FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Kampányhűségért bankbérlet

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2021.04.13.
 Kedd
Ma Ida napja van.
Holnap Tibor napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,57 Ft
   CHF árfolyam
   325,90 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 11. 15:05     


Kampányhűségért bankbérlet
Miközben a felháborító fővárosi Matolcsy-féle ingatlanpanamáktól, valamint a felcsúti Mészárostól és a miniszterelnökhöz fűződő gyümölcsöző kapcsolatától zeng a sajtó, kevesebb figyelem vetül a kisebb vidéki városokra, pedig a kampány finisében érdemes felidézni, miként is hálálják meg a vidéki önkormányzatok a helyi oligarchák támogatását.

Miközben a felháborító fővárosi Matolcsy-féle ingatlanpanamáktól, valamint a felcsúti Mészárostól és a miniszterelnökhöz fűződő gyümölcsöző kapcsolatától zeng a sajtó, kevesebb figyelem vetül a kisebb vidéki városokra, pedig a kampány finisében érdemes felidézni, miként is hálálják meg a vidéki önkormányzatok a helyi oligarchák támogatását.

 

Amint történt ez például Jászberényben. Éppen négy éve nagy hajrában volt a polgármesterségért pedálozó jelölt, dr. Szabó Tamás. Úgy gondolhatta, hogy a jászberényieknek s neki sem túl hátrányos, ha megnyeri a polgármesteri választást, amihez nem volt túl drága ár egy díszpolgári cím kiutalása és egy igen előnyöd ingatlancsere a városi vagyonból egy Szatmári Zoltán nevű, a kampányát segítő helyi nagyvállalkozónak: hadd ne mondjuk, kinek a javára volt előnyös ez a meglebegtetett és – a szó a szoros értelmében - be is tartott ígéret.

 

A Közélet című helyi ellenzéki hírlevél már 2013. decemberében gyanúsnak találta, hogy a választások közeledtével a helyi városi vagyont képező ingatlanok egy része feltűnően alacsony áron kerülnek értékesítésre. Bár a kormány a nemzeti vagyon fokozott felügyeletét és megóvását hirdette fennhangon – alsó hangon viszont a gyakorlat mást mutatott, például Jászberényben is. Itt Fidesz-irányítással, évek óta zajlik az értékesebb önkormányzati ingatlanok kiárulása, amint részletesen sorolták az említett kiadványban a szembetűnő tranzakciókat.

 

 

A bútorbolt

 

A kiárulás 2008-ban indult, amikor a képviselő-testület fideszes tagjai, az önkormányzati büdzsé számára sok-milliós bérleti díj bevételt hozó ingatlanokat cseréltek el a Fürdő utcában található ún. bútorboltért. Az ingatlancsere céljaként a kulturális centrum létrehozását jelölték meg.

Ám ekkor még semmiféle terv, tanulmány, vagy költség-haszon elemzés nem létezett a

'kultúrcentrumról', így az elérhető haszon nem volt összemérhető a bútorboltért odaadott, bérleti díjat termelő önkormányzati ingatlanok értékével. A csere ügyét szervező képviselők

kockázatvállalása ésszerűtlen volt és felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

 

Az ÉMÁSZ székház

 

E sorba illik a JVV ZRt. 'ÉMÁSZ székház' értékesítése. Az önkormányzat vagyonkezelője az eladást röviddel megelőzően szerezte meg kedvező áron az ÉMÁSZ-tól az ingatlant, annak közérdekű hasznosítása céljából. Felmerült, hogy a Belvárosi Általános Iskola, vagy a Jász

Múzeum feladatainak ellátására alakítják át az épületet. Ám a JVV ZRt. vezetése, a Fidesz képviselőinek támogatásával, inkább a 'privatizációt' választotta.

 

Pártházért malmot

 

A következő kiárulás a gondozóház (volt pártház) cseréje volt a Szatmári Malomért. A

képviselők hasonlóan a bútorbolthoz a kultúrcentrumért privatizáltak. További célként fogalmazták meg, hogy az átadott ingatlanban 3, illetve 4 csillagos minőségű szálloda, apartman és egyéb üzlethelyiség valósuljon meg 2014. év közepéig, vállalkozói tőkéből. Az elcserélt ingatlan itt is komoly bérleti díjbevételt hozott az önkormányzatnak egy, az épületben működő bank által fizetve. Az átadás után viszont mindez átszállt az új tulajdonosra s kiesett a jászberényi önkormányzat bevételéből. Ezen ügyletnél is elmondható az, ami a bútorboltnál. A szerződés megkötésekor az önkormányzat ésszerűtlenül magas gazdasági kockázatot vállalt azzal, hogy egy biztos költségvetési bevételi forrást egy rendkívül bizonytalan, költség-haszon elemzéssel sem rendelkező, fényűző beruházásért beáldozta. A kultúrmalom csónakházról megvalósíthatósági tanulmány nem készült, azaz nem volt mivel összevetni az elmaradt hasznot. A jó gazda gondossága a jelen esetben is hiányzott, ráadásul a vállalt kivitelezés a mai napig elmaradt.

 

 

A Huszárlaktanya

 

Az eddig említett kiárulások „gyenge bemelegítésnek” minősülnek a Huszárlaktanya értékesítéséhez képest. Mégis, talán itt sejlik fel Jászberény számára a legnagyobb lehetőség. Tanulva az eddigi kudarcokból, olyan szerződés jött létre, amely a közel 10 hektáros terület hasznosítására komoly esélyt ad, ellenkező esetben visszaszáll a tulajdon az önkormányzatra. A korábbi ingatlanügyleteknél ilyen önkormányzati biztosítékot, azaz elállási jogot nem alkalmaztak. Az új tulajdonos az épület hasznosításával munkahelyeket, önkormányzati adóbevételt teremthet. Ez nyilván jó lehet a városnak is!

 

Ám az éremnek van egy sötét oldala is. A kormány által megfogalmazott nemzeti önkormányzati célt, hogy ne árulják ki a köz vagyonát, nem sikerült tartani. A Huszárlaktanyát kiárulták a vállalkozói tőkének, méghozzá árun alul! Közel százmillióval kevesebbért adták el az ingatlant, mint amilyen összegre azt a szakértői vélemény értékelte.

 

 

Szabó Tamás 2013. november 18-i előterjesztése a jászberényi 2410/1 és 2410/3 hrsz-ú, természetben Jászberényben, a Jásztelki út térségében található ingatlanok (Huszárlaktanya) nyilvános versenytárgyalás útján történő együttes értékesítésére: „A Szikla 72 Kft. a 2410/1 és a 2410/3 hrsz-ú az ingatlanok forgalmi értékbecslését elkészítette, az ingatlanok forgalmi értékét az alábbiak szerint határozta meg: a jászberényi 2410/1 hrsz-ú ingatlan esetében: 197.700.000.-Ft + ÁFA; a jászberényi 2410/3 hrsz-ú ingatlan esetében 47.300.000.-Ft + ÁFA, azaz összesen 245.000.000.-Ft + ÁFA.”A Tamás Zoltán által jegyzett 2013. december 11-i előterjesztés azt javasolja a képviselőknek, hogy a jászberényi 2410/1 és 2410/3 hrsz-ú, természetben Jászberényben, a Jásztelki út térségében található ingatlanok együttes vételára: 150.000.000.-Ft + ÁFA legyen. A testület az ellenzéki képviselok tartózkodása mellett elfogadta a javaslatot.

 

Dr. Gedei József önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hűtlen kezelés címén feljelentést tett a jászberényi kultúrmalom ügyében. Szerinte kifejezetten az önkormányzat érdekeit sértő ingatlanbiznisz történt, melyet egy nagyszabású kulturális céllal kívánnak leplezni. Bejelentését a Szolnoki Járási Ügyészség – minő véletlen, éppen az áprilisi választások küszöbén – elutasította.

 

Dr. Szabó Tamás polgármesternek július közepén, amikor a beruházásokkal kapcsolatos „hírzárlat” lejárt, megajánlottuk a témát kommentáló megszólalását, amint e hónap elején szintúgy kikértük az álláspontját. Mivel a válasz lehetőségével egyik alkalommal sem élt, egy rövid mondatát idéznénk, mellyel a helyi Új Néplap című lap kérdésére válaszolt:  „A belvárosi malom és a gondozóház ingatlancseréje nem politikai támogatásért adott juttatás … Jászberény egyik nagyvállalkozójáról van szó, akinek szuverén joga, hogy támogat-e vagy sem bármilyen politikai irányt, tömörülést.”

 

Kíváncsian várjuk, hogy maradt-e az októberi választásokra még néhány hűbérúri ajándék.

 

(fotók: berenycafe.hu, hirado.hu)

 

 

 


További hírek

  800 millióból forgatják a balatonőszödi beszédről és a tévészékház ostromáról szóló filmet
2021. 04. 13. 19:26 fovarosi-hirhatar.hu
  L. Simon László előkerült: múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos lesz
2021. 04. 13. 19:26 fovarosi-hirhatar.hu
  A besúgónak tartott veterán DJ lopással vádolja Presseréket
2021. 04. 13. 19:26 fovarosi-hirhatar.hu
  Az amerikai elnök „félhülye”, helyettese „fekete ribanc” a szegedi docens katedráján
2021. 04. 12. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Orosz rulett: egyetértésben tiltakoznak a pedagógus szervezetek az áprilisi nyitás ellen
2021. 04. 12. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében
2021. 04. 12. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu
  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 fovarosi-hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport