FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Mihez nincs joga a BKV-ellenőrnek?

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.07.19.
 Péntek
Ma Emília napja van.
Holnap Illés napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,58 Ft
   CHF árfolyam
   294,94 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 18. 19:32     


Mihez nincs joga a BKV-ellenőrnek?
Vajon elkérheti az ellenőr az irataidat? Mikor van joga leszállítani például a villamosról? Addig, amíg az anyagi és technikai feltételek nem adottak az elektronikus jegyrendszer vagy a beléptető kapuk kialakításához, a BKV Zrt. biztonsági őrök, valamint jegyellenőrök segítségével szűri ki a jegy vagy bérlet nélkül utazókat.

Vajon elkérheti az ellenőr az irataidat? Mikor van joga leszállítani például a villamosról? Addig, amíg az anyagi és technikai feltételek nem adottak az elektronikus jegyrendszer vagy a beléptető kapuk kialakításához, a BKV Zrt. biztonsági őrök, valamint jegyellenőrök segítségével szűri ki a jegy vagy bérlet nélkül utazókat. Ez rengeteg konfliktust okoz a hétköznapokban, ami gyakran egyik vagy másik fél tájékozatlanságából fakad.

 

Azt mindenki tudja, hogy jegy vagy bérlet nélkül nem lehet utazni, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy milyen jogok illetik meg, ha nézeteltérése támad egy ellenőrrel.

 

Biztonsági őr nem büntethet

 

Mielőtt rátérnénk az ellenőr jogaira, fontos tisztázni: a biztonsági őrök nem összetévesztendők az ellenőrökkel. Csak utóbbiaknak áll jogukban megbüntetni, a biztonsági őröknek nincs pótdíjazásijogkörük. Ez azt jelenti, hogy csak a kék karszalaggal és fényképes igazolvánnyal rendelkező jegyellenőrök büntethetnek meg, ellentétben a zöld karszalagot és azonosító számmal rendelkező kitűzőt viselő biztonsági őrökkel. Ők csak a jegyek és bérletek érvényességétjogosultak ellenőrizni. Hatáskörük mindössze addig terjed, hogy a jogosulatlanul utazni kívánókat a legközelebbi jegypénztárhoz irányítsák.

 

Nem vagy köteles átadni az irataidat

 

Ha díjfizetés nélkül vetted igénybe a BKVszolgáltatásait, és nem kívánod megfizetni a helyszíni pótdíj összegét, akkor választhatod a halasztott fizetés lehetőségét is. Ebben az esetben egy csekket állít ki az ellenőr, melyet a megjelölt határidőn belül köteles vagy befizetni.

 

Ehhez szükség van az adataidra is, melyek felvételéhez nélkülözhetetlen egy arcképes igazolvány felmutatása. Kevesen tudják, hogy a jelenlegi szabályok értelmében nem vagy köteles átadni az irataidat az ellenőrnek, ezt a kitételt ugyanis a BKV Zrt. hatályos üzletszabályzata nem tartalmazza.

 

 

Nem vonhatja be akármikor a bérleted

 

Az intézkedés során a szolgálatban lévő és az adott helyszínen intézkedő jegyellenőrdönti el, hogy bevonja-e a bérletedet vagy a jegyedet. Arról, hogy ezt milyen esetekben teheti meg, a már említett önkormányzati – 76/2008. (XII.30.) 74/2009 (XII.10) – rendelet alapján kell döntenie. A leggyakoribb és valóban indokolt eset, ha felmerül a gyanú, hogy az adott bérletigazolvánnyal vagy értékszelvénnyel visszaélés történt. Ebben az esetben természetesen jogos az elkobzás, de nagyon sok lehetőségtől esel el, ha indokolatlanul veszi el az utazásra jogosító iratodat. Ha például nem kobozza el az ellenőr a bérletedet, akkor két napon belül helyszíni tarifa alapján is kiegyenlítheted a tartozásodat. Előfordulhat, hogy azért akarnak megbüntetni, mert otthon felejtetted a bérleted.

 

Az üzletszabályzat értelmében lehetőséged van arra is, hogy a pótdíjazás időpontjában érvényes, arcképes bérletedet a bérletbemutatási díj megtérítése mellett felmutasd. Ezzel a lehetőséggel azonban évente mindössze két alkalommal élhetsz, és csak abban az esetben, ha korábbról nincs rendezetlen pótdíjtartozásod.

 

Nincs joga feltartóztatni

 

A BKV Zrt. Üzletszabályzatának értelmében “a BKV Zrt. jegyellenőrei pótdíj fizetésére kötelezhetik azokat, akik az utazási feltételekben foglaltakat nem tartják be. A pótdíj megfizetését megtagadó vagy személyi azonosságát hivatalos okmányból igazolni, illetve a rendőr kiérkezését megvárni nem szándékozó Utazókat a jegyellenőrnek az utazásból ki kell zárnia.”

 

Ebből az következik, hogy amennyiben megtagadod a pótdíj befizetését, nem adod oda az irataid, és nem várod meg a rendőröket, akkor azon felül, hogy kizárnak az utazásból, nem számíthatsz komolyabb következményekre. A BKV-ellenőrnek ugyanis ebben a helyzetben nincs joga fizikaliag feltartóztatni, illetve arra kényszeríteni, hogy megvárd az intézkedő rendőröket. A BKV sajtóosztályán sajnálattal ugyan, de igazolták következtetésünket, ám tájékoztattak arról, hogy ezt ajoghézagot mind a BKV Zrt., mind a közösségi közlekedésben részt vevő társszolgáltatók szeretnék feloldani.

 

Verbálisan igen, testi erővel nem győzködhet

 

A metró bejárata és kijárata előtt húzódó vonalon túl az ellenőr intézkedést nem kezdeményezhet, a megkezdett intézkedést azonban befejezheti. Verbálisan igen, testi erővel nem győzködhetnek. Amennyiben valamelyik fél rendőri intézkedést kér, akkor a BKV sajtóosztályának válasza értelmében kulturált módon visszatarthatnak az ellenőrök, azaz verbálisan megpróbálhatnak meggyőzni arról, hogy várd meg az intézkedő rendőröket.

 

(forrás: xn--fogykra-o0a8d.info)


További hírek

  A Blu-Ray lemezekről
2019. 07. 17. 16:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Bőröndök, kabinbőröndök, bőrönd szettek
2019. 07. 17. 16:50 fovarosi-hirhatar.hu
  A vári lakászsonglőr Bayer és a „buzik”
2019. 07. 16. 13:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Demcsák Zsuzsa visszaesőként három évig nem vezethet
2019. 07. 14. 10:27 fovarosi-hirhatar.hu
  A lángosozás még mindig jó buli – övé lettek a milliomos ligeti pavilonok
2019. 07. 14. 10:27 fovarosi-hirhatar.hu
  Sokan tanulhatnak emberséget frissen világbajnokságot nyert úszónktól
2019. 07. 13. 17:44 fovarosi-hirhatar.hu
  A DK kilépett az ózdi összefogásból a náci-feelinges jobbikos jelölt miatt
2019. 07. 13. 13:05 fovarosi-hirhatar.hu
  Szexuális fajtalankodási botrány Orbán kedvenc katonaiskolájában
2019. 07. 12. 17:55 fovarosi-hirhatar.hu
  Nem zárták ki pártjából Szanyit – de nagyon megrótták
2019. 07. 12. 10:46 fovarosi-hirhatar.hu
  Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket
2019. 07. 12. 10:46 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport