FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Ezért nem szabad alábecsülni a téligumi előnyeit

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.12.
 Péntek
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   392,92 Ft
   CHF árfolyam
   402,89 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 31. 10:17     


Ezért nem szabad alábecsülni a téligumi előnyeit
Olyan, mint az időjárás – szokták mondani, nem is véletlenül. Aki már csúszott meg a kocsijával télen, mert nem figyelt oda a téligumi előnyeire, az hálát adhat, hogy nem volt balesete és rohanhat gumit cserélni. Az időjárás kiszámíthatatlan, ne várjuk meg az első havat.

Ráadásul a Gumidirekt akciós téligumi keresőjével nem is kell sok időt szánni a böngészésre.

 

Téli gumi, nyári gumi: unásig ismételve

 

A kétféle guminál nem csak a mintázat mélysége és formája, de a gumi anyaga is számít: a nyári abroncsok más keverékű gumik, amennyiben ezt használják télen – egészen pontosan 7 fok alatt -, akkor a gumik rideggé, merevvé válnak, így a tapadási tulajdonságuk leromlik.

 

De ugyan így gondot jelenthet a téli gumi használata nyáron. A téli abroncsok ugyanis összetételükben különböznek a nyári gumiktól. A mintázatban rejlő mélyebb árkok, gyakoribb barázdák pedig sokkal jobb tapadást és fékutat biztosítanak télen, mint egy nyári abroncs. Nyáron azonban az anyaguk és bordázatuk miatt legalább olyan veszélyesek, mint a nyári gumi télen.

 

A kopott abroncs, a rideg nyári gumi a hirtelen leeső sok vizet, havat és latyakot nem képes kezelni, kiszorítani, ezért a gumi tapadása nem lesz megfelelő és az autó kormányozhatatlanul megcsúszik.

 

A négyévszakos gumi

 

A négyévszakos gumi igazi megosztó: van, aki úgy gondolja, hogy semmire sem jó, mások szerint pedig ez a legjobb megoldás. De mi az igazság?

 

Ahhoz kétség sem férhet, hogy nyáron a nyári gumi, télen pedig a téli útviszonyokra optimalizált gumiabroncs biztosítja a legjobb tapadást. Hogy a négyévszakos gumival mi a helyzet? Hát nem is olyan egyszerű egyértelmű választ adni, mivel sok múlik a felhasználás körülményeitől. Az igazán kemény tél nélküli országokban egyre népszerűbb ezeknek az abroncsoknak a használata,  adott esetben jó kompromisszum lehet a négyévszakos gumi, amely sokat fejlődött az utóbbi időkben.

 

Az biztos, hogy használatukkal megspórolható a tavaszi és őszi gumicsere és aki sokat autózik, annak ez fontos is lehet. De a négyévszakos gumisok sem fognak kevesebb gumit vásárolni, hiszen egy adott kilométer használatot követően mindenképpen cserélni kell a gumikat.

 

Az autó fajtájától, a felnitől és sok minden más tényezőtől – de elsősorban a négyévszakos gumi minőségétől is függ a döntés helyessége.

 

A téligumi előnyei

 

A helyzet az, hogy kedvezőtlen útviszonyok esetén (saras, havas, fagyott) a nyári gumi, illetve a kopott, nem megfelelő téli gumiabroncs több mint kétszeres fékutat jelent. A legtöbb autós nem tudja, hogy 4 milliméter az ajánlott profilmélység a téli abroncsoknál, vagyis az ennél kisebb (kopott, nem megfelelően kiválasztott) bordázati mélységű abroncsot le kell cserélni!

 

Ha csak az első hó megérkezésekor eszmél rá valaki a téli gumi szükségességére, amikor már hatalmas a baleseti kockázat – és nem csak a saját testi épségünket, de másokat is veszélyeztetünk. Ekkor aztán várhatunk a gumisoknál egy időpontra…. a kapkodás pedig megelőzhető.

 

Nincs nagy árkülönbség a nyári és a téli gumiabroncsok között. A két szett gumiabroncs kétszer tovább tart, ha az éppen nem használt gumikat megfelelően tárolják.

 

Ahhoz is érteni kell, hogy hogyan kell felszerelni a gumikat, tehát érdemes ezt szakemberre bízni. Megfelelő méretű és típusú abroncsot kell vásárolni, fontos, hogy mind a négy abroncs azonos márkájú és típusú legyen, így kiegyensúlyozott marad a tapadás mind a négy keréken. Már a vásárlás során is érdemes tanácsot kérni és nem kapásból a legolcsóbb gumit megvenni, hiszen az áron kívül annyi dologra kell odafigyelni.


További hírek

  Milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a bankkártya-elfogadás a kereskedők számára?
2024. 07. 09. 12:30 fovarosi-hirhatar.hu
  Tippek a home spa-hoz
2024. 07. 09. 12:28 fovarosi-hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 fovarosi-hirhatar.hu
  Az álló vonat nem szolgáltatás
2024. 07. 02. 18:01 fovarosi-hirhatar.hu
  9 év alatt 9 milliárd csúszott NER-közeli művészekhez
2024. 07. 02. 18:01 fovarosi-hirhatar.hu
  Egy női karóra mindig tuti befutó
2024. 07. 01. 10:26 fovarosi-hirhatar.hu
  Júliustól nem lesz szülészet a Keszthelyi Kórházban
2024. 06. 29. 11:57 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport