FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Konyhásokat, szülőket okol a menzareform csúszásáért a tárca

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.07.05.
 Vasárnap
Ma Sarolta, Emese napja van.
Holnap Csaba napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,17 Ft
   CHF árfolyam
   330,30 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 22. 15:35     


Konyhásokat, szülőket okol a menzareform csúszásáért a tárca
Biztosan áremelkedést hozott volna az egészségesebb menzakajákat előirányzó rendelet, ráadásul egy hónappal az önkormányzati választások előtt - ezért volt valószínűleg politikai oka is, hogy januárra tolták a reformot.

Biztosan áremelkedést hozott volna az egészségesebb menzakajákat előirányzó rendelet, ráadásul egy hónappal az önkormányzati választások előtt - ezért volt valószínűleg politikai oka is, hogy januárra tolták a reformot. A minisztérium viszont állítja, a közétkeztetési szolgáltatók nem tudtak felkészülni, de találtunk olyan megyeszékhelyet, ahol már 90 százalékban "rendeletkompatibilisan", vagyis egészségesen főznek. Sőt, olyan céget is, ahol annak ellenére is halgaluska levessel és friss tejes turmixszal várják szeptembertől a gyerekeket, hogy ez mégsem lett kötelező.

 

Még drágább az ételed

 

Kemény lobbi folyhatott a háttérben azt megelőzően, hogy nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) bejelentette: szeptember helyett csak jövő január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendeletük, amely egészségesebbé tette volna az iskolai menzák kínálatát

 

Azonban a kérdést mindannyian annyira átpolitizáltnak tartják az őszi választásokat megelőzően, hogy csak névtelenséget kérve, konkrétumok nélkül fejtegették: nem is annyira a menzákat üzemeltető szolgáltatók, hanem szerintük sokkal inkább az önkormányzatok nyomaszthatták a minisztériumot a halasztás érdekében.

 

Az áremelkedés elkerülhetetlen – ebben kivétel nélkül valamennyi szakértő egyetértett, a minisztérium viszont a mintamenza program tapasztalataira hivatkozva konokul állítja, hogy a jelenlegi közétkeztetési keretből a rendelettel előírt ételek előállíthatók, és így nem várható a menzai díjak emelkedése. /…/.

 

 

Ahol maguktól, a gyerekek érdekében megcsinálják

 

Rózsás Anikó, a közétkeztetést is végző Elamen Zrt. nyugat-magyarországi területigazgatója, aki egyben a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke szerint a drágább alapanyagok miatt így képtelenség kihozni az új, egészségesebb étkezést az eddigi normából. „Csak más alapanyagok terhére jön ki, mondjuk én eddig heti 3-4-szer is beterveztem gyümölcsöt, de csak kétszer férne bele” – magyarázta a régió legnagyobb szolgáltatójának vezetője. A cégük csak ebédből napi 10 ezer adagot főz és tálal 55 konyhán, Szombathelyen például az összes iskolást ők lakatják jól, de ellátnak óvodákat, kollégiumokat, szociális intézményeket is.

 

Viszont hiába tolta el a minisztérium az egészségesebb ételek főzésére kötelező jogszabály hatályba lépését, a területigazgató úgy döntött, hogy mégis ennek megfelelően főznek szeptemberben

 

Hajdinás pogácsával előre meggyőzik az iskolaigazgatókat

 

A sokat emlegetett előzetes informálást is maguktól felvállalták: augusztus végén a szombathelyi önkormányzattal együtt szakmai napot szerveztek, ahová közel kétszáz helyi intézményvezetőt hívtak meg. Nemcsak előadások lesznek: az iskolák és más érintett létesítmények vezetőinek kóstolót tartanak a megreformált menzaételekből: lesz például az uzsonnakrémek között debütáló lestyános sárgarépapástétom vagy avokádókrém, halgaluskaleves, vagy újfajta köretként zöldségfelfújt. De élőben tesztelhetik az iskolaigazgatók és más létesítmények vezetői a rendeletileg megnövelt kálciumbevitelt megvalósító tejes turmixitalokat és az egészséges süteményeket is – így a hajdinás pogácsát, a teljes kiőrlésű stanglit vagy a reformpiskótát.

 

„Jobb ez így, én még tolnék is rajta” – kommentálta a halasztást Zsóka Roland, a Miskolci Közintézmény Működtető Központ élelmezési igazgatója. Ő ugyanis azt reméli, hogy az elnapolás időtartama alatt talán megszületnek az egységesítő rendelkezések.”Ha nem is országosan, de legalább régiónként egységes anyagi kereteket kellene szabni, vagy tól-ig határokat húzni. Nagyvárosként Miskolc jó helyzetben, vagy legalábbis az erős középmezőnyben van a norma szempontjából, de máshol sokkal rosszabb a helyzet. Főleg, ahol szolgáltató cégeknek szervezik ki a közétkeztetést, hiszen azok profitorientáltak, keresni akarnak, miközben a jobb alapanyagok drágábbak” – magyarázta. /…/

 

 

Még 20 perc tízórai-idő és hűtőszekrény is kellene

 

A szülők tényleg elégedetlenek az iskolai étkezéssel, jönnek a panaszok szép számmal – tudtuk meg Keszei Sándortól, a Magyar Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnökétől. Szerinte ugyanakkor nincs túl nagy jelentősége a halasztásnak, amikor az iskolai étkeztetéssel egy sor más probléma is van, emiatt panaszkodnak is a szülők. „Eleve alulfinanszírozott a rendszer, az önkormányzatok többsége pedig ezt nem hajlandó kiegészíteni” – magyarázta a szülői szervezet vezetője. Másokhoz hasonlóan ezért ő is lehetségesnek tartja, hogy az őszi önkormányzati választások játszottak közre abban, hogy végül az egész menzarendeletet eltolták.

 

„Mi korábban egyeztettünk nagy közétkeztető cégekkel, és úgy tűnt, pozitívan állnak a kérdéshez. Nem is velük, talán inkább a kisebb cégekkel van a baj, illetve az önkormányzatokkal, akik nem finanszírozzák megfelelően a gyerekek étkeztetését” – mondta Keszei. Ugyanakkor szerintük egy sor más reform is kellene, mert nemcsak az ételek minőségével, de a körülményekkel is baj van. Például higiéniai szempontból elfogadhatatlannak tartják, hogy a gyerekeknek a padon kell megenniük a tízórait, ráadásul erre csak 20 perces szünet van. „Mi 20 perc tízóraizást és még 20 perc pihenőidőt javaslunk. Akik pedig nem kérnek az ellátásból és inkább otthonról hoznak ételt, azoknak is biztosítani kellene a feltételeket, így például hűtőszekrényt a tároláshoz” – sorolta. „De még ha életbe is lépett volna most szeptembertől a rendelet, felmerül az ellenőrzés kérdése. Vajon felkészültek-e a betartatására?” – tette fel a kérdést Keszei Sándor, aki szerint megfelelő ellenőrzés nélkül biztosan nem fogják végrehajtani a jogszabályt a szolgáltatók. /…/

 

(hvg.hu nyomán)

 


További hírek

  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 fovarosi-hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 fovarosi-hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 fovarosi-hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 fovarosi-hirhatar.hu
  Müller Cecília stoppolná a Covid-szűréseket
2020. 06. 26. 20:27 fovarosi-hirhatar.hu
  Túlzás...?; Lekerülnek a polcokról a Johnson & Johnson bőrfehérítő termékei
2020. 06. 23. 17:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Milliárdos lett az Orbán irodáját felújító vállalkozó – azóta zsinórban nyer a budai várban
2020. 06. 23. 17:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Csábítás mesterfokon
2020. 06. 22. 12:37 fovarosi-hirhatar.hu
  5,6 milliárd forintot jutott a székely hokiakadémiára
2020. 06. 22. 09:46 fovarosi-hirhatar.hu
  A nyugdíjasok után az érettségizőknek is propagandaanyagot küldött Orbán
2020. 06. 22. 09:46 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport