FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Négy milliárdos orbáni postaköltség – Ön olvassa..?

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.11.27.
 Péntek
Ma Virgil napja van.
Holnap Stefánia napja lesz.
   EUR árfolyam
   361,16 Ft
   CHF árfolyam
   333,8& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 12. 19:46     


Négy milliárdos orbáni postaköltség – Ön olvassa..?
Ha valaki hiányolná a miniszterelnök közpénzből fizetett álkonzultációit, győzelmi jelentéseit, leveleit, akkor jó hírünk van: eddig kb. 4.2 milliárd forint közpénz ment el eddig erre a kiemelkedően fontos célra – számolta össze a tenytar.blog.

Ha valaki hiányolná a miniszterelnök közpénzből fizetett álkonzultációit, győzelmi jelentéseit leveleit, akkor jó hírünk van: "A kormány ezen a héten tájékoztató kampányt indít a bankok elszámoltatása, valamint az újabb rezsicsökkentés ügyében" - közölte Dömötör Csaba, a Kormányzati Információs Központ vezetője az MTI-vel.

 

Orbán Viktor 2010 szeptembere óta előszeretettel levelezget népével: eddig 14 alkalommal választotta a konzultáció ezen formáját a miniszterelnök, legutóbb tavaly júliusban értesített minket arról, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Csak ennek a költsége (amint az a Miniszterelnökség közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából kiderült)  755 millió forintra rúg, de ha az összes eddigi levelet nézzük, akkor kb. 4.2 milliárd forint közpénz ment el eddig erre a kiemelkedően fontos célra – számolta össze a tenytar.blog.

 

Az eddigi gyakorlathoz képest viszonylag hosszú idő, több mint egy év telt el azóta, hogy a miniszterelnök "tollat ragadott" és levelet küldött népének. Elsőként 2010 szeptemberében az öregségi nyugdíjasoknál csöngetett a postás, mert Orbán Viktor kíváncsi volt arra, hogy mit várnak a frissen alakult kormánytól. Ez volt az első és egyetlen levél, amit még nem közpénzből finanszíroztak. A 17 milliós költséget a Fidesz fizette.

 

Költséges álkonzultációk

 

Ezek után átlagosan három hónap telt el az egyes levelek között, amelyek közül a legköltségesebbek az ún. nemzeti álkonzultációk voltak. Ezek közös jellemzője, hogy tendenciózus kérdésekkel gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy a kormánnyal ellentétes álláspontot foglaljon el a válaszadó. Ráadásul sokkal kevesebb kockázattal járnak a kormány számára, hiszen a népszavazásokkal ellentétben még a válaszadók többségének elutasítása sem jelentené azt, hogy a kormány bármire kényszerülne. Nem kérdés, hogy egy-egy ilyen bőven megért átlagosan 1 milliárd forintot.

 

 

Dübörög a propaganda

 

Ha a költségeket nézzük, a dobogó második fokát a különböző propagandalevelek foglalják el. Mindenki kapott ilyet pl. 2012 szeptemberében, amikor a kormány "munkahelyvédelmi akciótervéről" tájékoztatott minket a miniszterelnök. De ugyanide sorolható a legutóbbi, tavaly júliusban kipostázott levél a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről is. Mint utólag kiderült, 755 millió forintért cserébe kaptunk egy győzelmi jelentést, hazugságokkal és csúsztatásokkal megtűzdelve.

 

A vicckategória

 

Bár nem került sokba (potom 41 millió forint), személyes kedvencünk a határon túli magyaroknak 2013 februárjában kiküldött levél, ami gyakorlatilag egy figyelmeztetés volt az érintetteknek arról, hogy a miniszterelnök a jövőben majd konzultálni szeretne velük. (!!!) Ők is részeseivé váltak ugyanis a nemzeti konzultációnak.

 

Az első levelet egyébként 10 hónappal később követte a második (ez már 77 millió forintba került, mert elsőbbséggel postázták). Ebben a Magyarországon áprilisban esedékes választáson való részvételre, illetve az előzetes regisztrációra hívta fel a határon túli állampolgárok figyelmét Orbán Viktor. Egy amerikai házaspár egyébként az Indexnek azt nyilatkozta, hogy próbáltak leiratkozni a kormány levelező listájáról, mert szeretnének kimaradni a konzultációk költséges "grafomán őrületéből", de nem sikerült. A 2013-as, első külföldre küldött Orbán-levél után karácsony előtt megkapták az újabb küldeményt is.

 

 

A ritka eset

 

Egyetlen egy alkalommal volt rá eddig példa, hogy a kormány a XXI. században az elektronikus levelezést hívta segítségül, no persze nem véletlenül. 2011 decemberében ugyanis a közszférában dolgozókat buzdította arra a miniszterelnök, hogy éljenek a kedvezményes végtörlesztéssel. Igen ám, csakhogy hamarosan kiderült, hogy a kormány mégsem tud ebben segítséget nyújtani, mert sikeresen kicsúsztak a határidőből. Így aztán az eredetileg tervezett, a végtörlesztést részletező második levél helyett csak egy magyarázkodó email landolt az érintettek postafiókjában, amelyben a már jól megszokott módon, minden hibát  teljes egészében a bankok nyakába varrt Orbán Viktor: "a bankok a rövid távú kockázatok elkerülése érdekében láthatóan zárolták a hitelezést". (A valóságban túl későn született meg az ehhez szükséges kormánydöntés.)

 

Újabb propagandalevél?

 

Ha valakinek már hiányérzete támadt amiatt, hogy szokatlanul hosszú idő telt el Orbán-levél nélkül, most megnyugodhat: hamarosan mindenki tájékoztatást kap a bankok elszámoltatásáról és az újabb rezsicsökkentésről. Azt, hogy ezúttal mennyibe kerül nekünk a önfényezés konzultáció, most sem tudni, de az eddigi tapasztalatok alapján feltehetőleg 1 milliárd forint körüli lehet az összeg ezúttal is. Azt a pontos adatok nélkül is nyugodtan kijelenthetjük már most, hogy ezzel együtt a levelezgetés kb. 5 milliárd forintot emésztett fel. No persze ez az összeg eltörpül pl. a stadionépítések, vagy az MNB új alapítványainak büdzséjéhez képest.

 

 


További hírek

  Ismét járványügyi időkorlátot vezetnek be a 65 éven felülieknek
2020. 11. 23. 17:19 fovarosi-hirhatar.hu
  Gáti Oszkár: „Szörényi öregecske, nem kell komolyan venni”
2020. 11. 23. 17:01 fovarosi-hirhatar.hu
  Hetvenen túl ismét összeveszett Szörényi, a Bródy
2020. 11. 20. 21:25 fovarosi-hirhatar.hu
  Hármat tippelhet, ki nyerte el a 150 milliárdos atlétikai stadion kivitelezését
2020. 11. 17. 20:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Januártól magánlaksértésnek minősül a drónvideóval készült leleplező felvétel
2020. 11. 17. 20:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Kiugrott az ötödikről egy nyugdíjas Szombathelyen, miután beutalták a kórházba
2020. 11. 17. 20:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Az ugye megvan, hogy miért járkálna gépfegyveresek a békés magyar utcákon...?
2020. 11. 16. 17:45 fovarosi-hirhatar.hu
  Közös miniszterelnök-jelöltet állít az ellenzék 2022-ben
2020. 11. 16. 17:45 fovarosi-hirhatar.hu
  Egy magyar férfi beadatta magának az orosz vakcinát
2020. 11. 15. 11:37 fovarosi-hirhatar.hu
  Apu férfi, anyu nő - ez alap
2020. 11. 14. 15:36 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport