vendégszurkoló mit tegyen, ha a mérkőzés kezdete előtt kötelezően előírt több órás várakozási idő alatt (a buszra várakozás és a buszozás ideje alatt) megszomjazik netán. … Azt is jelezték a szurkolók, hogy az elnök úr, sajnos, nem fog tudni wc-re sem elmenni majd egész délután, illetve estébe nyúló program alatt, tekintettel arra, hogy nincs megfelelő számú mellékhelység a stadionokban elhelyezve, vagy kiépítve.

 

Arról nem érkezett híradás, hogy Csányi Sándor esetleg méltatta-e válaszra a szurkolókat. Szilágyi György, a Sport- és Turizmusbizottság jobbikos alelnöke viszont az UTE szurkolói mellé állt, és nyílt levelét még szombaton, az MTI-hez juttatta el:

 

„Tisztelt Csányi Sándor!

Az Újpest-szurkolók nyílt levelének minden szavával egyetértünk. Rajta, Elnök Úr, legyen bátor, 24 órája maradt, hogy elfogadja a meghívást. Vigye magával Samu István rendőr vezérőrnagyot, az MLSZ biztonsági igazgatóját is, akinek ez az egész, jelenlegi állapot köszönhető!


A háromórás utazás alatt lesz idejük megbeszélni, hogy mennyire szolgálja a magyar labdarúgás érdekeit az, hogy

- néhány kivételtől eltekintve az összes pályán - az Önök intézkedéseinek köszönhetően - drasztikusan csökken a nézőszám,

- jó pár stadionban, ahol eddig legalább hangulat és lelkes szurkolás volt, most hangulattalan mérkőzések zajlanak, mert Önök és néhány klubvezető a leglelkesebb szurkolókat üldözte el a stadionokból,

- az MLSZ-ben a magyar válogatott több évtizedes sikertelenségének soha nem voltak felelősei, és vannak olyan vezetők, alkalmazottak, akik komoly juttatásokért szintén több évtizede produkálják a középszerűséget.


Esetleg megfejthetnék azt a titkot is, hogy ha a szurkolók a "balhék" miatt nem járnak meccsre, akkor miért a holnapi derbire mennek ki húszezren és miért nem a Mezőkövesd-Puskás Akadémia fideszes házi döntőre?


Ez jó lehetőség lenne arra is, hogy megkérdezzék a szurkolók véleményét a névre szóló jegyről és a szurkolói kártyáról. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a Jobbik hiába kezdeményezte már többször a Sport- és Turizmusbizottságban, hogy hallgassuk meg erről a kérdésről a szervezett szurkolói csoportokat, a fideszes többség ettől elzárkózott, és leszavazta a javaslatunkat.


Rajta, Elnök Úr, vállaljon közösséget a szurkolókkal, és Ön is egy olyan megalázó intézkedéssorozat után tekintse meg a mérkőzést, mint a szurkolók!

Ha elfogadja a meghívást, akkor Önnek csak most az egyszer kell elviselnie ezeket az ésszerűtlen szabályokat. Az Önnel együtt utazó szurkolóknak viszont folyamatosan, hétről hétre, pedig nincs más bűnük, mint, hogy Önökkel ellentétben szeretik a magyar labdarúgást.


Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Sport- és Turizmusbizottság alelnöke”


Mindezek után – az elnök úr válasza és megjelenése nélkül - a vasárnapi mérkőzésen tapasztalt rendbontás következtében megbüntették az újpesti csapatot, annak ellenére, hogy a rendbontók valójában Fradi szurkolók voltak. Egy demokráciában ugyanis így illik.

 

Az Origo adta hírül: „… a mérkőzés hajrájában több ferencvárosi szurkoló megpróbált beszaladni a pályára, akkor még megakadályozták őket ebben a rohamrendőrök, a lefújást követően azonban a drukkerek nagy része már együtt ünnepelték a győzelmet a játékosokkal a gyepen.Az FTC-Újpest mérkőzésen történt rendezési hiányosságok, a hazai szurkolók rendzavarásai (pirotechnikai eszközök használata, bedobálása, megbotránkoztató rigmusok skandálása) és a nagyszámú hazai szurkoló nézők által elzárt területre történt behatolása miatt az FTC, mint visszaeső 2 millió forint pénzbüntetést kapott, továbbá a fegyelmi bizottság elrendelte az FTC soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Puskás Ferenc Stadion C szektorának és az M-től S-ig tartó szektorainak lezárását is - áll az MLSZ közleményében.


A fegyelmi bizottság a vendégszurkolók részéről megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, pirotechnikai eszköz használata és rendbontások elkövetése (székek feltépése, bedobálása, kordonok megbontása és dobálása) miatt az Újpestet 400 ezer forintra büntette.”


Mindezek után természetesen attól híres a hazai sajtó, hogy azért kell 40 milliárdot költeni a stadion felújításokra, hogy emelhessék a nézőszámot, mert a kormány és az MLSZ egyöntetűen fájó pontnak találja a nézőszámok drasztikus csökkenését.

Kérdés: csodálkozik a történtek után ezen még valaki?

 

Azért arra kíváncsi volnék, milyen büntetési tételt találnak ki arra, hogy a „megbotránkoztató rigmusok skandálása” nevezetű „bűncselekményt” megtorolják majd. Hiszen esernyő kitiltva. Üdítő kitiltva. Pirotechnikai eszközök használata kitiltva. Zászlókat és sálakat még viselhetnek, de – elméletileg, ahhoz, hogy a bírságot elkerüljék - némán kellene végignézniük egy mérkőzést a szurkolóknak.

 

A szurkolók pedig tombolnak, amin nem lehet csodálkozni. Felnőtt emberektől megvontak minden mozgásteret, mozgási lehetőséget, amit egy felnőtt személyiség nem igazán képes tolerálni. Egy gyermeket, ha maximálisan lekorlátoznak, azonnal elkezd lázadni, egy felnőtt nem ugyanezt fogja tenni? Az emberek azért mennek hétvégi mérkőzésekre – azon túl, hogy buzdítsák kedvenc csapataikat -, hogy kiengedjék a hét közben felgyülemlett fáradt gőzt (igaz, fideszes módra otthon is maradhatnának, verni az asszonyt, hogy ily módon engedjék ki a feszültséget). Ám a gőz benn marad, mert azt mondták nekik, végül robban, mint a kukta, főzés közben, ha nem lazítunk a tetején…

 

Ha megnézzük a külföldi klubok mérkőzéseinek közvetítését, jó hangulatú meccseket láthatunk, ahol zeng a stadion, szól a zene, dob, vagy a kürt, a szurkolók ordítanak, gyúlnak a görögtüzek – mégsem esik egymásnak a két szurkolói oldal. …. A focisták pedig fociznak, mert szurkolóik képesek arra, hogy lelkesítsék őket, így van miért rúgni a bőrt. (Nőként azt mondom: ezeket a mérkőzéseket én is szívesebben nézem, mert magával ragad a szurkolók önfeledtsége, a kürt, a dob, a hangzavar. Szívesebben nézem, mert tetszik, ahogy a focisták a nézőknek játszanak, a buzdítás szurkoló és focista között oda-vissza kézzel fogható, és tapintható.)

 

Itthon viszont mindez eltűnt, megtiltották, és még szankcionálják is, ezzek együtt nézhetem az üres széksorokat a közvetítéseken. A szurkolót, ha nem is pénzbírsággal, de olyan szankciókkal fogják vissza a megjelenéstől, amelyek megmagyarázhatatlanok. Nem ehetnek, nem ihatnak, nem védhetik magukat az időjárás viszontagságaitól, de még csak a mellékhelyiséget sem tudják igénybe venni. Ezzel együtt a saját autójukkal, vendégszurkolóként nem is érkezhetnek a mérkőzésre, mert a kötelező buszjárattal kell a helyszínre látogatniuk, mint a fegyenceknek, rendőri (bocs: biztonsági) kísérettel, és kötelező átvilágítás után. Ám mindezeket megelőzően regisztrálni kell magukat, az adataikat megadva. …

Kérdés: csodálkozunk-e azon, hogy üresen konganak a stadionjaink, focistáinknak pedig nincs kedve focizni?

 

Halkan jegyzem meg: a 40 milliárdból rengeteg gyermeket jól tudtak volna lakatni, hiszen hazánkban minden ötödik gyermek éhezik. Ezzel szemben a kormány ezt a pénzt a stadionok felújítására költi. Azokra a stadionokra, amelyeket a lehetetlen rendelkezéseivel kiüríteni igyekszik. Ha valaki érti kormányunk és az MLSZ logikáját, kérem, magyarázza el nekem!

 

Doody

Fotó: Nemzeti SportTovábbi hírek

  Fafelületek festése profi módon
2024. 06. 20. 12:25 fovarosi-hirhatar.hu
  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
2024. 06. 13. 15:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Ezekben a cipőkben bátran útnak indulhatsz kirándulni
2024. 06. 12. 10:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport