FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Hülyeséget beszéljünk napestig, mert élni nincsenek meg a feltételek

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.23.
 Vasárnap
Ma Zoltán napja van.
Holnap Iván napja lesz.
   EUR árfolyam
   397,62 Ft
   CHF árfolyam
   416,95 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 23. 05:21     


Hülyeséget beszéljünk napestig, mert élni nincsenek meg a feltételek
Hankissnak volt egy emlékezetes írása egy vállalatigazgatóról, aki úgy harcolt a vállalati alkoholivás ellen, hogy megengedte a büfésnek az alkohol árusítását – azzal a feltétellel, hogy felírja, hogy ki vásárolt nála….

Hankissnak volt egy emlékezetes írása egy vállalatigazgatóról, aki úgy harcolt a vállalati alkoholivás ellen, hogy megengedte a büfésnek az alkohol árusítását – azzal a feltétellel, hogy felírja, hogy ki vásárolt nála….

 

A szerencsejátékadó tipikusan a kívülálló, részvétlen, különérdekű hatalom adóforrása (ha belegondolunk, ha meg nem gondolunk bele, ….). Ha tehát kell a pénz a hatalomnak és azt onnan szerzi be, ahol viszonylag könnyen hozzáfér, akkor engedi a szerencsejátékot és megadóztatja. Ilyen volt a szovjet megszállás idején az alkohol adó. A társadalomnak egy csapás volt az alkohol mértéktelen fogyasztása, de „a hatalom” nem mondott le az utána szedhető adóról (a károk megelőzése helyett). Azt mondták, ebből fizetik az egészségügyet. Amiről ma már mindenki érzi, hogy butaság, mert olcsóbb lett volna megelőzni az alkoholbetegséget. A szerencsejáték egy eléggé embertelen szenvedélybetegség – szintén, akár az alkohol. A társadalom mentális egészségét nem javítja. Egészséges társadalmat képviselő hatalom a szerencsejátékot igyekszik vissza szorítani, határain kívül tartani, és óvakodni az efféle többe kerül a leves mint a hús bevételeket elfogadni.

 

Ugyanis a társadalom építése nem hóvégi zárástól függ, hanem sok nemzedékre szól. Ahelyett, hogy rendbe tennék a társadalom jövedelem forrásait (a társadalom egyéni tagjainak és közösségeinek jövedelemforrásait) – ami összetettebb dolog mint az adókulcsok tekerése – ahelyett a társadalmi érdek kiiktatásával felérő szerencsejátékipar szervezése zajlik. Ahelyett, hogy a banki szolgáltatásokat rendbe tennék, és nem hagynák intézményesített markecolásként működtetni, ahelyett szerencsejáték ipart telepítenek, innoválnak.

 

De én vagyok az álnaív, ha nem vallom be, hogy lényegében a szerencsejátékipar kifehérítése folyik, amint azt a cikk is említi. Az jó is lehetne. Mert ma egy állami hivatalban ügyet intézni nemritkán lottószelvény vásárlással ér fel. A bank úgy viselkedik, mintha sorsoláson dőlne el titkos hátsó szobákban, hogy kivel állnak szóba, ki kap hitelt és ki nem, kinek tekerik fel a törlesztéseit az egekbe és kinek nem. Itt jog semmi. Elküldték ideiglenesen Brüsszelbe a jogainkat. Korábban az oroszok voltak itt ideiglenesen (és mindenkit meglepett, amikor a végtelennek gondolt ideiglenesség véget ért), ma a jogainkat engedtük át ideiglenesen Brüsszelnek. A moszkvai ügynökök ide jöttek a belügybe, itt trónoltak és intézkedtek. A mostani ügynökök után mi küldjük a jogainkat, ott kint helyben tegyék rá a kezüket, és azok risztelnek, osztoznak a maradékon a bankokkal, gázszolgáltatóval, villanytársasággal, ilyen-olyan hivatalokkal.

 

Honnan tudom? Ezt mindenki tudja, még az is akinek minden barátja rég elhagyta az országot. Az is, akinek van még valakije, aki nem ment el. Jobban tudjuk, hogy mi zajlik, mint Brüsszel. A bőrünkön érezzük és a bőrünk alatt. Ezért olyan könnyű nekik, meg a bankoknak, meg a szerencsejátékos cégeknek, mert az öncenzúra itt maradt a diktatúrából, az elproletárosodott valóságunk torzójaként. Tudjuk és nem beszélünk róla. Mert a hatalom a szerencsejátékossal összefogva lép fel ellenünk, hagy cserben minket. Mert már nem is akarjuk megérteni, látni, csak tompán elszenvedjük. A fehér kesztyűs bűnözés. Adózz tisztán, és nem érdekes kinek a nyakán a (fehér kesztyűs) mancsod. Az ember egy ideig még küzd, még konok, még azt mondja a török is csak százötven évig volt itt, van még hátra ötven, száz, (ki honnan számolja). De hogy ne tévedjünk nagyot, szerencsejátékipart telepít (fehérít) a kormány. Választás előtt. Hogy jobb ha a 2×2 kilenc és nem tizenöt? Az biztos. De nem lehetne négy? Nekem az elszalasztott rendszerváltás fáj a legjobban. Már amelyikben mi aktívvá váltunk volna, életre keltünk volna. De csak sodródunk.

 

A matematika már nem deduktív tudomány, olvasom a matektanár könyvében. Lemaradtam, kisodródtam. Mint a nagy bumm. Pár évtizedig harsogták a baromságot, hogy a nagy pukkanással mindenre meg van a magyarázat. Ma már mindenki tudja, hogy lehet még pukkantgatni, de a nagy bumm se mutatja meg a végtelen igazságot, és nem is iktatta ki az igazság fogalmának helyét az emberi gondolkodásból. Nekem még mindig szebb lenne, ha nem tudom mi az igazság, de érdekelhet – szemben az igazság nem is létezik őrültségével – amikor a „normális” átlagosat jelent és nem mintaszerűt, nem célszerűt.

 

Hogy a pártpolitika? Nem érdekel, már nagyon nem. Nincsen pártom, aki érdekelne, akit érdekelnék. A politika mint a Szabadnép félórák idején hatékonysági vágytól fűtve ott tolong mindenütt, mint valami fene nagy elefánt, amely beül mindenbe és tipor, radíroz fék nélkül. Ez a mi elefántradírunk. Hangzatos márkanév. Nem elefánt bőrből van, de mint az elefánt tarol maga körül.

 

Adóbevétel az államnak emberi élethez való jogok, eshetőség nélkül az embernek (amint az erős belső cenzúrát elváró korszakokban mindig) – közben az emberi jogokról zúg a sajtó üresen és oktalanul – pályázati pénzből. Hol van már a 32 ezüst? 32 pályázat van, amelyre rá lehet kattanni. Hülyeséget beszéljünk napestig, mert élni nincsenek meg a feltételek. Csak mint mocsárban rejtező szigeteken lakók próbálhatunk meg rejtekéletet élni a sűrű-fojtó bűzös párában. Aki túléli az tovább szagolhatja.

 

Szabályozzuk a szerencsejátékot, amikor a matematika már nem ismeri a dedukciót….. Nem értem na. De hát ki vagyok én, aki azt sem tudja, hogy már mormogási jogát is átengedték-e valakinek, talán ideiglenesen.

 


További hírek

  Fafelületek festése profi módon
2024. 06. 20. 12:25 fovarosi-hirhatar.hu
  Rónai Egon elismerte, hogy hibázott a Magyar Péter interjúval
2024. 06. 18. 14:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Magyar Péter: a Tisza Párt készen áll az előrehozott választásokra is
2024. 06. 18. 14:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
2024. 06. 18. 14:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
2024. 06. 13. 15:58 fovarosi-hirhatar.hu
  Ezekben a cipőkben bátran útnak indulhatsz kirándulni
2024. 06. 12. 10:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport