FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Hámok sokféle változatban

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.19.
 Péntek
Ma Emília napja van.
Holnap Illés napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 22. 11:38     


Hámok sokféle változatban
Biztos te is gyakran szoktál látni kutyákat, amikor sétáltatják őket. Mostanában pedig talán az is feltűnhetett, hogy nem nyakörv van rajtuk, hanem egyre többször kutyahámot viselnek. És nem csak a munkakutyusok vagy a vakvezető-, illetve terápiás ebek, hanem a mindennapok “egyszerű” négytappancsosai is. Jogosan merülhet fel benned is a kérdés, hogy mire jó ez, és miért inkább erre esik a gazdik választása a jól bejáratott és ismert nyakörv helyett?

Egészséges és hasznos felszerelés

 

Ha te is ki szeretnéd próbálni a hámot, akkor a Falatozoo.hu állateledel webáruház hámjai között igazán sokféle modell közül válogathatsz. Keskenyebb, vékonyabb? Élénk vagy visszafogott színű? Sokféle szempont szerint választhatod ki a szőrös pajtásod számára ideális és kényelmes darabot.

 

No, de honnan is erednek ezek a hasznos felszerelések? A hozzáértők szerint a kezdetekben valószínűleg még a lovas és igavonó állatok viseltek csak hámot, s a kutyák által viselt hasonló szerszámok a kocsihúzó hámok mintájára készülhettek. Sokak szerint tehát innen kerültek át először minden bizonnyal a szánhúzó kutyákra, majd később más munkakutyákra is.

 

Nagyon hosszú története van

 

Mint olyan sok minden más, Kínából eredeztetik a hámokat is. Ott még az időszámítás előtti időkre teszik az első darabok megjelenését.

Az ókori civilizációk már ismerhették a nyakhámot, a lovas hadak mindennapi felszerelésének részei voltak.

 

Létezett az úgynevezett fojtó nyakhám. Ez nem volt különösebben kedvező az igavonó állatok számára, mert csökkentette a teljesítményüket. Éppen emiatt jelentek meg a sokkal hatékonyabb szügyhámok. Sokak szerint a hunok kalandozásaival juthatott ez el a római birodalmi területekre is, így a Kárpát-medencébe is.

 

Az ovális nyakhám egy másik hámtípus, amit szokták kumet néven is említeni. Mindig az adott állatra “szabták”, s ezzel már az igen nehéz terheket is sokkal hatékonyabban tudták az igavonó állatokkal szállíttatni. Sokkal jobban kihasználhatták ezzel ezen állatok hatalmas testi erejét.

 

Melyik hám legyen?

 

A ma használatos kutyahámok mindegyike a kocsik húzására kifejlesztett hámok mintájára készült. Már az ókortól kezdődően alkalmaztak erős testalkatú kutyákat speciális bevetésekre. Ilyen esetekben is remekül lehetett a kutyahámokat használni. De nemcsak a harcokban, hanem őrszolgálati egységekben is, de mentő- és futárszerepekben is szolgáltak bátor ebek. Ők is mind hámot viseltek. De a jeges északi és déli vidékeken a kutyák vontatta szánokba is hámokkal fogták és még ma is fogják be a speciális kutyákat. S minden vakvezető vagy mentőkutyán is ezt láthatjuk.

 

Ma a legelterjedtebb a szügyhám, ami könnyen felrakható, de kedvelt még az y-hám is. Utóbbi a szánhúzásból került át a hétköznapok kutyáira. Teherhúzó sportokhoz vagy keresőkutyáknak ideális viselet. Válaszd bármely típust, a Falatozoo.hu állateledel webáruházban sok modell között válogathatsz.


További hírek

  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 fovarosi-hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 fovarosi-hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 fovarosi-hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 fovarosi-hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 fovarosi-hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 fovarosi-hirhatar.hu
  Milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a bankkártya-elfogadás a kereskedők számára?
2024. 07. 09. 12:30 fovarosi-hirhatar.hu
  Tippek a home spa-hoz
2024. 07. 09. 12:28 fovarosi-hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport