FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Mihez nincs joga a BKV-ellenőrnek?

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.10.
 Péntek
Ma Zsolt napja van.
Holnap Zsolt, Leó napja lesz.
   EUR árfolyam
   355,66 Ft
   CHF árfolyam
   336,96 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 18. 19:32     


Mihez nincs joga a BKV-ellenőrnek?
Vajon elkérheti az ellenőr az irataidat? Mikor van joga leszállítani például a villamosról? Addig, amíg az anyagi és technikai feltételek nem adottak az elektronikus jegyrendszer vagy a beléptető kapuk kialakításához, a BKV Zrt. biztonsági őrök, valamint jegyellenőrök segítségével szűri ki a jegy vagy bérlet nélkül utazókat.

Vajon elkérheti az ellenőr az irataidat? Mikor van joga leszállítani például a villamosról? Addig, amíg az anyagi és technikai feltételek nem adottak az elektronikus jegyrendszer vagy a beléptető kapuk kialakításához, a BKV Zrt. biztonsági őrök, valamint jegyellenőrök segítségével szűri ki a jegy vagy bérlet nélkül utazókat. Ez rengeteg konfliktust okoz a hétköznapokban, ami gyakran egyik vagy másik fél tájékozatlanságából fakad.

 

Azt mindenki tudja, hogy jegy vagy bérlet nélkül nem lehet utazni, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy milyen jogok illetik meg, ha nézeteltérése támad egy ellenőrrel.

 

Biztonsági őr nem büntethet

 

Mielőtt rátérnénk az ellenőr jogaira, fontos tisztázni: a biztonsági őrök nem összetévesztendők az ellenőrökkel. Csak utóbbiaknak áll jogukban megbüntetni, a biztonsági őröknek nincs pótdíjazásijogkörük. Ez azt jelenti, hogy csak a kék karszalaggal és fényképes igazolvánnyal rendelkező jegyellenőrök büntethetnek meg, ellentétben a zöld karszalagot és azonosító számmal rendelkező kitűzőt viselő biztonsági őrökkel. Ők csak a jegyek és bérletek érvényességétjogosultak ellenőrizni. Hatáskörük mindössze addig terjed, hogy a jogosulatlanul utazni kívánókat a legközelebbi jegypénztárhoz irányítsák.

 

Nem vagy köteles átadni az irataidat

 

Ha díjfizetés nélkül vetted igénybe a BKVszolgáltatásait, és nem kívánod megfizetni a helyszíni pótdíj összegét, akkor választhatod a halasztott fizetés lehetőségét is. Ebben az esetben egy csekket állít ki az ellenőr, melyet a megjelölt határidőn belül köteles vagy befizetni.

 

Ehhez szükség van az adataidra is, melyek felvételéhez nélkülözhetetlen egy arcképes igazolvány felmutatása. Kevesen tudják, hogy a jelenlegi szabályok értelmében nem vagy köteles átadni az irataidat az ellenőrnek, ezt a kitételt ugyanis a BKV Zrt. hatályos üzletszabályzata nem tartalmazza.

 

 

Nem vonhatja be akármikor a bérleted

 

Az intézkedés során a szolgálatban lévő és az adott helyszínen intézkedő jegyellenőrdönti el, hogy bevonja-e a bérletedet vagy a jegyedet. Arról, hogy ezt milyen esetekben teheti meg, a már említett önkormányzati – 76/2008. (XII.30.) 74/2009 (XII.10) – rendelet alapján kell döntenie. A leggyakoribb és valóban indokolt eset, ha felmerül a gyanú, hogy az adott bérletigazolvánnyal vagy értékszelvénnyel visszaélés történt. Ebben az esetben természetesen jogos az elkobzás, de nagyon sok lehetőségtől esel el, ha indokolatlanul veszi el az utazásra jogosító iratodat. Ha például nem kobozza el az ellenőr a bérletedet, akkor két napon belül helyszíni tarifa alapján is kiegyenlítheted a tartozásodat. Előfordulhat, hogy azért akarnak megbüntetni, mert otthon felejtetted a bérleted.

 

Az üzletszabályzat értelmében lehetőséged van arra is, hogy a pótdíjazás időpontjában érvényes, arcképes bérletedet a bérletbemutatási díj megtérítése mellett felmutasd. Ezzel a lehetőséggel azonban évente mindössze két alkalommal élhetsz, és csak abban az esetben, ha korábbról nincs rendezetlen pótdíjtartozásod.

 

Nincs joga feltartóztatni

 

A BKV Zrt. Üzletszabályzatának értelmében “a BKV Zrt. jegyellenőrei pótdíj fizetésére kötelezhetik azokat, akik az utazási feltételekben foglaltakat nem tartják be. A pótdíj megfizetését megtagadó vagy személyi azonosságát hivatalos okmányból igazolni, illetve a rendőr kiérkezését megvárni nem szándékozó Utazókat a jegyellenőrnek az utazásból ki kell zárnia.”

 

Ebből az következik, hogy amennyiben megtagadod a pótdíj befizetését, nem adod oda az irataid, és nem várod meg a rendőröket, akkor azon felül, hogy kizárnak az utazásból, nem számíthatsz komolyabb következményekre. A BKV-ellenőrnek ugyanis ebben a helyzetben nincs joga fizikaliag feltartóztatni, illetve arra kényszeríteni, hogy megvárd az intézkedő rendőröket. A BKV sajtóosztályán sajnálattal ugyan, de igazolták következtetésünket, ám tájékoztattak arról, hogy ezt ajoghézagot mind a BKV Zrt., mind a közösségi közlekedésben részt vevő társszolgáltatók szeretnék feloldani.

 

Verbálisan igen, testi erővel nem győzködhet

 

A metró bejárata és kijárata előtt húzódó vonalon túl az ellenőr intézkedést nem kezdeményezhet, a megkezdett intézkedést azonban befejezheti. Verbálisan igen, testi erővel nem győzködhetnek. Amennyiben valamelyik fél rendőri intézkedést kér, akkor a BKV sajtóosztályának válasza értelmében kulturált módon visszatarthatnak az ellenőrök, azaz verbálisan megpróbálhatnak meggyőzni arról, hogy várd meg az intézkedő rendőröket.

 

(forrás: xn--fogykra-o0a8d.info)


További hírek

  Törvényjavaslat a Mészáros Lőrinc-féle oligarchaadóról
2020. 04. 09. 12:33 fovarosi-hirhatar.hu
  Akit fizetés nélküli szabadságra küldenek, annak a társadalombiztosítása is szünetel
2020. 04. 07. 13:44 fovarosi-hirhatar.hu
  Bedőlőben a fogászati rendszer, csak ügyeleteket tartanak
2020. 04. 07. 13:44 fovarosi-hirhatar.hu
  Miközben az önkormányzatoktól pénzt vesznek el, 732 milliót tolnak egy egyházi iskola vívótermébe
2020. 04. 06. 11:19 fovarosi-hirhatar.hu
  Botka László különadó kiterjesztését javasolja a leggazdagabb magyarokra is
2020. 04. 06. 11:19 fovarosi-hirhatar.hu
  Hadat üzent Orbánnak a Magyar Orvosi Kamara
2020. 04. 05. 20:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Napirendre tűzhető a Fidesz kizárása a Néppártból
2020. 04. 03. 11:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat
2020. 04. 03. 11:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Fasiszta diktátorként ábrázolja Orbánt egy holland újság
2020. 04. 02. 19:59 fovarosi-hirhatar.hu
  A koronavírushoz hasonlította Orbánt Donald Tusk
2020. 04. 01. 20:09 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport