FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Nyert a DK – kiharcolták a trafikpályázatok jegyzőkönyveit

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2019.07.18.
 Csütörtök
Ma Frigyes napja van.
Holnap Emília napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,58 Ft
   CHF árfolyam
   294,94 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 08. 01. 16:31     


Nyert a DK – kiharcolták a trafikpályázatok jegyzőkönyveit
A mai napon a Demokratikus Koalíció képviseletében Varju László országgyűlési képviselő vehette át azt a dokumentáció-tömeget, amely a trafikpályázatok jegyzőkönyveit tartalmazza. Mivel előzőleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megtagadta a közérdekű adatok kiadását, a DK pert kezdeményezett a kérdésben, amit jogerősen meg is nyert.

A mai napon a Demokratikus Koalíció képviseletében Varju László országgyűlési képviselő vehette át azt a dokumentáció-tömeget, amely a trafikpályázatok jegyzőkönyveit tartalmazza. Mivel előzőleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megtagadta a közérdekű adatok kiadását, a DK pert kezdeményezett a kérdésben, amit jogerősen meg is nyert.  

 

A minisztérium az eseménnyel kapcsolatban kiadott közleményében azzal védte meg a trafikpályázat feddhetetlenségét és hatékonyságát, hogy „a nemdohányzók védelme és a fiatalkorúak dohányzásának a visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések elérték a várt hatást. Az új értékesítési rendszer alkalmasnak bizonyult arra, hogy a lakosság több, mint 98 százaléka számára saját településén biztosítsa  a folyamatos ellátást”.

 

Varju László szerint a Demokratikus Koalíció egyéves munkájának az eredménye valósult megy azzal, hogy Magyarország számára az egyik legszégyenteljesebb pályázati kiírás részleteit a közvélemény elé tárhatják.

„Botrány, amit a trafikkormány elkövetett és ezen pályázati kiírás következményeként tízezreket fosztotta meg a munkájától, hogy módosított törvényekkel a haveroknak mutyizzon. Mi mindvégig tiltakoztunk a módszer és a titkosítás ellen, az adatokhoz való hozzáférést követeltük és a követelésünk jogerős bírósági ítélet következményeként érvényesülhetett.”

Ez most elkövetkezett és a minisztérium nem tehetett mást, mint hogy kiadta azokat a pályázati lapokat, értékelő lapokat és bírálati jegyzőkönyveket, amelyekből talán kideríthető a valódi jogosultság és a megszületett döntések motivációja. Ezt többszöri nekifutásra sikerült kikényszeríteni s a minisztériumtól kapott levélből idézte a képviselő, hogy a személyes adatokat nem tartalmazó másolati példányok átvételének módjáról, helyéről, idejéről a mai napban sikerült megállapodniuk. A dokumentáció 16 000 jegyzőkönyvet tartalmaz s négy vastag dossziéban az átadást-átvételt igazoló láttamozás.

 

 

„A minisztérium egyidejűleg tájékoztatott arról – tette hozzá Varju László -, hogy a közérdekű adatigényléssel kapcsolatos költségeket átvállalja, amit alapjában véve természetesnek is tartunk. De így hivatalosan is megmenekültünk attól a fenyegetettségtől, hogy 25 milliós költséget kelljen megfizetnünk. Törekszünk arra, hogy ezek az adatok mihamarabb nyilvánossá váljanak és a közérdekűségüknek megfelelően kerülhessenek a közvélemény elé.

 

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadásra került dokumentáció a vesztes pályázók nevét is tartalmazza s így olyan személyes adatokat is magában foglal, amelyek természetesen nem nyilvánosak. Ennek megfelelően a mai átadás-átvétellel adatkezelővé is váltunk, ami a személyes adatok védelmének a kötelezettségével is jár. Ennek megfelelően az adatvédelmi törvény betartásával kell eljárnunk, amit a legteljesebb mértékben meg is teszünk. Ezért tisztelettel kérem mindazok türelmét és megértésért, akik, mint mi, hasonló módon érdeklődnének a pályázatok tartalmáról, hogy ezt a feldolgozási időt, amit kellő felkészültségű szakembereinkkel végzünk el, vegyék figyelembe, hogy a törvényi szabályozás keretei közt tájékoztathassuk a közvéleményt.

 

E hét végén mi ezt a munkát elvégezzük és a jövő hét elején állunk ismét a nyilvánosság rendelkezésére. Így a mai nappal a minisztérium az általunk kezdeményezett per jogerős bírósági ítéletet teljesítette.”

 

Újságírói kérdésre megerősítette, hogy mindenképpen szeretnék világosan látni a papírokból, hogy amennyiben településenként 8-10-15 pályázatot is nyerhettek a jelentkezők, akkor valószínűleg tetten érhető az a befolyás, amire egyébként fideszes képviselő hívta fel a figyelmet a vidéki településeken zajló trafikpályázatokkal kapcsolatosan, hogy milyen volt a döntéshozatalok előtti eljárás, amikor kifejezetten politikai döntés kellett ahhoz, hogy valaki nyerhessen:

„Reményeink szerint mindez kiolvasható lesz a most átvett adathalmazból. Egy példával világítanám meg, hogy mit is keresünk: azt mindig is különösnek tartottam, hogy például Csiba doktor, a miskolci kórház főigazgatója, az egészségügyi törvény apostola és családi holdudvara 15 pályázattal miként lett eredményes” – zárta a sajtótájékoztatóját Varju László.

 

 

 

 


További hírek

  A Blu-Ray lemezekről
2019. 07. 17. 16:54 fovarosi-hirhatar.hu
  Bőröndök, kabinbőröndök, bőrönd szettek
2019. 07. 17. 16:50 fovarosi-hirhatar.hu
  A vári lakászsonglőr Bayer és a „buzik”
2019. 07. 16. 13:07 fovarosi-hirhatar.hu
  Demcsák Zsuzsa visszaesőként három évig nem vezethet
2019. 07. 14. 10:27 fovarosi-hirhatar.hu
  A lángosozás még mindig jó buli – övé lettek a milliomos ligeti pavilonok
2019. 07. 14. 10:27 fovarosi-hirhatar.hu
  Sokan tanulhatnak emberséget frissen világbajnokságot nyert úszónktól
2019. 07. 13. 17:44 fovarosi-hirhatar.hu
  A DK kilépett az ózdi összefogásból a náci-feelinges jobbikos jelölt miatt
2019. 07. 13. 13:05 fovarosi-hirhatar.hu
  Szexuális fajtalankodási botrány Orbán kedvenc katonaiskolájában
2019. 07. 12. 17:55 fovarosi-hirhatar.hu
  Nem zárták ki pártjából Szanyit – de nagyon megrótták
2019. 07. 12. 10:46 fovarosi-hirhatar.hu
  Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket
2019. 07. 12. 10:46 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport