|
|
|
Tweet |
|
|
|
Legfőbb jellemzői
A paradió egy nagyságrendileg 50 méteres fa termése, aminek az alakja leginkább a kókuszdióhoz hasonlít. Ebben a kemény, fás héjú, szőrös burokban kap helyet a 10-25 darab, 4-5 centis mag, amik nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvendenek. A magbél is hatékonyan felhasználható, ami a szőrös héj alatt található és vajas, lágy textúrájú.
A paradió fogyasztása egészen a paleolit korig nyúlik, ami kifejezetten érdekes, hogy az első írásos emlékek az 1600-as évekből származnak, míg Amerikában mindez az 1800-as évekre tehető. Bár nagy favorit, ám a jól ismert mogyoróvajat nem körözi le, így még nem áll a kedvencek között az első helyen az USA-ban. Ettől függetlenül az egyik legegészségesebb olajos mag, ami a piacon kapható, hiszen magbele meglehetősen tápláló.
Népszerűsége inkább az utóbbi 15 évben ugrott meg, mivel ekkor került a köztudatba az, hogy az olajos magvak fogyasztása milyen egészséges. Arra azért figyelni kell, hogy a zsírtartalma meglehetősen magas, így a tárolása fokozott odafigyelést igényel.
Mire és miért jó?
Nagymértékű szeléntartalmának hála már akár napi két szem is fedezi a szervezet szelénszükségletét. Amennyiben ez a megfelelő szinten tartható, az nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, sőt a daganatos betegségek kialakulását is gátolja. Az immunrendszer működését is nagyban elősegíti, így jó eséllyel elkerülnek a betegségek, ha rendszeresen fogyasztasz paradiót. Ezenfelül pedig nagy mennyiségben tartalmaz még kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat és foszfort is, így jó hatással van a fizikai aktivitásra. Amennyiben hiány van belőle, akkor az pajzsmirigyproblémákhoz, autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, nem is beszélve az Alzheimer-kórról.
Mivel a brazil dió bővelkedik antioxidánsokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban, így nagyon jótékony hatással van a szívre, és a fogyást is hatékonyan elősegíti.
Bár nem világméretű kutatások támasztják alá, de számos tanulmány készült már annak kapcsán, hogy a paradió hatékonyan csökkenti a gyulladást a szervezetben. Eszerint napi egy darab brazil dió fogyasztása már néhány hét alatt segít abban, hogy a szervezetben lévő gyulladás csökkenjen, akárcsak az oxidatív stressz markerei.
Mint minden jó dolognak, ennek is akadhatnak kockázatai, de ezek általában a mértéktelen fogyasztásnak köszönhetőek. Mivel olajos mag, így nem szabad többet enni a napi meghatározott mennyiségnél. Ez főleg a szeléntartalma miatt fontos, mivel 5000 mcg (több mint 50 szem) feletti bevitel mérgezéshez vezet. |
|
|
|