FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Menekülnek a 4-es metró üzleteiből a vállalkozók

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2024.05.25.
 Szombat
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   385,56 Ft
   CHF árfolyam
   389,31 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 09. 17:22     


Menekülnek a 4-es metró üzleteiből a vállalkozók
Jókora kudarc eddig a 4-es metró üzlethelyiségeinek bérbeadása. A pályázatra jelentkező vállalkozóknak előzetesen jóval nagyobb utasforgalmat jeleztek, mint amekkora lett, és nem törődtek azzal sem, hogy egymás mellé ne szerződjenek az azonos profilú boltok. Több vállalkozónak kellett milliós veszteséggel kiszállnia.

Jókora kudarc eddig a 4-es metró üzlethelyiségeinek bérbeadása. A pályázatra jelentkező vállalkozóknak előzetesen jóval nagyobb utasforgalmat jeleztek, mint amekkora lett, és nem törődtek azzal sem, hogy egymás mellé ne szerződjenek az azonos profilú boltok. Több vállalkozónak kellett milliós veszteséggel kiszállnia.

 

A 4-es metró aluljáróiban összesen 34 üzlethelyiséget adna bérbe a főváros öt évre, az első boltok szeptemberben nyitnak. Áprilisban, a pályázat első körében azonban csak az üzlethelyiségek fele kelt el, 17 bolt nem talált bérlőre. A második kör még siralmasabb eredményt hozott, mindössze egy cégtől érkezett be egyetlen ajánlat – erről tájékoztatta a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságát július közepén a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK), a pályázat kiírója és lebonyolítója.

 

A tényleges forgalom csak egyhatoda a vártnak

 

A helyzetet az idézte elő, hogy a fővárosi vagyonkezelő az előzetesen becsült utasforgalomra szabta a bérleti díjakat, a várt utasszám azonban nem teljesült. A második kör sikertelensége után csak most kezdenek gondolkodni a megoldáson, amiről Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal a BFVK vezérigazgatója az ülésen úgy számolt be, hogy „a bérbe nem vett üzlethelyiségeknél forgalomszámlálást végzünk”. Arra számított, hogy a tényleges forgalmi adat az egyhatoda lesz az előzetesen vártnak. ”Ennek praktikusan az az eredménye, hogy az aluljáróba jelentősen kevesebben mennek le, ez pedig azt jelenti, hogy (…) új javaslattal fogunk élni az üzlethelyiségek bérleti díját illetően” – fejtette ki Nagyunyomi-Sényi. Közben azonban az ügynek már számos kárvallottja lett.

 

 

Megszámolták az utasokat maguk, majd visszaléptek

 

Az első kör nyertesei közül ugyanis egy-egy metróállomáson már visszalépett a Fornetti, a Lipóti Pékség és a Manna ABC. Az utóbbit üzemeltető Mázsa Kálvin Kft. tulajdonosa, Papp András elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a saját tanulmányára hivatkozva napi 50 ezres átmenő forgalmat ígért a pályázóknak a Kálvin téri megállóra. A Manna ezért döntött úgy, hogy megszerzi az ígéretes, 105 négyzetméteres üzlethelyiséget, de maga is elkezdte mérni a tényleges utasforgalmat. „Alkalmazottjaink egymást óránként váltva számolták az üzlethelyiség előtt elhaladókat, és 8 napon át tartó ellenőrzés után napi 13-17 ezer utas eredményre jutottunk. Saját mérésünk alapján tehát a fele sem teljesült a várt utasszámnak, ezért nem nyitunk üzletet a 4-es metróban” – mondta el az Origónak Papp András.

 

A második legjobb ajánlatot a Quglóf Pékipari Kft. tette, amelyet egyébként a Lipóti Pékség tulajdonosának fia vezet, ám ők is visszaléptek. A pályázat szerint a visszalépők egy havi bérleti díj összegét, vagyis a bánatpénzt bukják el, ami a Kálvin téri üzlet esetben több mint 2 millió forint.

 

Csak kávé, szendvics és péksütemény kapható

 

A vállalkozásokat emellett az is elriasztotta, hogy a metró két végállomásán egymás mellett állnának a gyorsbüfék, a kávézók, a szendvicsezők és a pékségek. Vagyis csupa hasonló profilú egység, amelyek között a potenciális vevők megoszlanak. A Fővárosi Önkormányzat szerint ez azért alakult így, mert a bírálati szempontok között a bérleti díj mértéke volt a legjelentősebb, és ezek a szolgáltatók tették a legmagasabb ajánlati árat. A 17 nyertes pályázó között összesen 15 ilyen, hasonló profilú volt – a két kakukktojást csak egy cipőkereskedő és egy pénzváltó jelenti. A pályázók csak utólag értesültek arról, hogy milyen konkurenciával kell megküzdeniük.

 

 

Baross tér: öt szendvicses és egy koreai büfés

 

Papp András úgy gondolta, hogy másik nyertes cégével, a MOM’S Magyar Szendvics Kft.-vel a Baross téri metróban gyorsbüfét és szendvicsbárt nyit, de már ebben sem biztos. A pályázat első körében döntő többségben nyertek a pékségek, kávézók és szendvicsezők. Ez azt jelenti, hogy a Baross téri aluljáróban összesen öt szendvicses és egy koreai büfés nyithat. Papp András egyébként a pályázati kiírással ellentmondó döntésnek tekinti a konkurencia ilyen generálását, arra hivatkozva, hogy a BFVK elmulasztotta a kötelességét, amikor nem tájékoztatta arról a pályázókat, hogy több egymás melletti helyiségben azonos tevékenységre adták a legkedvezőbb ajánlatokat. Ugyanis ez esetben lehetőséget kellett volna adni arra, hogy a pályázók 3 napon belül nyilatkozhassanak arról, ha más tevékenységet kívánnak választani. Ám mivel az eredményhirdetés előtt nem tudtak erről, nem gondolkodhattak más tevékenységeken sem.

 

A nyertesek egyébként minden esetben túlfizették a nettó 17 650 – 27 650 forint között megszabott négyzetméter-kategóriák felső határát. Van olyan, aki 101 ezer forintot fizet a Baross téri aluljáró egyik, 15 négyzetméteres helyiségéért. Az Etele téren kialakult Fornetti-Lipóti verseny 41 ezer forint fölötti négyzetméterárat eredményezett.

 

Pusztul a szellemaluljáró

 

A pályázati kínszenvedés további oka az, hogy a vállalkozók a biztosan forgalomszegény megállókba eleve nem is terveztek üzlethelyiségeket, ilyen például a Bikás park, a Gellért, Fővám, a II. János Pál pápa és a Rákóczi tér. Újbuda-központ állomása igazi szellemaluljáró lett, a néhány üzlethelyiség egyre lepusztultabb állapotban van, ugyanis már évekkel ezelőtt megépültek.

 

(forrás: uzletresz.hu)


További hírek

  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 fovarosi-hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 fovarosi-hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 fovarosi-hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 fovarosi-hirhatar.hu
  Egészségtudatos étkezéssel a nyaralás alatt is
2024. 05. 16. 14:25 fovarosi-hirhatar.hu
  Rendszerintegráció költséghatékonyan, rugalmasan
2024. 05. 13. 17:22 fovarosi-hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 fovarosi-hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport