FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Kicsoda Gulyás Balázs, a netadó elleni tüntetés szervezője?

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.07.
 Csütörtök
Ma Ambrus napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,54 Ft
   CHF árfolyam
   403,4& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 28. 19:42     


Kicsoda Gulyás Balázs, a netadó elleni tüntetés szervezője?
Néhány nap elég volt ahhoz, hogy létrejöjjön az utóbbi évek legnagyobb kormányellenes tüntetéseként emlegetett demonstráció, 2014. október 26-án vasárnap több tízezer ember tiltakozott a netadó bevezetése ellen Budapesten és több vidéki városban. Kicsoda a 27 éves Gulyás Balázs, a tüntetés szervezője, arca?

Néhány nap elég volt ahhoz, hogy létrejöjjön az utóbbi évek legnagyobb kormányellenes tüntetéseként emlegetett demonstráció, 2014. október 26-án vasárnap több tízezer ember tiltakozott a netadó bevezetése ellen Budapesten és több vidéki városban. Kicsoda a 27 éves Gulyás Balázs, a tüntetés szervezője, arca? Mit tanul, mi szeretne lenni? A Euronews interjújából ez is kiderül.

 

Euronews, Ács Gábor: – Felelősnek érzi-e magát, hogy így végződött a vasárnapi tüntetés? A Youtube-ra feltöltött videoüzenetben ön kérte a tüntetőktől, hogy vigyenek magukkal számítástechnikai eszközöket. Várható volt, hogy ezeket az emberek nem viszik majd haza.

 

Gulyás Balázs: – Mi azt kértük, hogy ezeket tegyék le, nem kértünk senkit arra, hogy dobja. Az volt a cél, hogy egy akadályt építsünk. Épp ezért nem érzem magam felelősnek a történtekért. A helyszínen arról beszéltünk világosan, a rendőrökkel egyeztetve, amikor a Hősök terére mentünk, hogy hagyjuk a fenébe a Fidesz-székházat, így is megmutattuk már az erőnket.

 

Euronews: – Néhány százra tehető a rendbontók száma, ugyanakkor több tízezren demonstráltak békésen. A kezdeményezés lájkolóiból becslések szerint minden hatodik ember ment el személyesen a tüntetésre. Elégedett az akcióval?

 

Gulyás Balázs: – Azzal nagyon elégedett vagyok, hogy ilyen nagy számban mutattuk meg azt, hogy a magyarok többsége nem kér az internetadóból, és szerintem a Fidesznek be kellene látnia, hogy fel kéne hagynia a diktátumpolitikával, és józan belátásra térnie. Most az utcán is megnyilvánult, hogy az emberek nem akarnak egy ilyen adót fizetni, ami egyszerre korlátozza az internet szabadságát, és így az információhoz való jutást, másrészt pedig sokaknak kifizethetetlen, egyébként is igazságtalan, hiszen a 27 százalékra emelt áfán felül kellene fizetni, tehát egy teljesen aránytalan adó is.

 

 

Euronews: – A hétfői tüntetésen 48 órás ultimátumot adtak a kormánynak. Most az ultimátum félidejében beszélgetünk. Megpróbált-e elérni valakit a kormányból, hogy megtudja, hogy mi a kabinet álláspontja, vagy a sajtóból tájékozódik?

 

Gulyás Balázs: – Nem, hiszen a kormánynak rengeteg eszköze van, hogy ezt bejelentse. Ehelyett azt láttuk, hogy azt a törvényjavaslatot nyújtották be gyakorlatilag, amiről a múlt héten beszéltek, amiről mi már akkor elmondtuk, hogy ez számunkra kevés, mert örülünk, hogy a kormány a tömeges felháborodás nyomására visszább vett a teljesen abszurd elképzelésekből. Ez így is egy rossz elképzelés, ahogy ezt a tüntetésen is elmondtam, és nagy tapsot kapott. A Fidesz 2008-ban elvi alapon ellenezte az internetadót, mert feleslegesnek és rossznak mondta, mi is elvi alapon ellenezzük, és csak a teljes eltörlését tudjuk elfogadni.

 

Euronews: – Egy kérdés a megmozdulás egyik lájkolójától, a Facebookról: „Ha az ultimátumnak semmilyen hatása nem lesz, akkor mi történik kedden? Milyen következményekkel jár, ha nem teljesülnek a követelések?”

 

Gulyás Balázs: – Kedden egy újabb erőteljes, nagy létszámú tüntetésen szeretnénk megmutatni, hogy a magyar nép többsége nem kér ebből az igazságtalan adóból, és reméljük, hogy a kormány érteni fogja ezt. Várjuk, hogy a kormány végre érdemben érveljen, és ne csak olyanokat mondjon, hogy az úgy igazságos, hogy ne lehessen az interneten sem ingyen telefonálni, meg ilyen dolgok, amik nevetséges érvek.

 

Euronews: - Egy másik kérdés a Facebookról: „Tételezzük fel, hogy visszavonják az internetadót. Marad minden a régiben? Visszamenekülünk a gépeink mellé és következmények nélkül üzengetünk egymásnak?”*

 

Gulyás Balázs: – Azt mondtuk, hogy egyébként megtartjuk a rendezvényt akkor is, és megünnepeljük magunkat, hogy a magyar nép elérte ezt a sikert, hogy egy igazságtalan adót nem vezettek be. Nyilván akkor sem lesz tökéletes a magyar valóság, de egy rossz csapdába nem lépünk bele. Ez nagy siker lenne, és az is jelentős siker lenne, ha a kormány végre egy kérdésben belátná, hogy nem szabad egyeztetések és hatástanulmányok nélkül olyan döntéseket hozni, amik károsan érintik az embereket.

 

Euronews: – Miért pont Ön a megmozdulás szervezője, és egyben arca?

 

 

Gulyás Balázs: – Én alapítottam a Százezren az internetadó ellen nevű oldalt, aminek most már több mint 220 ezer lájkolója van, ez folyamatosan növekszik, aminek nagyon örülök. Én jelentettem be a rendőrségen a tüntetést, amire több mint 40 ezren mentek el. Ezek után úgy gondoltam, hogy nekem kell elmondani mindazt, amit online is kommunikálok az emberek felé.

 

Euronews: – Civilnek tekinti magát? Most egy MSZP-s flottamobilon értem el, ez az ön száma.

 

Gulyás Balázs: – Ez nem titok, ez egy ilyen mobiltelefon, hiszen édesanyámmal (dr. Gurmai Zita, az MSZP Országos Elnökségének tagja – a szerk.) ezen tudok ingyen telefonálni. Egyébként kiléptem a pártból, mert nem mindennel értettem egyet. Nem gondoltam, hogy nekem technikai dolgokban is demonstratíve kellene fellépnem. A tartalmi kérdéseket tekintem elsődlegesnek, a telefon egy technikai kérdés, a fideszes barátaimat is ezen a telefonon hívom.

 

Euronews: – A jelenkori történelemben nem példa nélküli, hogy aki ekkora tömegeket mozgat meg aktivistaként, később politikusként folytatja pályáját. Egy példa: Nelson Mandela aktivistaként vált ismertté, majd a Dél-afrikai Köztársaság 11. elnöke lett.

 

Gulyás Balázs: – Nem tervezem, hogy köztársasági elnök vagy miniszterelnök legyek. Egyébként jelentős előnyöm van Nelson Mandelához képest, hiszen az internet segítségével sokkal könnyebb nagyobb tömegeket megmozgatni, főleg egy ilyen felháborító ügy kapcsán.

 

Euronews: – Ön 27 éves. Mit tanult, mihez ért?

 

Gulyás Balázs: – Szociológiát végeztem, most közgazdaságtanon vagyok végző, és mindkettőt a Corvinus Egyetemen, ami a legjobb magyar tanrendű egyetemnek számít a közgazdaságtan szakterületén. Öt éve a Fideszfigyelő nevű blogot írom, ami rendszeresen az egyik legnagyobb közéleti portál, az Index címlapjára kerül, és a Facebookon 115 ezer követője van. Ezzel a politikai blogok között a legnagyobb Facebook oldallal rendelkezik.

 

Euronews: – Ha nem politikusként, akkor hogy tervezi folytatni az életét?

 

Gulyás Balázs: – Engem a média is érdekel, hogy az embereket tájékoztassuk, megértessük velük, hogy milyen ügyek lehetnek fontosak az ő életük szempontjából. Ezt is egy pályának tudom elképzelni, ahogy azt is, hogy valamilyen civil szervezetnél dolgozzak, és úgy képviseljek társadalmi ügyeket.

 

Euronews: – A tüntetést követő délutánt szóvivője szerint átaludta, mert előző szerda óta nem aludt. Ennyi előkészülettel járt a demonstráció?

 

Gulyás Balázs: – Ez költői túlzás, de valóban több nap csak három órát aludtam, a vasárnapi tüntetés után csak két és fél órát aludtam, és végül is délután sem sikerült aludnom, mert próbáltam reagálni azokra a vádakra, amik szerintem igaztalanul értek engem. Itt Kocsis Máté vádjaira gondolok, miszerint azért lenne politikai szerepvállalásom, mert egy önkormányzati cégben felügyelőbizottsági tag vagyok az MSZP delegáltjaként. Ez a vád kétszeresen hamis, mert egyrészt nem az MSZP delegált, hanem a képviselő-testület, én a kerület érdekeit képviselem abban a cégben, négy éve ingyenesen dolgozom ott. Ebből nekem semmi hasznom, egyébként sem kaptam soha pénzt politikai tevékenységért, és nem töltöttem be közfunkciót a politikának köszönhetően, amiért pénzt kaptam volna. Felügyelőbizottsági tagként egy komplex társadalmi, társadalomfejlesztői intézmény munkáját segítettem a Józsefvárosi Közösségi Házak Nonprofit Kft-nél, a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Háznál. Ezt politikai pozíciónak beállítani meglehetős csúsztatás. A jelenlegi tiltakozás számomra azért fontos, mert a tervezett internetadó sérti az internet szabadságát, az információhoz jutást, tehát ez egyfajta információs vasfüggöny lehet, amit elutasítunk. Az Európai Bizottság digitális területekért felelős alelnöke, Neelie Kroes támogatása is jelzi, hogy Európában elfogadhatatlan ez a fajta gondolkodás, amit ebben az ügyben Orbán Viktor képvisel. Orbán Viktor digitális analfabéta, aki nem érti, hogy az internetnek köszönhetően milyen előnyökre tesz szert a gazdaság, ami a munkahelyteremtésben is fontos. Ma már a call centerek, telefonos ügyfélszolgálatok is internet alapon működnek, és hogyha ezt megadóztatják, akkor ezeket a munkahelyeket elveszíthetjük. Attól félünk, hogy Orbán Viktor csak a politikai előnyeit látja az internet korlátozásának, hogy akkor jobban az általa kontrollált médiát fogják követni az emberek, és nem az internetet, ahol sokkal szabadabban történik az információk közlése.

 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 fovarosi-hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 fovarosi-hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 fovarosi-hirhatar.hu
  A POS terminál bérlés előnyei összefoglalva
2023. 12. 01. 19:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Trapézlemez tető építése: már ezért megéri
2023. 12. 01. 19:05 fovarosi-hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 fovarosi-hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 fovarosi-hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 fovarosi-hirhatar.hu
  PS5 karácsonyra: még mindig az egyik legjobb ajándék
2023. 11. 28. 16:32 fovarosi-hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport