FŐVÁROSI HÍRHATÁR - Orbán fogta Tarlós kezét a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén

FŐVÁROSI HÍRHATÁR
   
 2020.09.28.
 Hétfő
Ma Vencel napja van.
Holnap Mihály napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,58 Ft
   CHF árfolyam
   335,60 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 08. 16:24     


Orbán fogta Tarlós kezét a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén
Orbán Viktor előtt tette le hivatali esküjét Tarlós István újraválasztott főpolgármester, és a fővárosi közgyűlés képviselői a testület pénteki, alakuló ülésén. Jelen volt az ülésen a kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke is.

Anélkül, hogy az Egyesült Államok nevét említette volna, Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpolgármester is élesen bírálta „nagyhatalmak" politikáját, és a nemzet önállósága érdekében konfliktusok felvállalására bíztatott a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén.

 

Orbán Viktor előtt tette le hivatali esküjét Tarlós István újraválasztott főpolgármester, és a fővárosi közgyűlés képviselői a testület pénteki, alakuló ülésén. Jelen volt az ülésen a kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke is.

 

Alapvetően a tavaszi parlamenti, majd az októberi önkormányzati választási GYŐZELEM után elmondott beszédét ismételte meg Orbán Viktor a közgyűlés előtt. A mintegy tízperces beszédben megszámlálhatatlanul sokszor hangzott el a nemzet és az egység szó – számolt be az alakuló ülésről Lengyel Tibor, az origo munkatársa.

 

„Folytathatjuk a 2010-ben megkezdett munkát, akkor 20 év szembenállás és meddő vitatkozás végére tettünk pontot" – emlékeztetett a kormányfő. Megjegyezte: a főváros 20 éven át inkább vitában volt az országgal, ezért gyengült, egyedül maradt."

 

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 2010-ben világossá vált: sem az ország sem a város nem mehet szembe a másikkal. „Sikeres nemzeti főváros nélkül nincs sikeres Magyarország. Budapest sikere nemzeti érdek" - jegyezte meg, hozzátéve: a problémáknál nagyobbak a lehetőségek.

 

A kormányfő szerint változás, hogy Budapest vezetőit közvetlenül választották most az emberek, Tarlós István pedig „mindig is tudta, milyen a város valódi arca". A Budapest előtt álló új lehetőségek zálogát abban látta, hogy „ az emberek a 2010-es egység mellett tették le ismét a garast".

 

„Eddig az létrehoztuk a magyar egységet, most jön a magyar fellendülés korszaka, felemelkedik a főváros is" – ígérte Orbán, aki szerint minden kérdésben az emberek mellett kell állni. Erre kell a nemzeti konzultáció, mert „az emberek kioktatásával semmire sem tudunk jutni" - mondta.

 

Nem szabad félni a konfliktusoktól sem – jegyzete meg a miniszterelnök, mert szerinte nem jó, ha „vakon követjük, amit az EU, a Nemzetközi Valutaalap vagy valamelyik nagyhatalom diktált nekünk", mert ez nem méltó egy szuverén országhoz.

 

Gratulált a közgyűlésnek a nem mindig könnyű feladathoz Tarlós István, aki Budapest szuverenitását emlegette, mondván: ezt a függetlenséget a főváros mindig meg tudta védeni, szabad város volt 1848-ban, 1956-ban és később is.

 

„Volt nekünk nagy kommunista barátunk, most van nagy demokrata barátunk, és most is meg akarják mondani, mit tegyünk" – folytatta éles váltással a főpolgármester. Megjegyezte: „minden nagy testvérnek köszönjük a tanácsokat". Hozzátette: „azt hittem, a demokrácia azt jelenti, egyenrangú partnerek vagyunk".

 

Tarlós István a kormányfőhöz hasonlóan gyakran hivatkozott az egységre, például amikor kifejtette, hogy mindenkivel együttműködésben szeretne dolgozni a testületben. A kormánypárti képviselőkre utalva megjegyezte: „soha nem voltunk ilyen egyetértésben".

 

 

Bagdy Gábor pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős, Szeneczey Balázs a fejlesztésekért, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig a humán területért felelős főpolgármester-helyettes lett.

„Bízunk a kormányban" - hangoztatta Tarlós, megjegyezve: „minden információval ellentétben ez a városvezetés és ez a kormány mindig tudott együtt dolgozni, most is így lesz.” Szerinte számíthat a főváros a kormányra a működésben, fejlesztésben.


További hírek

  Átadták a 30 milliárdos lakiteleki népnemzeti élményközpontot
2020. 09. 24. 20:29 fovarosi-hirhatar.hu
  "Az államtitkár, mint a tahóság csimborasszója"
2020. 09. 22. 16:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Lemondott egy fideszes polgármester Fejér megyében
2020. 09. 22. 16:35 fovarosi-hirhatar.hu
  Hogy a csudába ne félnék...?
2020. 09. 20. 21:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Egy friss felmérés szerint reális esély van az ellenzéki győzelemre 2022-ben
2020. 09. 20. 21:47 fovarosi-hirhatar.hu
  Karácsony: „Ez nagy remény Magyarországnak és nagy veszély a kormánynak"
2020. 09. 20. 12:51 fovarosi-hirhatar.hu
  Vigyázat: holnaptól szigorú járványügyi szabályok lépnek életbe
2020. 09. 20. 12:51 fovarosi-hirhatar.hu
  Orbáni bosszú: levágják a gázvezetéket Iványi Gábor hajléktalanokat segítő központjáról
2020. 09. 18. 19:49 fovarosi-hirhatar.hu
  MÚOSZ: Ha a Klubrádió elhallgat, megszűnik a kormánytól független rádiós hírszolgáltatás
2020. 09. 18. 19:49 fovarosi-hirhatar.hu
  Orbán váratlanul eltávolította a titkosszolgálat vezetőjét
2020. 09. 15. 17:49 fovarosi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport