FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Nyert a DK – kiharcolták a trafikpályázatok jegyzőkönyveit

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.05.21.
 Kedd
Ma Konstantin napja van.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.
   EUR árfolyam
   327,19 Ft
   CHF árfolyam
   290,56 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 01. 16:31     


Nyert a DK – kiharcolták a trafikpályázatok jegyzőkönyveit
A mai napon a Demokratikus Koalíció képviseletében Varju László országgyűlési képviselő vehette át azt a dokumentáció-tömeget, amely a trafikpályázatok jegyzőkönyveit tartalmazza. Mivel előzőleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megtagadta a közérdekű adatok kiadását, a DK pert kezdeményezett a kérdésben, amit jogerősen meg is nyert.

A mai napon a Demokratikus Koalíció képviseletében Varju László országgyűlési képviselő vehette át azt a dokumentáció-tömeget, amely a trafikpályázatok jegyzőkönyveit tartalmazza. Mivel előzőleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megtagadta a közérdekű adatok kiadását, a DK pert kezdeményezett a kérdésben, amit jogerősen meg is nyert.  

 

A minisztérium az eseménnyel kapcsolatban kiadott közleményében azzal védte meg a trafikpályázat feddhetetlenségét és hatékonyságát, hogy „a nemdohányzók védelme és a fiatalkorúak dohányzásának a visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések elérték a várt hatást. Az új értékesítési rendszer alkalmasnak bizonyult arra, hogy a lakosság több, mint 98 százaléka számára saját településén biztosítsa  a folyamatos ellátást”.

 

Varju László szerint a Demokratikus Koalíció egyéves munkájának az eredménye valósult megy azzal, hogy Magyarország számára az egyik legszégyenteljesebb pályázati kiírás részleteit a közvélemény elé tárhatják.

„Botrány, amit a trafikkormány elkövetett és ezen pályázati kiírás következményeként tízezreket fosztotta meg a munkájától, hogy módosított törvényekkel a haveroknak mutyizzon. Mi mindvégig tiltakoztunk a módszer és a titkosítás ellen, az adatokhoz való hozzáférést követeltük és a követelésünk jogerős bírósági ítélet következményeként érvényesülhetett.”

Ez most elkövetkezett és a minisztérium nem tehetett mást, mint hogy kiadta azokat a pályázati lapokat, értékelő lapokat és bírálati jegyzőkönyveket, amelyekből talán kideríthető a valódi jogosultság és a megszületett döntések motivációja. Ezt többszöri nekifutásra sikerült kikényszeríteni s a minisztériumtól kapott levélből idézte a képviselő, hogy a személyes adatokat nem tartalmazó másolati példányok átvételének módjáról, helyéről, idejéről a mai napban sikerült megállapodniuk. A dokumentáció 16 000 jegyzőkönyvet tartalmaz s négy vastag dossziéban az átadást-átvételt igazoló láttamozás.

 

 

„A minisztérium egyidejűleg tájékoztatott arról – tette hozzá Varju László -, hogy a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos költségeket átvállalja, amit alapjában véve természetesnek is tartunk. De így hivatalosan is megmenekültünk attól a fenyegetettségtől, hogy 25 milliós költséget kelljen megfizetnünk. Törekszünk arra, hogy ezek az adatok mihamarabb nyilvánossá váljanak és a közérdekűségüknek megfelelően kerülhessenek a közvélemény elé.

 

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadásra került dokumentáció a vesztes pályázók nevét is tartalmazza s így olyan személyes adatokat is magában foglal, amelyek természetesen nem nyilvánosak. Ennek megfelelően a mai átadás-átvétellel adatkezelővé is váltunk, ami a személyes adatok védelmének a kötelezettségével is jár. Ennek megfelelően az adatvédelmi törvény betartásával kell eljárnunk, amit a legteljesebb mértékben meg is teszünk. Ezért tisztelettel kérem mindazok türelmét és megértésért, akik, mint mi, hasonló módon érdeklődnének a pályázatok tartalmáról, hogy ezt a feldolgozási időt, amit kellő felkészültségű szakembereinkkel végzünk el, vegyék figyelembe, hogy a törvényi szabályozás keretei közt tájékoztathassuk a közvéleményt.

 

E hét végén mi ezt a munkát elvégezzük és a jövő hét elején állunk ismét a nyilvánosság rendelkezésére. Így a mai nappal a minisztérium az általunk kezdeményezett per jogerős bírósági ítéletet teljesítette.”

 

Újságírói kérdésre megerősítette, hogy mindenképpen szeretnék világosan látni a papírokból, hogy amennyiben településenként 8-10-15 pályázatot is nyerhettek a jelentkezők, akkor valószínűleg tetten érhető az a befolyás, amire egyébként fideszes képviselő hívta fel a figyelmet a vidéki településeken zajló trafikpályázatokkal kapcsolatosan, hogy milyen volt a döntéshozatalok előtti eljárás, amikor kifejezetten politikai döntés kellett ahhoz, hogy valaki nyerhessen:

„Reményeink szerint mindez kiolvasható lesz a most átvett adathalmazból. Egy példával világítanám meg, hogy mit is keresünk: azt mindig is különösnek tartottam, hogy például Csiba doktor, a miskolci kórház főigazgatója, az egészségügyi törvény apostola és családi holdudvara 15 pályázattal miként lett eredményes” – zárta a sajtótájékoztatóját Varju László.

 

 

 

 


További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 fovarosi-hirhatar.hu
  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 fovarosi-hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 fovarosi-hirhatar.hu
  Erősödő Fidesz, gyengülő Jobbik, felbukkanó Momentum
2017. 02. 24. 14:30 fovarosi-hirhatar.hu
  Elképesztő összegből épül meg a Puskás Stadion
2017. 02. 24. 13:15 fovarosi-hirhatar.hu
  Civilkampány indul a kórházi fertőzések feltárásáért
2017. 02. 23. 18:15 fovarosi-hirhatar.hu
  Enyedi Ildikó nem Orbánnak, hanem a tehetségének hálás
2017. 02. 23. 15:45 fovarosi-hirhatar.hu
  Tömeges kirúgások a Kaposvári Egyetemen
2017. 02. 23. 13:16 fovarosi-hirhatar.hu
  Sándor Mária Londonban boldogulna
2017. 02. 23. 12:26 fovarosi-hirhatar.hu
  Idegen NATO-hatalom tört Matolcsyra – állítja Matolcsy
2017. 02. 22. 17:01 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport