|
|
|
Tweet |
|
|
|
Az Európai Bizottság, mint hagyományos, különleges terméket nyilvántartásba vette a "Tepertős pogácsát". Ez az első magyar "hagyományos különleges termék", amelyet bejegyeztek.
A "Tepertős pogácsa" különleges tulajdonságát a sertéstepertő és sertészsír alapanyag használata, a tésztakészítés sajátos technikája, a fizikai-kémiai jellemzők és érzékszervi tulajdonságok adják. A tepertős elnevezés utal a hagyományos alapanyag felhasználására, a "pogácsa" pedig a különleges, kerek, hengeres alakúra szaggatott sós süteménynek a hagyományos elnevezése Magyarországon.
A nyilvántartásba való felvételt a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje kezdeményezte. A termékleírásban rögzítettek szerint előállított termék csomagolásán feltüntethető a termék megnevezésével egy látómezőben a hagyományos különleges termékek uniós szimbóluma, továbbá a címkézésben megjeleníthető a "hagyományos különleges termék" megjelölés, vagy a "HKT" rövidítés.
A termék forgalomba hozatalakor a címke a következő tájékoztatást is tartalmazhatja: "magyar hagyományok szerint előállított".
MTI Fotó: Vali konyhája |
|
|
|